Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Alegeri > alegeri prezidentiale 2019
A   A   A

Vrei alegeri corecte? Fii vigilent si semnaleaza neregulile la vot! Tot ce trebuie sa stii despre legi si proceduri

Vrei alegeri corecte? Fii vigilent si semnaleaza neregulile la vot! Tot ce trebuie sa stii despre legi si proceduri
Foto: Arhiva Ziare.com
Romanii sunt chemati la urne sa aleaga cine va fi presedintele tarii pentru urmatorii cinci ani.

Mai ales pentru cei de peste hotare, care la scrutinele din ultimii ani au stat cu orele la cozi si foarte multi n-au mai apucat sa-si exercite dreptul, votul de acum vine cu multe noutati: au putut vota prin corespondenta, au avut trei zile sa mearga la urne si de aproape trei ori mai multe sectii decat la alegerile prezidentiale din 2014.

Insa aceste alegeri au fost organizate de Guvernul Dancila in conditii maxime de avarie - fara ministri la ministere cheie, inclusiv cel al Afacerilor Interne, si inclusiv dupa ce Executivul a fost demis prin motiune de cenzura. Mai mult, acum Viorica Dancila, candidat al PSD la prezidentiale, anunta ca va contesta votul prin corespondenta, pe motiv ca ar fi viciat. Prefectii social-democratilor se imbolnavesc subit si intra in concediu, fapt ce ingreuneaza procesul electoral, iar liderii locali ai fostului partid de guvernamant avanseaza tot felul de scenarii despre posibilitatile de fraudare a votului.
In aceste conditii, vigilenta noastra, a cetatenilor, e nevoie sa fie la cote ridicate si nu avem doar responsabilitatea, ci si instrumentele de a impiedica sau sanctiona posibile tentative de fraudare a votului.

In primul rand, prezentandu-ne la urne si exercitandu-ne dreptul constitutional. Un vot exprimat e mai greu de fraudat!

Mergand la urne, putem observa si potentialele nereguli si avem numeroase optiuni unde sa facem sesizari.

Infractiunile pe care le putem intalni in ziua votului

Votcorect.ro prezinta o lista a infractiunilor si neregulilor pe care le putem intalni la vot:

Presiuni ale administratiei locale sau ale altor institutii/aglomeratie la sectia de votarePrezenta reprezentantilor politiei sau autoritatilor locale in vecinatatea sectiei de votare poate fi un instrument de intimidare, deoarece poate sugera ca autoritatile monitorizeaza prezentarea sau neprezentarea alegatorilor la vot.Actiuni inoportune din partea fortelor de ordine si/sau politiei, ca de exemplu notarea sau raportarea prin telefon a datelor privind prezenta la vot sau rezultatelor.Prezenta unor grupuri numeroase de alegatori in vecinatatea sectiilor de votare poate indica faptul ca participarea acestora la vot este coordonata si/sau nu rezulta din vointa proprie;Presiuni din partea preotilor in timpul slujbelor religioase.
Indicii pentru potentiale fraude/abuzuri

Votarea in grup, votul multipluIntroducerea in urna a mai multor buletine de vot decat cele la care au dreptul alegatoriiBuletine de vot dinainte marcatePierderea unor buletine sau urne de votUtilizarea neregulamentara sau abuziva a urnelor mobile; numar semnificativ de cereri privind urna mobila; presiuni privind votul cu urna mobila in spitale sau inchisoriCazurile in care secretul votului nu este asigurat, cabine de vot deschiseLimitarea dreptului alegatorilor de a-si exprima votul din motive nejustificateInlocuirea urnei de vot cu o alta urna de votNumararea voturilor sau inregistrarea rezultatelor intentionat incorectaAdaugarea unor buletine de vot dupa deschiderea urnei de votProcesele verbale ce contin rezultatele alegerilor nu sunt completate la sectia de votare sau sunt completate cu creionul si nu cu cernealaFalsificarea sau inlocuirea proceselor verbaleInvalidarea arbitrara sau inconsecventa a buletinelor de vot
Listele electorale

Inscrieri fictive in listele suplimentare sau inscrierea unui numar anormal de mare de persoaneInadvertente in listele de alegatori

Legate de sectia de votare/ziua votului

Deschiderea cu intarziere a sectiilor de votare, intarzieri excesive in administrarea votariiAbsenta materialelor electorale necesare (tus, stampile, urna mobila, cabine de vot etc)Urna nesigilata sau sigilata necorespunzator (nu exista un model standard pentru sigiliu, deci fiecare sectie de votare are propriile metode; in general este o banda alba, peste care se aplica stampila de control a sectiei de votare)Confuzie sau lipsa de organizare, cazuri in care membrii comisiilor de votare nu urmeaza procedurilePrezenta persoanelor neautorizate in sectiile de votare (primari, consilieri locali, membri de partid etc)Cazurile in care identitatea alegatorilor nu este verificataActivitati inoportune din partea reprezentantilor candidatilor sau partidelor politice, imixtiuni in activitatea birourilor electorale sau observatorilorPastrarea in conditii precare a buletinelor de vot neutilizateExcluderea unor membri ai comisiilor de votare sau unor observatori pe motive nejustificateInsotirea frecventa de catre membri ai birourilor electorale, observatori sau alte persoane a unor persoane care au dificultati in a vota
Numararea voturilor (pentru persoanele acreditate)

Proceduri dezordonate de numarare a voturilorPersonal insuficient pentru efectuarea si supravegherea numararii voturilorTransportarea materialelor electorale la biroul electoral de circumscriptie nu se efectueaza in conditii de siguranta
 • Lipsa transparentei sau proceduri nereglementare constatate in cursul centralizarii voturilor
 • Participarea la numararea voturilor a persoanelor neautorizate (membri de partid, primar, observatori etc)


 • Ce spune Codul Penal

  Iata si lista infractiunilor electorale, asa cum sunt ele specificate in Legea 286/2009 privind noul Cod Penal:

  Impiedicarea exercitarii drepturilor electorale

  Art. 385.
  (1) Impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
  (2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului sectiei de votare se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

  Coruperea alegatorilor

  Art. 386.
  (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

  (2) Nu intra in categoria bunurilor prevazute in alin. (1) bunurile cu valoare simbolica, inscriptionate cu insemnele unei formatiuni politice.

  Frauda la vot

  Art. 387.
  (1) Fapta persoanei care voteaza:

  a) fara a avea acest drept;
  b) de doua sau mai multe ori;
  c) prin introducerea in urna a mai multor buletine de vot decat are dreptul un alegator
  se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

  (2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

  Violarea confidentialitatii votului

  Art. 389.
  (1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseste cu amenda.

  (2) Daca fapta a fost comisa de un membru al biroului electoral al sectiei de votare, pedeapsa este inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

  Nerespectarea regimului urnei de vot

  Art. 390.
  (1) Deschiderea urnelor, inainte de ora stabilita pentru inchiderea votarii, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.
  (2) Incredintarea urnei speciale altor persoane decat membrilor biroului electoral al sectiei de votare ori transportarea acesteia de catre alte persoane sau in alte conditii decat cele prevazute de lege se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

  Falsificarea documentelor si evidentelor electorale

  Art. 391.
  (1) Falsificarea prin orice mijloace a inscrisurilor de la birourile electorale se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

  (2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si inscrierea in copia de pe lista electorala permanenta a unor persoane care nu figureaza in aceasta lista.

  (3) Introducerea in uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care altereaza inregistrarea ori insumarea rezultatelor obtinute in sectiile de votare sau determina repartizarea mandatelor in afara prevederilor legii se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
  (4) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza introducerea de date, informatii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informational national necesar stabilirii rezultatelor alegerilor.

  Sanctionarea tentativei

  Art. 393.
  Tentativa la infractiunile prevazute in art. 385 si art. 387-391 se pedepseste.

  Unde sesizam neregulile

  Daca asistati la savarsirea unei fapte penale, sesizati de urgenta primul echipaj de politie (inclusiv la 112) sau intrati in prima sectie de politie sau parchet si redactati o plangere (daca sunteti vatamat de infractiune) sau un denunt (cand cunoasteti despre o infractiune) . Plangerea si denuntul se fac in scris si verbal.

  Ce trebuie sa contina plangerea penala?

  • Datele persoanei vatamate - nume, prenume, CNP, domiciliu/resedinta
  • Descrierea faptei/faptelor ce formeaza obiectul plangerii - cu indicarea datei (ziua si intervalul orar), a locului, a modului in care a fost comisa, alte imprejurari relevante
  • Cine este faptuitorul - daca este cunoscut; se va indica orice element de fapt care ar putea conduce la identificarea acestuia/acestora
  Nu este obligatoriu ca plangerea penala sa cuprinda:

  • mijloacele de proba
  • indicarea temeiului de drept care incrimineaza si pedepseste infractiunea descrisa (articolul din Codul penal) este facultativa
  Totodata, Expert Forum organizeaza un centru de informare si asistenta electorala pentru alegerile prezidentiale.

  Prin intermediul acestuia puteti afla raspunsuri la nelamuririle legate de ziua votului precum si asistenta pentru sesizarea neregulilor.

  Pentru asta sunt puse la dispozitie numerele de telefon Telverde 0800 080 200 (pentru Romania, gratuit) si +40212 039 020 (cu tarif normal, pentru strainatate).

  Telverde 0800 080 200 (pentru Romania, gratuit) si +40212 039 020 (cu tarif normal, pentru strainatate). Serviciul functioneaza astfel:
  Serviciul functioneaza pe 8 si 22 noiembrie, intre orele 12:00 si 21:00 si pe 9, 10, 23 si 24 noiembrie, intre orele 07:00 si 22:00.

  Platforma votcorect.ro contine un formular prin care orice cetatean poate sesiza nereguli din campania electorala sau din ziua votului.
  Facebook ShareTweet
   Duminica, 10 Noiembrie 2019, ora 09:34
   Autor:Redactia Ziare.com

   Articol citit de 2523 ori

  Citeste si: