Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Alegeri > vot
A   A   A

Vot decisiv, miercuri, pentru extinderea alegerilor la trei zile in diaspora

Vot decisiv, miercuri, pentru extinderea alegerilor la trei zile in diaspora
Foto: Arhiva Ziare.com
Camera Deputatilor, decizionala, va vota miercuri legea prin care se prelungeste durata de vot la trei zile - vineri, sambata si duminica - pentru romanii din diaspora.

Totodata, proiectul prevede posibilitatea ca votarea sa continue pana la ora 24:00, pentru a le permite celor care sunt in incinta consulatelor sau ambasadelor, in incinta sectiilor de votare sau stau la coada sa voteze si dupa ora 21:00.

Senatul, in calitate de prima camera sesizata, a votat luni legea, iar marti Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat raportul asupra proiectului cu 12 voturi pentru si 10 abtineri.

Potrivit Agerpres, deputatii din comisia juridica au introdus mai multe amendamente, unele la solicitarea Autoritatii Electorale Permanente.
Astfel, este interzisa prezentarea sondajelor realizate la iesirea de la urne, inainte de ora 24:00, ora Romaniei, a zilei alegerilor.

Un alt amendament introdus la propunerea USR si PNL se refera la faptul ca listele electorale suplimentare din strainatate se fac si in format pe hartie, in cazul existentei unor disfunctionalitati.

"Listele electorale suplimentare din strainatate generate in format electronic in mod automat, pe baza datelor inregistrate in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal. In situatia disfunctionalitatii sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, listele electorale suplimentare se introduc pe format de hartie si cuprind pentru numele, codul numeric personal si semnatura alegatorului", prevede textul adoptat.
Conform celor adoptate, "incepand cu data de 1 aprilie a anului in care au loc alegeri pentru presedintele Romaniei, la termen, si pana la data expirarii a cel mult 15 zile de la data inceperii perioadei electorale, alegatorul care doreste sa voteze in strainatate la alegerile pentru presedintele Romaniei se poate inregistra in registrul electoral ca alegator in strainatate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, in care va inscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea si statul unde opteaza sa voteze, la care anexeaza copia scanata sau fotografia actului de identitate".

Pentru a vota prin corespondenta, alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate trebuie sa se inregistreze ca alegator prin corespondenta, alegatorii sunt inscrisi in listele electorale permanente din strainatate, listele se intocmesc de AEP in format electronic si sunt puse la dispozitia Biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate - se mentioneaza in articolul 8 al legii, in forma stabilita de parlamentarii comisiei.
Numarul membrilor Biroului electoral, daca este insuficient, poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu romani cu domiciliul in strainatate.

Saptamana trecuta, Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea, modificarea si completarea propunerilor legislative in materie electorala a decis ca in diaspora votul sa se desfasoare in zilele de vineri, sambata si duminica.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 07:30
 Autor:Redactia Ziare.com

 Articol citit de 1216 ori

Citeste si: