Urmeaza finala Iohannis-Barna. Cu un ochi radem, cu celalalt plangem

Autor: Valentin Naumescu - presedinte ICDE
Luni, 09 Septembrie 2019, ora 15:01
25859 citiri

Nu cred ca mai sunt multe indoieli, ne indreptam spre o finala prezidentiala de vis (sperand desigur ca visul sa nu se transforme dupa 10 noiembrie intr-o batalie de cosmar), intre primii doi sustinatori politici ai Romaniei Europene.

Domnii Iohannis si Barna vor cumula aproximativ 60-65% din voturile romanilor, adica o victorie clara, extraordinara a optiunii politice demne si integre a societatii romanesti. Insa cu un ochi radem si cu celalalt plangem in fata acestui scenariu inedit pentru democratia noastra si o sa explic putin mai incolo de ce. Vom spune, de asemenea, ce ar trebui sa aiba in vedere PNL-istii si USR-PLUS-istii, daca vor intr-adevar binele Romaniei Europene si nu urmaresc doar propriul interes de partid.

Dar sa clarificam mai intai alte cateva lucruri. Doamna Dancila si domnul Diaconu vor obtine in jur de 15%, respectiv 10%, cu mici variatii posibile, si, mai mult decat atat, isi vor disputa cam acelasi tip de electorat (si de televiziuni) . Activistii, nucleul captiv al PSD si cei carora le spun primarii din zonele asistate financiar ale tarii pe cine sa puna stampila vor vota cu doamna Dancila, iar pesedistii cu ceva ifose intelectuale il vor vota pe domnul Diaconu. Suma candidatilor inruditi politic ai "famigliei" PSD-ALDE-Pro-Romania este in acest moment de maxim 25-30%, aceasta fiind, de fapt, marea lovitura a scrutinului care urmeaza in noiembrie si care indica limpede cat potential electoral si cata sustinere publica mai are "marele PSD" dupa guvernarile incepute in 2012, incluzand versiunile de pesedism tariceniste, pontiste, voiculesciene etc. Atat, maxim 30% in total. O severa si meritata corectie, dupa anii de grobianism politic si mutilare a legilor justitiei in favoarea coruptilor si infractorilor.

In rest, domnul Paleologu va fi spumos ca de obicei dar, in conjunctie cu electoratul in descompunere al partidului creat de domnul Basescu, nu poate trece de 5-7%, in cel mai bun caz. Nu am inteles de ce un om atat de educat alege o cale de promovare politica atat de discutabila si de vulnerabila. Locul domnului Paleologu nu este acolo dar, probabil, altceva nu i s-a aratat momentan iar domnia sa nu mai are rabdare, dorind sa se afirme politic. Ceilalti candidati chiar nu conteaza, fiind dupa virgula.

O anumita suprapunere va exista, desigur, si intre segmentele pro-Iohannis si pro-Barna, dar "pierderile" celor doi din cauza acestei suprapuneri vor fi compensate in ansamblu de plusul de alegatori din zona nehotaratilor, atrasi spre urne de doua aparate distincte de mobilizare electorala din teritoriu, rezultand un plus de votanti care va subtia segmentul de proeuropeni indecisi. Cele doua mari grupuri liberale proeuropene nu sunt perfect identice, bineinteles, dar pe de alta parte se si straduiesc din rasputeri sa-si confectioneze identitati diferite, doar pentru fidelizarea membrilor si simpatizantilor, uneori prin caricaturizarea concurentei de aceeasi orientare politica. Nici domnul Iohannis, nici domnul Barna nu ar fi putut atrage toate voturile celuilalt, deci nu vorbim aici de un joc cu suma nula. Este de discutat doar daca domnul Iohannis ar fi putut trece sau nu pragul de 50% in absenta candidaturii domnului Barna, astfel incat sa nu mai avem turul al II-lea. Eu nu cred ca ar fi putut, dar am vazut si opinii contrare.

Spuneam la inceput ca finala prezidentiala Iohannis-Barna ar trebui sa ne bucure si sa ne ingrijoreze in acelasi timp. Ne bucura, in primul rand, pentru ca suntem mai multi in aceasta tara care vedem corect lucrurile si care decidem sa mentinem ferm directia europeana si valorile democratiei liberale. Ne bucura, in al doilea rand, pentru ca Romania Europeana va pastra astfel, indiferent de rezultat, functia de sef al statului iar credibilitatea conducerii statului roman in UE si NATO va fi garantata in urmatorii cinci ani. Ne bucura, in al treilea rand, pentru ca Romania Europeana da astfel o palma zdravana marii familii pesediste si porcariilor pe care acestia le-au facut la conducerea tarii in ultimii ani. O parte din capii retelei politice pesediste sunt deja in inchisoare, altii tremura sa nu urmeze, altii fac pe liderii de partide desprinse si "critice" la adresa guvernarii, aflate chipurile in opozitie acum fata de PSD, scapand de justitie doar sub fusta imunitatii parlamentare dar fiind cu totii huiduiti pe unde apar in public. Ca sa inchidem definitv un fals subiect de discutie, Pro-Romania si ALDE inseamna tot PSD (eventual niste pesedisti frustrati ca nu li s-a dat destul) si gata. La sfarsit, daca vrem sa aflam cat a obtinut marele PSD, trebuie sa le adunam pe toate trei, cu candidatii lor inepti si mediocri cu tot, si vor da impreuna 25-30%. Cum sa nu ne bucure o asemenea palma asurzitoare primita de familia PSD, cand acum cativa ani nu le puteai ajunge la nas nici cu prajina? Vor cobori curand la nivelul solului iar aterizarea va fi dura.

Dar atunci de ce ne temem si ce ne ingrijoreaza la finala de vis Iohannis-Barna? Aici, din pacate, discutia se complica. Ceea ce vedem in prezent in relatia grupurilor de sustinatori USR-PLUS cu cei ai PNL ar trebui sa ne puna serios pe ganduri. Finala Iohannis-Barna va adanci, din nefericire, aversiunea tot mai pronuntata intre bula liberala si bula usr-plusista, generand idiosincrazii durabile, care vor avea costuri mari mai tarziu. Ce se strica acum, rupturile si cuvintele grele aruncate pe Facebook sau aiurea vor cantari mult, atunci cand aceste partide vor trebui sa lucreze impreuna, la guvernare. Din acest punct de vedere, confruntarea Iohannis-Barna nu va avea deloc efecte benefice, mai ales la nivelul membrilor si sustinatorilor de la baza partidelor, care functioneaza ca o cutie de rezonanta ce amplifica disputele de la varf si le dau tonuri umorale. De buna seama, fiecare bula de simpatizanti este convinsa ca ei sunt cei mai buni iar ceilalti sunt niste idioti. Cateodata nu imi este clar daca aversiunea nu este cumva mai mare intre USR-PLUS si PNL decat intre aceste trei partide si PSD, cu care oricum nu impart acelasi electorat. Unitatea politica a Romaniei Europene, exprimata la referendumul pentru justitie din 26 mai, nu o s-o mai vedem curand.

Ar mai fi un motiv de ingrijorare, pe care insa eu nu l-as cota prea mult. Faptul ca PSD va deveni arbitrul finalei Iohannis-Barna nu suna deloc bine, dar nu cred ca PSD isi va atinge acest ultim rol politic pe care il mai poate, teoretic, juca la alegerile prezidentiale. Anticipez ca majoritatea alegatorilor pesedisti vor sta acasa la turul al II-lea iar cei care vor merge isi vor imparti aproximativ egal voturile intre cei doi finalisti, deci nu va exista o influenta considerabila a PSD in stabilirea castigatorului si oricum avem certitudinea ca nici domnul Iohannis, nici domnul Barna nu vor negocia nimic cu PSD intre cele doua tururi.

Falia intre cele doua mari componente politice ale Romaniei Europene va deveni insa din ce in ce mai ascutita, aproape ireconciliabila daca mai punem la socoteala ca, pana la formarea viitorului guvern comun mai vine si dihonia de la alegerile locale, unde se vor produce rupturi grave in teritoriu daca nu se poate merge cu candidaturi comune (si, din cate inteleg, nu prea se poate, pentru ca niciun partid nu este dispus sa il sustina pe celalalt impotriva candidatului PSD), iar apoi lupta pentru mandate, la alegerile parlamentare, cand iarasi se va merge pe liste separate. Pana la formarea guvernului PNL-USR-PLUS, in ianuarie 2021, relatiile intre cele trei partide ar putea fi deja grav deteriorate de concurenta de la precedentele alegeri si de modul umoral in care multi inteleg sa-si exprime apartanenta la un partid, in relatia cu cei care au alte optiuni partinice, chiar apropiate ca viziune si program.

Am scris de nenumarate ori ca, la locale, PNL si USR-PLUS ar trebui sa propuna candidaturi comune pentru primarii si presedintiile consiliilor judetene, daca sistemul electoral va ramane cu un singur tur, fiindca altfel PSD va castiga in jur de 25-27 de consilii judetene (in prezent, PSD are 29 de presedinti, PNL 8 si UDMR 4) si se va relegitima democratic chiar inainte de alegerile parlamentare.

Nu pentru perspectiva cursei prezidentiale ma tem, unde lucrurile sunt destul de clare, ci pentru calitatea si coerenta guvernarii PNL-USR-PLUS care se va negocia dupa alegerile parlamentare de anul viitor. Alegerile vor fi fie anticipate (in martie, asa cum am mai aratat, cu alte ocazii, ca inca se poate, cel putin teoretic), fie la termen, in decembrie. Ne temem de ceea ce ar putea urma, daca cei care fac politica in cele trei partide mentionate, chiar bine intentionati si integri fiind cu totii, se dovedesc totusi prea mici sau prea lipsiti de tact pentru palaria guvernarii responsabile, in coalitie bineinteles, a unei tari greu incercate de certurile politicienilor, de ura reciproca a membrilor de partid, de esecul traditional al aliantelor in politica romaneasca.

Unii sunt foarte tineri si nu isi amintesc, poate nici nu erau la scoala cand Conventia Democratica (CDR) castiga alegerile prezidentiale si parlamentare din 1996, formand cu greu o coalitie si numind un guvern care a indepartat prima data dupa 1989 (sau, mai corect spus, dupa 1945!) acest nemuritor PSD de la putere. CDR era ea insasi o coalitie, formata in principal din PNTCD si PNL, marile partide istorice, democratice si anticomuniste ale Romaniei interbelice. Ceea ce a urmat la guvernare a fost insa un cosmar. Taranistii se credeau mai indreptatiti decat liberalii, pentru ca aveau mai multe procente si mai multi martiri. Seniorul Corneliu Coposu, care ar fi putut tine carma cu intelepciune, autoritate morala si moderatie, murise cu un an mai devreme. Liberalii ii considerau pe taranisti rigizi, absurzi, incompetenti si lipsiti de pragmatism (un fel de "talibani", am zice in limbajul instituit astazi), taranistii la randul lor ii dispretuiau pe liberali, considerandu-i prea flexibili si lipsiti de principii, dubiosi in ceea ce priveste relatia cu PSD si lipsiti de credibilitate morala. In decembrie 2000, PSD s-a intors triumfal la guvernare. CDR a esuat.

In 2004 s-a intamplat minunea a doua oara iar atotputernicul Adrian Nastase si regimul PSD au fost invinse in turul II de Traian Basescu, la vremea respectiva candidatul Aliantei D.A. PNL-PD, reusindu-se ulterior, la fel de chinuit, formarea unei coalitii de guvernare cu Voiculescu si cu UDMR. Uraaa, PSD era iarasi indepartat de la putere! Rezultatul, din perspectiva relatiilor din cadrul guvernarii - acelasi ca dupa 1996. Scandaluri peste scandaluri. PD-istii ii urau pe liberali, PNL-istii ii urau pe PD-isti. S-a rupt dupa vreo doi ani de "suferinta" si dusmanie. A esuat asadar si Alianta Dreptate si Adevar PNL-PD. Pot sa va spun fara sa gresesc ca, dupa 2007, liberalii ii urau mai tare pe PD-istii impreuna cu care castigasera alegerile decat pe adversarii traditionali PSD-isti. E clar ca, in Romania, cel mai tare se urasc cei apropiati, care au ceva de impartit, iar ideea ca apartinem unor partide diferite ne ia pur si simplu mintile, chiar si cand suntem de aceeasi parte a baricadei. Sincer, nu contenesc sa ma minunez cum guverneaza impreuna, in Germania, CDU si SPD, mari partide rivale, unul de centru-dreapta celalalt de centru-stanga, fiind a doua legislatura consecutiva cand reusesc sa formeze un guvern impreuna si o majoritate relativ functionala si coerenta (sigur ca mai au dispute punctuale), in pofida unor mari diferente doctrinare si a unei rivalitati istorice.

In final, ce le-as spune mult prea experimentatilor PNL-isti si ce le-as spune tinerilor si avantatilor USR-PLUS-isti? Da, fireste ca sunt mai buni si mai cinstiti decat PSD-ALDE dar mai multa intelepciune si intelegere reciproca nu le-ar strica. Nici PNL, nici USR-PLUS nu vor obtine majoritatea parlamentara si nu vor putea guverna singuri. Si unii, si altii trebuie sa schimbe ceva in modul lor de a fi pentru a face posibila guvernarea fara PSD-ALDE-Pro-Romania, eventual cu UDMR, o guvernare competenta si integra pe care o asteapta Romania Europeana.

In primul rand, PNL trebuie sa se schimbe profund, sa redevina "tanar" (la modul figurat, desigur, pentru un partid infiintat in 1875), in sensul de a fi creativ si proaspat, cu reprezentanti atractivi la centru si mai ales in teritoriu. Ar trebui sa aiba inspiratia de a isi innoi nu numai conducerea destul de stearsa din prezent, dar mai ales garniturile vechi si harsite din teritoriu, uzate in prea multe combinatii si aranjamente facute cu toata lumea, din epoca USL incoace, garnituri care uneori nu se mai deosebesc de PSD decat prin culoarea insemnelor. Poate parea paradoxal, dar la PNL nu neaparat primul esalon este de inlocuit (chiar cu mediocritatea mentionata a conducerii, insa cel putin conducerea actuala este onesta si nu joaca la doua capete) cat esalonul secund din filialele judetene, care este aproape de neprezentat publicului. O sa vedeti dupa locale, la negocierea viceprimarilor si vicepresedintilor de consilii judetene, ce "minuni" stiu sa faca liberalii din teritoriu... Sunt, din fericire, si cateva figuri credibile de lideri potentiali, din generatia celor sub 50 de ani, printre europarlamentarii dar si liderii de la Bucuresti, care ar putea reinventa in viitor partidul liberal, cel putin ca imagine la varf. Dar jos, in filiale, este o problema pe care nu o vad rezolvata curand.

Cat priveste USR-PLUS, prima observatie care trebuie facuta, simpla dar importanta, este ca nu e vorba de o singura formatiune, ci de doua, destul de diferite ca mod de organizare si cultura politica interna, care nu au reusit sa fuzioneze in primavara, asa cum li se parea multora din exterior normal. Nici macar negocierile intre ele nu decurg prea usor si s-ar putea sa avem surprize si izbucniri de nemultumire sau contre puternice la intocmirea listelor comune de candidati, anul viitor. Ambele formatiuni tind sa-si supraevalueze virtutile, sa ii considere pe cei din afara clubului lor nedemni de incredere si, mai grav, sa se autoconvinga (din pacate stim a cui greseala repetand-o), ca "cine nu e cu noi e impotriva noastra". Mai mult realism si mai multa modestie nu le-ar strica. Vor vedea in exercitiul puterii ca nici oamenii lor nu sunt perfecti si nu ar trebui sa traiasca cu iluzia ca vor reinventa politica. Politica nu se lasa usor reinventata, in esenta ei, de la Machiavelli incoace. Lumea nu a inceput si nici nu se sfarseste cu USR-PLUS, asa cum cred, cu exaltare, unii dintre membrii si simpatizantii lor. Exaltarea este foarte periculoasa in politica, fie prin excesele pe care le genereaza, fie prin marile deceptii pe care le lasa in urma, cand balonul de iluzii se sparge. Moderatia ar fi mult mai indicata. Peste cativa ani se vor linisti din acest punct de vedere, odata ce vor intra in exercitiul politic si administrativ propriu-zis al puterii, dar pana una alta este crucial cum vor colabora din 2020 incolo cu batranul (sau imbatranitul, stilistic vorbind) PNL.

Faptul ca USR-PLUS reprezinta segmentul cel mai educat si/sau cel mai tanar al societatii, cu cele mai inalte pretentii de inteligenta si abilitati (limbi straine, computer etc.), nu ii scuteste de riscuri, deopotriva interne (mi-e groaza sa ma gandesc ce orgolii si drame se vor declansa cand isi vor face in teritoriu primele liste ordonate de candidati la locale, apoi la parlamentare, majoritatea neavand experienta unor aliante si liste comune in judete) dar si riscuri externe, legate de modul in care (nu) stiu, (nu) vor sau (nu) pot sa colaboreze cu altii. Simtindu-se mai inteligenti, mai umblati prin lume si mai informati, si mai ales fara pacatul greu de uitat al USL-ului, "oamenii noi" au tendinta de a-i privi cu superioritate pe liberalii incremeniti in paradigma de partid a anilor '90 iar acesta va fi un factor de blocaj in colaborarea celor doi viitori parteneri de guvernare.

In fine, cu toate limitele si riscurile evocate mai sus, coalitia PNL-USR-PLUS ramane indiscutabil solutia pentru guvernarea Romaniei, dupa alegerile parlamentare din 2020. Pentru ca ei au oamenii de cea mai buna calitate si cei mai integri. Tot ce am scris mai sus este cu bune intentii si simpatie pentru partidele politice care promoveaza Romania Europeana. Sper sa se inteleaga intre ei si sa poata lucra impreuna, desi deocamdata nu sunt convins. Ar trebui sa stie ca, si in 1996, si in 2004, cand partidele democratice au invins PSD, acestea au spus ca vin cu "oameni noi" (si in parte asa au facut), ca vor promova tineri in guvern si ministere sau in parlament (si asa au facut) iar lucrurile tot au mers prost pentru ca fiecare partid era setat pe urmarirea propriilor interese iar oamenii noi nu sunt intotdeauna ce par a fi. Dezamagirile produse de aceste guvernari s-au tinut lant.

Ar fi bine ca PNL, PLUS si USR sa stie si sa fie constiente ca, daca rateaza oportunitatea pe care o vor avea in 2020 de a disloca PSD de la putere si de a guverna bine, lasand rivalitatile de o parte, si vor rata aceasta sansa uriasa de a avea PSD in genunchi, PSD se va intoarce la putere in 2024, intarit, mai agresiv si mai nociv decat in prezent, cu figuri si mai sinistre, asa cum s-a intamplat de fiecare data pana acum.

Valentin Naumescu este conferentiar doctor abilitat in domeniul relatii internationale la Facultatea de Studii Europene a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si presedintele asociatiei Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana (proiectul Romania Europeana).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alegeri prezidentiale Barna Iohannis, #alianta guvernare PNL USR Plus, #Barna Iohannis candidati , #alegeri prezidentiale 2019
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
ii mananca doamna Dancila pe aman2,cu fulgi cu tot !!!