Zegrean (fost sef CCR): Se pot organiza anticipatele cu localele, dar ar fi 5 buletine de vot

Vineri, 10 Ianuarie 2020, ora 16:13
6914 citiri
Zegrean (fost sef CCR): Se pot organiza anticipatele cu localele, dar ar fi 5 buletine de vot
Foto: Marin Raica/Inquamphotos/Arhiva Hepta.ro

Organizarea alegerilor anticipate odata cu cele locale este posibila, spune fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean. Acesta recomanda insa ca cele doua scrutine sa nu aiba loc in aceeasi zi, deoarece oamenii ar avea de pus stampila pe 5 buletine de vot.

"Se poate ajunge la nevoia de organizare a alegerilor anticipate. Nu este obligatoriu sa le faci in aceeasi zi, dar ca sa se ajunga la anticipate asa cum vor ei, este obligatorie de parcurs procedura constitutionala. Sa nu avem guvern, sa fie doua propuneri succesive respinse.

Nu-i poate opri nimeni sa le organizeze deodata, in aceeasi zi, dar mai bine ar fi in preajma localelor decat odata cu acestea, pentru ca vor fi 5 buletine de vot - pentru Senat, Camera Deputatilor, primar, Consiliul Local si Consiliul Judetean, ceea ce este mult. Vorbim in ultima vreme de analfabetii functional, pai daca e asa, ii chemi sa voteze pe 5 buletine odata?", a declarat Zegrean.

In ceea ce priveste o decizie a CCR din 2012 legata de organizarea a doua scrutine in aceeasi zi, Zegrean a explicat ca este vorba despre o recomandare, pentru ca nu se pot interzice doua tipuri de alegeri, deoarece "Parlamentul face ce vrea el".

"In 2012, a fost altceva. S-a dorit devansarea alegerilor parlamentare care sa se organizeze in aceeasi zi cu cele locale, or, nu se poate reduce mandatul parlamentarilor decat in situatia de dizolvare a Parlamentului, altfel nu se poate", a precizat fostul presedinte al CCR.

Ludovic Orban a anuntat, vineri, dupa discutiile purtate cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, ca a convenit cu seful statului inceperea procedurilor pentru declansarea alegerilor anticipate. Premierul sustine ca a stabilit cu Klaus Iohannis ca alegerile anticipate sa aiba loc odata cu localele.

Intrebat daca isi va da demisia, premierul a sustinut ca vor fi aplicate cele mai bune solutii pentru declansarea alegerilor.

Orban refuza sa spuna daca isi da demisia: Presedintele si cu mine am decis ca cel mai bine e sa organizam anticipate. Cum si cand?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#anticipate CCR locale Zegrean , #anticipate