Soldatii din Afganistan, posibil brand de tara. Romanii sunt dezinteresati de politica si vor un presedinte cu "mana de fier" - sondaj

Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 15:56
5251 citiri
Soldatii din Afganistan, posibil brand de tara. Romanii sunt dezinteresati de politica si vor un presedinte cu "mana de fier" - sondaj
Foto: Arhiva Ziare.com

Soldatii romani din Afganistan ar putea reprezenta un brand de tara, potrivit unui sondaj ale carui rezultate au fost facute publice marti.

Studiul sociologic "Valori, perceptii si reprezentari ale populatiei in Romania si SUA" are la baza doua sondaje de opinie realizate simultan de Inscop Research (Romania) si The Polling Company (Statele Unite) . Sondajele au fost realizate in Romania, in perioada 12 - 23 octombrie 2018, iar in SUA, in perioada 19 - 22 octombrie 2018.

La fiecare dintre acestea au participat 1.050 de persoane cu varste de 18 si peste 18 ani. Cat priveste Romania, au fost intervievati oameni din fiecare judet al tarii si din fiecare sector al Bucurestiului.

Doua treimi dintre romani (66%) apreciaza ca Romania are imagine mai degraba negativa in lume, in timp ce doar aproximativ un sfert (24%) considera tara lor se bucura de o imagine pozitiva in lume.

Transilvania este cea mai cunoscuta parte a Romaniei in Statele Unite: 71% dintre americani declara ca au auzit despre regiune, 19% ca nu au auzit, in timp ce 10% nu stiu sau nu raspund.

Rugati sa isi exprime acordul cu privire la o serie de afirmatii despre tara noastra, 69% dintre americani identifica Romania ca fiind o tara din Europa, 36% - o tara in regiunea Marii Negre, 31% - o tara membra a UE, 28% - membra a NATO. Opt procente dintre respondenti considera ca Romania este localizata in Asia.

Americanii chestionati, in proportie de 28%, se arata deschisi ideii de a vizita Romania.

In topul informatiilor care ar putea cantari pentru imbunatatirea parerii despre Romania se numara: faptul ca soldatii romani lupta alaturi de cei americani in Afganistan (48% dintre respondenti au ales variantele 5 si 4 ale scalei, aferente unei importante ridicate), calitatea de membra a UE si NATO (46% au ales variantele 5 si 4 ale scalei), faptul ca peste 70% dintre romani au o parere buna despre Statele Unite (44%) si lipsa unor relatii apropiate cu Rusia (43%).

De remarcat ca ponderi destul de ridicate dintre cei intervievati nu stiu sau nu raspund.

Profesorul Dan Dungaciu, director al Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale "Ion I. C. Bratianu" al Academiei Romane, a punctat la prezentarea de marti a rezultatelor: "Daca ar fi sa construim un brand de tara, ar trebui pornit de la faptul ca soldatii romani si soldatii americani stau umar la umar in teatrele de operatiuni.Deocamdata, acesta ar fi un punct de plecare politic important, altul nu avem deocamdata. Acesta este brandul Romaniei".

Romanii, dezinteresati de politica

Romanii, in mare parte dezinteresati de politica, au incredere in Armata, prefera ca tara sa fie condusa de un guvern tehnocrat si de un presedinte cu "mana de fier" si, desi cred ca Europa si Romania merg in directii gresite, majoritatea spun ca situatia economica a familiei lor este una foarte buna.

La polul opus, populatia SUA este mai degraba interesata de politica. 26% dintre respondentii americani se declara foarte interesati de politica, respectiv 24% - destul de interesati.

Majoritatea romanilor, mai exact 74% dintre cei care au raspuns, considera ca Romania merge intr-o directie gresita si 19% cred ca inspre una buna, in timp ce in cazul americanilor, 46% cred ca SUA merg intr-o directie buna si 44% o considera gresita.

Despre directia Europei, 40% dintre americanii intervievati nu stiu ce sa raspunda, iar 35% spun ca este una gresita. De cealalta parte, romanii considera - in proportie de 40% - ca directia este una buna, si in proportie de 43%, ca aceasta este una gresita.

La nivel general, romanii vad situatia generala din Romania ca fiind una proasta sau foarte proasta - in proportie de 72%. Alti 23% o vad ca fiind buna. De cealalta parte, in SUA, 32% apreciaza situatia generala ca buna, 26%, ca proasta, si 18%, ca foarte proasta.

Economia

Din punct de vedere economic, peste 70% dintre respondentii din Romania considera ca situatia economica actuala a tarii lor este proasta (57%) sau foarte proasta (16%) . Sub un sfert dintre cei chestionati evalueaza pozitiv situatia economica a Romaniei.

Peste jumatate dintre americani apreciaza ca situatia economica actuala a tarii lor este buna (38%) sau foarte buna (18%) . 35% evalueaza negativ situatia economica a SUA - 26% ca fiind proasta si 9% ca fiind foarte proasta.

Peste jumatate dintre romani evalueaza situatia financiara a familiei lor ca fiind buna (57%) sau foarte buna (4%), iar 35% apreciaza ca familia lor se afla intr-o situatie financiara proasta (30%) sau foarte proasta (5%).

Aproximativ 60% din cei chestionati in SUA considera ca situatia financiara a familiei lor este buna (47%) sau foarte buna (14%) . Aproape o treime apreciaza ca familia lor se afla intr-o situatie financiara proasta (22%) sau foarte proasta (10%).

Romanii sunt de acord, intr-o proportie mai mare decat americanii, cu un interventionism sporit al statului in economie. Astfel, 70% din populatia Romaniei este de parere ca statul ar trebui sa intervina mai mult in economie, in timp ce doar 30% din cea a SUA impartaseste aceasta opinie.

De asemenea, romanii sunt de parere, intr-o masura mai mare decat americanii, ca statul ar trebui sa taxeze mai mult bogatii (63% versus 52%), respectiv ca diferentele intre veniturile oamenilor ar trebui sa se micsoreze (65% versus 39%).

Increderea in institutii

Increderea in institutii a fost masurata pe o scala speciala, cu acordarea de note de la 1 la 5, in care 1 inseamna foarte multa si 5 foarte putina.

Institutia in care au cea mai multa incredere atat romanii, cat americanii este Armata. Si Politia beneficiaza de un grad de incredere destul de ridicat in randul celor doua populatii studiate.

Dintre institutiile politice romanesti enumerate, Presedintia si autoritatile locale se bucura de cea mai mare incredere. Partidele politice si celelalte institutii centrale, Guvernul si Parlamentul, sunt privite mai degraba cu neincredere de catre romani.

In cazul SUA, autoritatile locale se bucura, de asemenea, de cea mai mare incredere dintre institutiile enumerate. Americanii au mai degraba putina incredere in Guvern, Congres si partidele politice.

Increderea romanilor si americanilor in justitie este mai mare decat increderea in alte institutii fundamentale precum Parlamentul/Congresul sau Guvernul central/federal. Si in Romania si in SUA, un numar semnificativ de respondeti aleg raspunsul moderat, acordand nota 3 pe scala de la 1 la 5 in ceea ce priveste increderea.

Aproximativ o treime atat dintre respondentii din Romania, cat si dintre cei din SUA sunt de acord cu limitarea anumitor drepturi si libertati individuale in cazul unor amenintari puternice la adresa securitatii nationale. Asadar, acordul este unul destul de redus.

Romanii apreciaza, intr-o proportie mai mare decat americanii, necesitatea existentei organizatiilor internationale, in general (51% versus 40%), si eficienta acestora in rezolvarea unor probleme globale (47% versus 31%).

De asemenea, romanii evalueaza pozitiv, intr-o proportie mai mare decat americanii, eforturile ONU pentru mentinerea pacii (44% versus 27%) si garantia de securitate oferita de NATO tarilor membre (48% versus 31%).

Rezultatele au fost prezentate marti, de Brett Loyd, presedinte si CEO al The Polling Company, si Darie Cristea, director al Inscop Research.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#sondaj opinie Romanie SUA, #soldait romani brand tara , #sondaj