Viitorul Romaniei se joaca in turul I. PSD e la un vot distanta

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 10 Noiembrie 2019, ora 10:28
84618 citiri
Viitorul Romaniei se joaca in turul I. PSD e la un vot distanta

Atipic, la fel cum a fost si campania, marea miza a acestor alegeri mi se pare de aceasta data turul I. O miza care depaseste cu mult numele viitorului presedinte pe care trebuie sa-l alegem dintr-o oferta destul de slaba. Iar aceasta miza depinde de doua lucruri: prezenta masiva la vot si luciditate.

Daca nu intra pentru prima data in finala, dupa ce a pierdut pentru prima data guvernarea prin motiune de cenzura, dupa ce presedintele lor a fost primul presedinte de partid in Romania care intra la puscarie direct din functie, toate in cateva luni, PSD ar putea intra intr-o vrie fara de scapare.

Daca nu neaparat la disparitie, in mod cert la contractia, prin fracturi, dezertari si canibalizare, pana la dimensiunile PRM-ului tarziu, in care multi actuali pesedisti de frunte si-au inceput carierele politice.

De ce? Pentru ca, pentru prima data, PSD ar parasi binomul castigator.

De-a lungul anilor, pozitiile in cadrul lui s-au tot inversat, iar componenta s-a schimbat exclusiv in privinta celuilalt participant, ca s-a numit CDR, ca s-a numit PDL. PSD a fost insa tot timpul acolo, cand pe locul 1, cand pe locul 2. Faptul ca intotdeauna a fost fie la putere, fie sufland in ceafa puterii pandind miscarea prin care sa o ia l-a facut cel mai puternic partid al Romaniei.

Asta l-a ajutat ca si atunci cand era in Opozitie sa-i mearga bine. Fiecare Putere stia ca urmeaza la un moment dat sa depinda si ea, din Opozitie, de bunavointa PSD dupa o inevitabila inversare de roluri.

In teritoriu mai ales blatul acesta a functionat mereu: sunt om cu tine, ca sa fii om cu mine cand vei fi la putere, pentru ca sigur vei fi din nou.

Cand insa iesi din acest binom de varf, intri simbolic in periferie, la si altii, mai mult sau mai putin importanti, dar in mod cert nu la categoria grei si fara o iminenta a revenirii la putere.

Si pentru PSD aceasta ar fi o lovitura naucitoare.

Daca, dimpotriva, reuseste sa-si mentina locul in tandemul de varf, chiar daca va fi infrant, si cu siguranta va fi, are un punct de plecare, isi conserva pozitia si de pe ea poate trage din nou la scor.

Sigur ca Viorica Dancila va fi sacrificata pentru ca a pierdut guvernarea, pentru ca va fi pierdut in turul al doilea, de fapt, in principal, pentru ca aceasta executie va fi sfarsitul epocii Dragnea, pe care si PSD si-l doreste pentru a o lua de la capat.

De pe locul al doilea, simbolic, are de unde sa o ia de la capat cu un alt lider, cu alegerile primarilor intr-un tur. Caderea pe locul al treilea ar fi insa un soc cu mult mai greu de depasit, cu atat mai mult cu cat in acest moment nu exista un lider atat de puternic incat sa aiba capacitatea sa tracteze partidul din orice fundatura.

Daca au scop si speranta, de pe locul al doilea, Olguta Vasilescu, Firea, Iordache, Manda, Nicolicea, Badalau & Co. vor reusi o coagulare cumva pentru a reveni. Daca nu mai au, se vor canibaliza. Iar daca PSD capata inca o sansa la supravietuire, nu am nicio indoiala ca va sti sa o foloseasca. Sansa aceasta e la un vot distanta, votul de duminica.

Poate parea pentru multi ca s-a terminat: Guvernul Dancila a fost alungat, nu mai conteaza, e bine! Nu uitati anul 2016, nu e deloc departe. Cand Guvernul Ponta a fost alungat de la putere am sperat cu totii ca pentru acest partid nu mai e cale de intoarcere. Cand colo, era doar primul pas al drumului catre scorul urias de la alegerile parlamentare.

Inteleg ca disidentii din Pro Romania isi negociaza discret pe la Bruxelles revenirea in PSD. Lideri pesedisti, precum dl Badalau, vestesc deja motiunea de cenzura din februarie si crearea unei noi majoritati. Nu cred ca ar avea vreun interes sa o depuna, cel putin pana la locale, dar psihologic sunt inca in stare sa se ridice.

Pot fi intrebata ce am cu PSD? Pana la urma, este si el unul dintre partidele politice din aceasta tara, cu sustinatorii lui. Sigur ca este, dar in egala masura nu cred ca a existat partid politic care sa fi facut mai mult rau Romaniei decat PSD, mai ales in ultimii ani in care au facut praf justitia, economia, democratia, imaginea externa a Romaniei.

Au fost atat de distructivi incat trimiterea lor cat mai departe de sansa recuperarii puterii pentru foarta multe vreme cred ca este o chestiune vitala pentru Romania. Repet, nu uitati 2016!

Iar dupa ce acest obiectiv al eliminarii PSD din jocul politic mare al Romaniei va fi indeplinit, cred ca turul al doilea va deveni foarte putin important pentru ca ar fi pur si simplu o chestiune de abordare, poate de generatie, poate de gust, cu final destul de previzibil, dar nu de viata si de moarte pentru Romania si cu uriasa simbolisitica a eliberarii de pericolul pesedist.

Cu cat mai mai multi romani vor iesi la vot constienti de miza acestui tur I, cu atat sansele PSD de a mai fi in pozitia sa distruga Romania vor fi mai mici. Despre asta e vorba duminica!

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#alegeri prezidentiale 2019 , #alegeri prezidentiale 2019