Turul al doilea cu PSD si fara ipocrizie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 18 Iulie 2019, ora 08:56
19027 citiri
Turul al doilea cu PSD si fara ipocrizie

Ca ne place sau nu ne place, politica are logica, regulile si matematica ei. Si oricat ne dam cu fundul de pamant, din reala neintelegere sau manipuland, aceste reguli nu pot fi eludate. Iar in logica, regulile si matematica acestor alegeri prezidentiale, ele nu pot fi castigate fara alegatorii PSD.

E clar ca in primul tur de scrutin ii vom avea sigur pe Klaus Iohannis, pe candidatul USR - PLUS (voi spune Dan Barna doar pentru ca deocamdata este singurul validat din directia aceea, nu pentru ca va fi 100% candidatul final al Aliantei 2020) si candidatul PSD.

Mai sunt posibili candidati care vor intra fie din orgoliu personal, precum C. Popescu Tariceanu, candidati care sa vrea doar sa ridice partidul, de exemplu al Pro Romania, sau exotici marginali precum blonda lui Voiculescu sau Liviu Plesoianu.

Exista, asadar, trei finale teoretic posibile si le voi enumera in ordinea probabilitatii, in opinia mea: Iohannis - Barna, Iohannis - PSD, Barna - PSD.

Variantele 2 si 3 ar fi ideale pentru candidatul non PSD, pentru ca el ar capta aproape automat majoritatea voturilor non PSD, adica si ale celui de-al treilea candidat, iesit din cursa.

Deci atat Klaus Iohannis, cat si Dan Barna ar avea tot interesul sa aduca in turul al doilea alaturi de el candidatul PSD. Este insa o miscare dificil de facut fatis, pentru ca ar insemna lezarea electoratului propriu anti-PSD, mai ales in cazul USR-PLUS.

Si spun asta pentru ca PNL are totusi un trecut de aliante cu PSD, atat la nivelul PDL, cat si si al vechiului PNL.

Prin urmare, singura tactica pe care o pot folosi atat Iohannis-PNL, cat si USR-PLUS pentru a ajunge la finala dorita este sa se atace reciproc, una insa extrem de riscanta daca va fi sarit calul agresivitatii, avand in vedere ca, dupa prezidentiale, aceleasi partide ar trebui sa reuseasca cumva sa preia guvernarea printr-o alianta, dupa alegerile parlamentare.

Daca finala va fi, dupa cum e si cel mai probabil, una Iohannis - Barna, matematic, castigatorul va fi dat de voturile electoratului PSD. Sigur ca o parte, nucleul dur, va sta acasa, dezamagit.

Dar niste procente vor fi totusi in joc. Asa cum vor fi si procentele lui Tariceanu, si procentele Pro Romania. Multe sau putine, prezidentialele se castiga in general la diferente mici, deci orice vot poate conta.

Trebuie sa fii total lipsit de inteligenta politica sa nu te gandesti de pe acum la felul in care vei putea accesa acest electorat, atunci cand vei avea nevoie de el. Ba eu zic ca este chiar mai rau sa nu te gandesti de pe acum, sa nu incerci sa creezi niste strategii pentru electoratul PSD, repet, nu pentru PSD insusi, astfel incat sa nu fii nevoit atunci la salturi derutante si foarte costisitoare politic.

Si eu cred ca asta fac si Klaus Iohnnis, si Dan Barna, mai degraba prin intermediari, cu mai multa sau mai putina abilitate.

Am mai vorbit despre schimbul de amabilitati intre Rares Bogdan si Carmen Avram la Antena 3. Dl Iohannis a promulgat Legea pensiilor fara niciun comentariu, declarandu-se convins de simpla asigurare a dnei Dancila ca sunt banii necesari, sustinerea pentru LCK a fost extrem de moderata. Sunt fapte, nu speculatii.

Pe partea cealalta, dl Barna a fost la Antena3 pentru a se adresa electoratului PSD si ALDE, iar dl Nasui a recunoscut deschis care va fi matematica turului al doilea.

Din punctul meu de vedere, nu incercarea de a accesa si din electoratul PSD este o problema. Acesta este un demers politic firesc. Marea problema mi se pare daca va fi sau nu facuta o intelegere cu PSD insusi.

Nu pentru ca Viorica Dancila sa anunte explicit sustinerea unuia dintre cei doi. Acesta ar fi sarutul mortii pe care i-l dai celui care vrei sa piarda, pentru ca ar deveni un ciumat pentru tot electoratul antiPSD.

Miza ar fi ca PSD sa nu mai atace public un candidat, iar masinaria sa primeasca o anumita directiva. Dna Dancila poate sa taca, dar primarii PSD pot primi indicatii si pot da o anumita directie, mai ales in mediul rural.

Iar acest sprijin, care poate fi decisiv, va avea, nu ma indoiesc, un pret constand in ceea ce intereseaza PSD, adica guvernarea.

Am mai spus-o: eu cred ca PSD are o singura miza in privinta acestor prezidentiale. Cum sa continue guvernarea si dupa ele. Ori acest scop poate fi atins cu mult mai eficient arbitrand finala intre doi candidati nonPSD si negociind sustinerea implicita, decat avand un candidat fara absolut nicio sansa sa castige.

Cand nu ai o solutie de victorie directa, poti gasi o solutie care sa transforme infrangerea intr-o victorie chiar mai mare.

Asa ca eu as propune sa terminam cu ipocrizia, sa intelegem ca fara electoratul PSD, matematic, nu se prea poate, dar sa fim extrem de atenti ce pret este dispus fiecare sa dea ca sa obtina acest electorat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#alegeri prezidentiale 2019 , #alegeri prezidentiale 2019