Unde si cum votam la alegerile europarlamentare si referendumul pentru justitie

Duminica, 26 Mai 2019, ora 07:00
59348 citiri
Unde si cum votam la alegerile europarlamentare si referendumul pentru justitie
Foto: Arhiva Ziare.com

Cetatenii care au implinit pana pe 26 mai, inclusiv, 18 ani, sunt asteptati la vot pentru a-i alege pe cei care ii vor reprezenta, pentru urmatorii 5 ani, in Parlamentul European, dar si pentru a raspunde intrebarilor puse in cadrul referendumului pentru justitie.

Pot vota toti alegatorii cu cetatenie romana, cu domiciliul in tara sau in strainatate. Cetatenii unui alt stat UE care au resedinta sau domiciliul in Romania pot vota la euroalegeri, dar nu si pentru referendumul pentru justitie.

Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.

Sectiile se deschid duminica, 26 mai, la ora 07:00 si se inchid la ora 21:00. Dupa ora 21:00 mai pot vota doar cei care se aflau deja in incinta.

Fiecare alegator poate vota o singura data, pentru reprezentantii unei singure tari.

Unde votam

Daca va aflati in localitatea de domiciliu puteti vota doar la sectia la care sunteti arondati, daca nu, puteti vota la orice sectie, pe lista suplimentara.

Daca aveti domiciliul in Bucuresti, puteti vota doar la sectia la care sunteti arondati, nu se poate vota in alt sector.

AICI poti afla sectia la care esti arondat

Cetatenii cu domiciliul in Romania care se afla in strainatate pot vota la orice sectie din cele anuntate de Ministerul Afacerilor Externe, pe listele electorale suplimentare, fara a fi necesar sa se inregistreze inainte.

Afla AICI toate detaliile despre votul in strainatate si vezi aplicatiile care te ajuta sa gasesti cea mai apropiata sectie

Romanii care aleg sa voteze pentru listele altui stat UE in care au domiciliul sau resedinta pot vota la referendumul pentru Justitie.

Ce acte trebuie sa avem la vot

Romanii care voteaza pe teritoriul tarii au nevoie de buletin sau carte de identitate valabile in ziua votului. Ca alternativa, acestia mai pot vota DOAR cu pasaport diplomatic, pasaport diplomatic electronic, pasaport de serviciu, pasaport de serviciu electronic, carte de identitate provizorie sau carnet de serviciu militar in cazul elevilor din scolile militare.

Romanii aflati in strainatate sau domiciliati in strainatate pot vota cu pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, buletinul/cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronica de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic.

Alegatorii comunitari, adica cei cu alta cetatenie a unei tari UE, pot vota cu orice document eliberat de statul membru al carui cetatean este titularul, altul decat Romania, si care este considerat act de identitate in statul emitent.

Atat sambata, 25 mai, cat si duminica, 26 mai, este program prelungit pentru eliberarea actelor de indentitate expirate, pierdute, furate sau deteriorate. Pentru a afla exact programul, consultati site-ul Directiei de Evidenta a Persoanelor din localitatea in care locuiti.

Urna mobila

Alegatorii care nu se pot deplasa la sectia de votare din cauza de boala sau invaliditate pot solicita urna speciala (mobila) de la sectia de votare cea mai apropiata de locul in care se afla in ziua alegerilor printr-o cerere scrisa insotita de documente justificative. Cererea se face cel tarziu in preziua alegerilor.

In ziua alegerilor, o echipa formata din doi membri ai biroului electoral se va deplasa la locul unde se afla alegatorul, cu urna speciala si materialele necesare votarii.

Fiecare sectie de votare are o singura urna speciala, care trebuie sa fie la ora 21:00 inapoi la sectia de votare.

Aceleasi reguli se aplica si persoanelor retinute.

Urna mobila poate fi solicitata doar in tara.

Cum arata buletinele de vot

Fiecare alegator care voteaza si la europarlamentare, si la referendum, va primi 3 buletine de vot. In sectie va trebui sa semnati in trei coloane borderoul de prezenta.

In fiecare sectie vor fi si 3 urne, iar fiecare buletin este numerotat cu numarul urnei in care trebuie sa-l introduceti. Nu e nicio problema daca introduceti buletinele in urna gresita, votul nu se anuleaza.

Un buletin veti primi pentru alegerile europarlamentarea. Ordinea partidelor si candidatilor independenti pe buletinul de vot a fost stabilita de Biroul Electoral Central prin tragere la sorti.

Vezi lista candidatilor romani la alegerile europarlamentare?

In cazul referendumului veti primi doua buletine de vot, cate unul pentru fiecare intrebare.

Intrebarile care ne sunt puse la referendumul pentru Justitie, explicate

Citeste care sunt conditiile ca referendumul sa treaca - prezenta la vot, un factor esential

Puteti alege sa votati doar la unul dintre scrutine, nu se va contoriza prezenta si in cazul celuilalt.

Sfaturi pentru un vot corect

Vrei alegeri corecte? Fii vigilent si semnaleaza neregulile la vot!

- Inainte de a intra in cabina de vot, asigurati-va ca pe spatele buletinului de vot este aplicata stampila de control a sectiei de votare. Daca aceasta lipseste, votul va fi declarat nul.

- Daca este aglomeratie si credeti ca secretul votului dumneavoastra poate fi incalcat, mai bine mai asteptati sau instiintati presedintele sectiei de votare. Accesul alegatorilor in sala de votare trebuie sa aiba loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor.

- Aplicati stampila cu mentiunea "VOTAT" pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit.

- Indoiti buletinul, astfel incat pagina goala care poarta stampila de control a sectiei de votare sa ramana in afara, si introduceti-l apoi in urna corespunzatoare (vor fi folosite urne diferite pentru alegeri si referendum) astfel incat sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat.

- Daca gresiti aplicarea stampilei, puteti cere un nou buletin de vot, daca nu a fost introdus in urna. Primul va fi anulat.

- Restituiti stampila si primiti inapoi actul de identitate, pe care trebuie sa fie aplicata stampila cu mentiunea "VOTAT" (buletine) sau un timbru autocolant (cartile de identitate) . Se va aplica un singur autocolant, indiferent daca votati doar la referendum sau la europarlamentare, verificarea urmand sa fie facuta in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

- Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare.

Te intrebi de ce sa votezi la aceste alegeri? Iata cum a contribuit, concret, apartenenta la UE la dezvoltarea Romania

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#sectii vot europarlamentare 2019, #cum votez europarlamentare 2019, #unde votez europarlamentare 2019 , #alegeri europarlamentare 2019