Unde si cum votam la alegerile prezidentiale

Duminica, 24 Noiembrie 2019, ora 07:27
37829 citiri
Unde si cum votam la alegerile prezidentiale

Daca romanii din diaspora au dat startul votului pentru alegerea presedintelui, avand la dispozitie votul prin corespondenta si trei zile sa mearga la urne, cei din tara merg la sectiile de vot incepand de duminica de la ora 07:00.

Pot vota toti cetatenii care au implinit pana pe 24 noiembrie, inclusiv, 18 ani. Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.

Sectiile se inchid la ora 21:00, dar si atunci mai pot vota cei care se aflau deja in incinta.

Fiecare alegator poate vota o singura data.

Unde votam

Daca va aflati in localitatea de domiciliu puteti vota doar la sectia la care sunteti arondati, daca nu, puteti vota la orice sectie, pe lista suplimentara.

Daca aveti domiciliul in Bucuresti, puteti vota doar la sectia la care sunteti arondati, nu se poate vota in alt sector.

AICI poti afla sectia la care esti arondat

Cetatenii cu domiciliul in Romania care se afla in strainatate pot vota la orice sectie din cele anuntate de Ministerul Afacerilor Externe, pe listele electorale suplimentare, fara a fi necesar sa se inregistreze inainte.

Vezi si aici lista celor 835 de sectii de votare in strainatate pentru alegerile prezidentiale din 2019

Afla AICI toate detaliile despre votul in strainatate si vezi aplicatiile care te ajuta sa gasesti cea mai apropiata sectie

Ce acte trebuie sa avem la vot

Romanii care voteaza pe teritoriul tarii au nevoie de buletin sau carte de identitate valabile in ziua votului. Ca alternativa, acestia mai pot vota DOAR cu pasaport diplomatic, pasaport diplomatic electronic, pasaport de serviciu, pasaport de serviciu electronic, carte de identitate provizorie sau carnet de serviciu militar in cazul elevilor din scolile militare.

Romanii aflati in strainatate sau domiciliati in strainatate pot vota cu pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, buletinul/cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronica de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic.

Ca si in turul I, si sambata 23 noiembrie, si duminica 24 noiembrie programul de lucru la directiile de evidenta a persoanelor este prelungit pentru eliberarea actelor de identitate expirate, pierdute, furate sau deteriorate.

Cartea de identitate se intocmeste si se elibereaza pe baza cererii scrise a persoanei si a documentelor cu care, potrivit legii, se face dovada numelui, starii civile, cetateniei romane si a domiciliului. Atunci cand nu pot fi prezentate anumite documente, se va elibera carte de identitate provizorie, caz in care se vor depune si 3 fotografii 3/4 cm si taxa de 1 leu, pe langa alti 7 lei.

Urna mobila

Alegatorii care nu se pot deplasa la sectia de votare din cauza de boala sau invaliditate pot solicita urna speciala (mobila) de la sectia de votare cea mai apropiata de locul in care se afla in ziua alegerilor printr-o cerere scrisa insotita de documente justificative. Cererea se face cel tarziu in preziua alegerilor.

In ziua alegerilor, o echipa formata din doi membri ai biroului electoral se va deplasa la locul unde se afla alegatorul, cu urna speciala si materialele necesare votarii.

Fiecare sectie de votare in principiu are o singura urna speciala, care trebuie sa fie la ora 21:00 inapoi la sectia de votare.

Peste 13% dintre sectiile de votare din tara nu asigura conditii de acces pentru persoanele cu mobilitate redusa

Aceleasi reguli se aplica si persoanelor retinute. Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a anuntat ca 15.151 de detinuti si-au exprimat intentia de a vota la scrutinul de duminica, putin mai multi decat in primul tur. Numarul detinutilor cu drept de vot se ridica la 17.660, iar al persoanelor private de libertate custodiate de ANP la 20.380.

Urna mobila poate fi solicitata doar in tara.

Cum arata buletinele de vot

Fiecare alegator va primi un buletin de vot unde ii va gasi pe cei 2 candidati: Klaus Iohannis - Partidul National Liberal si Viorica Dancila - Partidul Social Democrat.

Sfaturi pentru un vot corect

- Inainte de a intra in cabina de vot, asigurati-va ca pe spatele buletinului de vot este aplicata stampila de control a sectiei de votare. Daca aceasta lipseste, votul va fi declarat nul.

- Daca este aglomeratie si credeti ca secretul votului dumneavoastra poate fi incalcat, mai bine mai asteptati sau instiintati presedintele sectiei de votare. Accesul alegatorilor in sala de votare trebuie sa aiba loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor.

- Aplicati stampila cu mentiunea "VOTAT" pe patrulaterul care corespunde candidatului dorit.

- Indoiti buletinul, astfel incat pagina goala care poarta stampila de control a sectiei de votare sa ramana in afara, si introduceti-l apoi in urna. Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat.

- Daca gresiti aplicarea stampilei, puteti cere un nou buletin de vot, daca nu a fost introdus in urna. Primul va fi anulat.

- Restituiti stampila si primiti inapoi actul de identitate, pe care trebuie sa fie aplicata stampila cu mentiunea "VOTAT" (buletine) sau un timbru autocolant (cartile de identitate).

- Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#alegeri prezidentiale 2019 procedura vot , #alegeri prezidentiale 2019
Comentarii
Poza MAMULOS
MAMULOS
rank 5
Si eu voi vota...barna la #brutarie