Sondajele groazei pentru PSD si Dragnea. Cheia rupturii dintre Dragnea si Tariceanu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 27 Septembrie 2018, ora 12:47
66091 citiri
Sondajele groazei pentru PSD si Dragnea. Cheia rupturii dintre Dragnea si Tariceanu
Foto: Arhiva Hepta.ro

Momentul de maxima enervare pentru Liviu Dragnea in sedinta CEx de acum o saptamana a fost atunci cand i-a fost pus in fata un sondaj de opinie in care are 4% si care arata picajul dramatic al PSD.

Sondajul a fost comandat de Liviu Dragnea unui institut extrem de prietenos si realizat in perioada august/septembrie, dar ale carui date sunt atat de dezastruoase incat a preferat sa nu le prezinte nici macar propriului partid.

Totusi, ele au circulat in PSD cam ca "bancurile despre Ceausescu", spun surse din partid pentru Ziare.com, atat doar ca cifrele sunt atat de terifiante, incat nimeni nu a prea ras.

Potrivit datelor din sondaj relatate de surse din partid, PSD se afla pe un trend descrescator constant. Este la 31%, intr-o luna a pierdut 4 procente, iar din iunie a pierdut 8 la suta.

In aceasta contractie constanta, PSD a ajuns la limita inferioara a bazinului sau obisnuit de 30-35%.

Daca trendul va continua, este posibil ca, dupa cel mai spectaculos rezultat in 2016, PSD sa se indrepte spre cel mai mare dezastru electoral.

Pentru social-democrati cel mai mare pericol nu e in zona Opozitiei cu care s-a confruntat in 2016. PNL nu reuseste sa treaca pragul lui 30%, este la 25% in acest moment si nu are un trend clar. USR si partidul lui Dacian Ciolos sunt la 10%. In schimb, creste substantial partidul lui Victor Ponta, stabilizat la 5% si cu toate aparentele unui electorat stabilizat.

Partidele folosite de PSD pentru a-si sustine guvernarea, adica ALDE si UDMR sunt, potrivit sondajului, sub pragul electoral, adica la 4%. Este un prim motiv pentru care ALDE stie ca are nevoie de un moment de inflexiune cu atat mai mult cu cat vrea sa se prezinte singur in alegerile europarlamentare, adica sa inceteze sa deconteze interesele liderilor PSD.

Un al doilea motiv tine de o situatie complet inversa in cazul prezidentialelor.

In clasamentul posibililor candidati conduce Klaus Iohannis cu 25% intentie de vot si 39% procente calculate din raspunsuri valide, urmat de Calin Popescu Tariceanu cu 13%/20%. Liviu Drangea este abia pe locul al cincilea cu un procent extrem de modest 4%/7%.

Este deci foarte clar ca, pentru o mare parte din electoratul PSD, Calin Popescu Tariceanu reprezinta optiunea pentru prezidentiale. Este pentru prima data cand PSD nu poate prezenta un candidat cu sanse reale de a intra in turul al doilea, situatie pe care Calin Popescu Tariceanu are tot interesul sa o conserve.

Un alt motiv de maxima ingrijorare pentru actuala coalitie a fost dezvaluit de sociologul Marius Pileleanu - Avangarde, un apropiat al PSD si ALDE. Acesta a aratat in mai multe emisiuni televizate ca PSD a pierdut in ultima vreme un milion de voturi.

Potrivit lui Marius Pieleanu, pentru 54% dintre romani coruptia este principala problema a societatii romanesti, prima in topul celor mentionate ca raspuns la o intrebare deschisa, si 46% considera ca protoclul SRI - PICCJ a fost un lucru bun, care a ajutat Justitia si anticoruptia, in timp ce numai 36% il considera o sursa de abuzuri: "Sa ne potolim cu prostiile, cu falsele teme din spatiul public", a spus sociologul Marius Pieleanu, la TVR 1.

In aceste conditii, e greu de crezut ca o decizie de amnistie, explicita sau mascata prin alte schimbari legislative, ar putea fi bine primita de electorat.

Cele doua motive combinate sunt explicatii cat se poate de solide pentru ca ALDE sa refuze sa consimta la o ordonanta a amnistiei si gratierii si sa satisfaca interesul lui Liviu Dragnea de a dirija prin ordonante de urgenta apelul in procesul Bombonica spre o achitare.

Citeste si Nimicitoarele sondaje in care si-a tarat Liviu Dragnea propriul partid

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sondaje PSD ALDE, #sondaj Dragnea picaj, #sondaj PSD Dragnea , #sondaj