Un senator USR de Diaspora demonteaza miturile legate de votul prin corespondenta

Duminica, 01 Septembrie 2019, ora 07:47
8549 citiri
Un senator USR de Diaspora demonteaza miturile legate de votul prin corespondenta
Foto: www.votstrainatate.ro

Radu Mihail, senator USR de Diaspora, a demontat sase mituri legate de votul prin corespondenta.

Romanii din diaspora care nu vor sa mai stea la cozi infernale la alegerile prezidentiale din toamna trebuie sa parcurga o serie de pasi. Primul este inregistrarea pe platforma www.votstrainatate.ro.

Iar cum mai sunt doar 10 zile pana cand acest lucru mai e posibil, Radu Mihail, senator USR de Diaspora, a demontat cele mai comune sase mituri despre acest lucru, intr-o postare pe Facebook, pe care o redam integral:

" 1. Nu am incredere sa-mi dau datele personale statului roman

Datele alegatorilor sunt gestionate exclusiv de AEP si de MAE, in scopul organizarii alegerilor in strainatate. Autoritatile locale romanesti nu au acces la datele dumneavoastra. AEP declara, inclusiv pe site-ul de inregistrare, ca alegatorul urmeaza ''sa fie RADIAT pentru acest scrutin din lista electorala permanenta din Romania''. Datele inregistrate sunt valabile pentru un singur scrutin electoral, la fel cum a fost si in cazul anteriorului vot prin corespondenta. Avem precedent ca nu s-a intamplat nimic cu cei care au votat in trecut prin corespondenta.

2. ANAF-ul ma va impozita daca afla ca sunt rezident in strainatate

Dubla impunere nu se aplica cetatenilor rezidenti pe teritoriul UE. Tocmai de aceea, statul roman are incheiate acorduri cu alte state pentru a impiedica dubla impozitare a cetatenilor romani care muncesc in strainatate. Impozitarea se face doar in tara in care alegatorul are un venit in urma activitatilor desfasurate.

Adresa de domiciliu sau de resedinta este ceruta de catre AEP pentru a va putea trimite plicul cu buletinele de vot prin corespondenta. Temerea ca AEP ar da datele alegatorilor catre ANAF poate fi eliminata si prin faptul ca AEP are acces la datele celor care au votat in sectiile din strainatate, fiind inregistrati in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV), dar cu toate acestea nu le-a dat vreodata niciunei alte autoritati.

De asemenea, legea prevede obligativitatea declararii Rezidentei Fiscale in strainatate. Un cetatean roman aflat in strainatate este impozitat de statul roman atunci cand are bunuri si venituri pe teritoriul Romaniei. Elemente identificabile in acest sens sunt: conturi bancare in tara, masina inmatriculata in Romania, spatii sau bunuri detinute pe nume propriu, spatii sau bunuri date in chirie etc.

3. Prefer sa stau la coada decat sa ma inregistrez online

Daca preferi sa nu te inregistrezi, cu riscul de a sta ore in sir la coada, gandeste-te ca sunt mii de alegatori care prefera acelasi lucru si s-ar putea din lipsa de cerere sa nu ai o sectie tocmai aproape, desi la alegerile precedente o aveai. Chiar daca soliciti online o sectie de votare in regiunea ta, iar in perioada alegerilor te afli in alta parte, poti vota fara probleme la orice sectie de votare deschisa in strainatate sau in Romania.

4. Neincrederea in Posta Romana

Conform noilor prevederi legale, plicul cu optiunea de vot poate fi trimis sau depus personal direct la misiunea diplomatica.

5. Nu stiu ce se intampla cu votul meu prin corespondenta si daca a fost inregistrat

AEP va instiinta prin e-mail toti alegatorii a caror plicuri nu au ajuns la timp la biroul electoral, iar acestia se vor putea prezenta la cea mai apropiata sectie de votare in zilele desfasurarii alegerilor prezidentiale pentru a vota.

6. Votul prin corespondenta este prea complicat

AEP explica detaliat pasii necesari de urmat pentru a vota corect prin corespondenta:

- INREGISTRAREA - completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu optiunea pentru votul prin corespondenta. La acest formular trebuie anexata copia scanata sau fotografia actului de identitate si copia documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile straine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abroga Ordinul nr. 500/2016).

Pasii pentru inregistrare sunt explicati detaliat aici: https://www.votstrainatate.ro/Me.../PrezentareVotCorespondenta

- PRIMIREA DOCUMENTELOR - Posta Romana transmite alegatorului urmatoarele documente necesare exercitarii votului prin corespondenta:

* doua plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

* doua plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

* doua autocolante cu mentiunea "VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

* doua certificate de alegator, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

* doua buletine de vot prin corespondenta, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

* instructiuni privind exercitarea dreptului de vot;

* doua autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenta din tara, pe care alegatorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenta in tara il va aplica pe plicul exterior.

- VOTAREA

* Pe buletinul de vot se lipeste autocolantul cu mentiunea "VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat;

* Buletinul de vot astfel marcat se introduce in plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigileaza;

* Se completeaza certificatul de alegator, mentionand data si semnand olograf;

* Se introduce plicul interior si certificatul de alegator in plicul exterior, care se sigileaza;

ATENTIE! In cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Presedintele Romaniei, inainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce contine candidatul pentru care opteaza, alegatorul se asigura ca acesta participa la cel de-al doilea tur de scrutin.

- EXPEDIEREA - Alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care contine votul sau:

- il trimite in tara, depunand plicul la orice oficiu postal ori in orice cutie postala a statului-gazda;

- il depune la orice operator de curierat sau il poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazda, dupa caz, pe cheltuiala sa;

- il poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din tara-gazda dupa caz.

Presedintele AEP, domnul Constantin-Florin Mituletu-Buica, ii asigura pe toti cetatenii ca datele lor personale sunt in siguranta si ca acestea sunt folosite de AEP si MAE exclusiv pentru aceste alegeri, fiind exclusa posibilitatea ca acestea sa poata fi accesate de alte entitati sau institutii.

In ultima instanta, daca tot vi se pare prea complicat votul prin corespondenta, inregistrarea pentru votul in sectie e o alternativa simpla, dar extrem de necesara."

Potrivit datelor publicate de AEP, pana in acest moment au fost primite 16.376 de cereri pentru votul prin corespondenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mituri vot prin corespondenta, #spaime vot prin corespondenta, #rdu mihai , #alegeri prezidentiale 2019