Scrisoare deschisa adresata candidatilor la presedintia Romaniei

Duminica, 06 Octombrie 2019, ora 21:15
8196 citiri
Scrisoare deschisa adresata candidatilor la presedintia Romaniei
Foto: captura video

Asociatia Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana (ICDE) si Fundatia Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca au organizat sambata, la Cluj, o dezbatere cu tema "Ce asteapta Romania Europeana de la mandatul prezidential 2019-2024?".

Pe parcursul a 7 ore, 20 de reputati experti, personalitati respectate ale vietii publice si academice din Romania, au discutat despre cum ar trebui schimbata Constitutia, ce atributii ar fi util sa apartina presedintelui tarii, cum s-a schimbat raportul intre puterile statului in ultimul an si cum ar fi bine pentru tara sa arate urmatorul mandat prezidential.

Dupa dezbatere ei au intocmit un document pe care l-au adresat tuturor candidatilor la presedintie.

Va prezentam, integral, scrisoarea deschisa adresata prezidentiabililor.

"Stimati candidati la demnitatea de Presedinte al Romaniei,

Peste cateva zile va incepe campania electorala pentru alegerile prezidentiale. Inainte sa ne spuneti domniile voastre ce oferta electorala ne-ati pregatit, noi, sustinatorii si promotorii optiunii Romania Europeana, atat ca cetateni implicati ai acestei tari, cat si ca experti, ne-am gandit ca este util unei dezbateri publice de calitate sa punem in discutie, sa formulam si sa va comunicam ce asteptam de la viitorul mandat prezidential.

In acest sens, ne-am intrunit astazi la Cluj, la invitatia Asociatiei Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana (ICDE) si a Fundatiei Universitatii Babes-Bolyai, la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, pentru a dezbate structurat si profesionist aceste asteptari.

In doar cateva luni de la infiintare, Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana si Fundatia Universitatii Babes-Bolyai au adus laolalta zeci de intelectuali si reprezentanti activi ai societatii civile, in mare parte profesori la cele mai mari universitati ale Romaniei, dar si personalitati marcante ale vietii publice romanesti, din diverse domenii de activitate. Ambele organizatii promoveaza si sustin fara echivoc optiunea culturala, educationala, intelectuala si politica Romania Europeana, sustinatoare a consolidarii valorilor si practicilor europene in tara noastra.

Analizele pe care vi le propun expertii nostri pleaca de la nevoia de a pastra in atentia publicului si a politicienilor un adevar simplu: romanii au sansa demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii, a statului de drept si a respectarii drepturilor omului la standardele garantate de Uniunea Europeana, numai datorita apartenentei la aceasta.

Iata, asadar, doamnelor si domnilor candidati, ce asteapta Romania Europeana de la Presedintele Republicii, in mandatul 2019-2024.

Probabil cea mai importanta datorie a Presedintelui este de a fi factorul declansator in actiunea de reforma a statului. Cresterea performantei si credibilitatii institutiilor statului roman trebuie sa fie prioritatea mandatului sau.

Beneficiind de legitimitatea pe care i-o confera votul popular, presedintele are datoria de a asigura permanent un climat de dialog constructiv care sa implice toate fortele politice - ca reprezentante ale unui segment de electorat legitimate, la randul lor, prin votul popular - precum si societatea civila si alti actori relevanti din principalele sectoare profesionale din stat.

Arhitectura institutionala de tip semiprezidential confera parghiile necesare pentru asigurarea unui echilibru intre puterile din stat, iar presedintele are datoria de a se folosi de acestea in mod constructiv (sau cel mult corectiv, in cazul unor derapaje), nu conflictual.

Presedintele Romaniei este o institutie a contrastelor intentionate. Pe de o parte, se bucura de o larga legitimitate democratica, in urma alegerii directe de catre cetateni, pe de alta parte, insa, este limitat in exercitarea atributiilor sale de un design constitutional originar al carui scop util a fost evitarea cu orice pret a concentrarii puterii statale. Dupa ianuarie 2017, guvernele care s-au succedat si majoritatea parlamentara au redus si mai mult prerogativele prezidentiale.

Si totusi, un presedinte eficient isi pastreaza increderea cetatenilor si influenteaza, prin autoritatea sa politica si simbolica, decizia executiva si legislativa, fara sa o impuna. Pentru echilibrarea asteptarilor publice foarte mari la adresa Presedintelui cu setul de atributii si prerogative legale, guvernul si majoritatea parlamentara viitoare vor trebui sa restabileasca in anii urmatori demnitatea, locul si rolul Presedintelui in procesul decizional.

In ceea ce priveste atributiile sale in zona justitiei si a statului de drept, Presedintele trebuie sa fie principalul sustinator al separatiei puterilor in stat. In justitie, el/ea ar trebui sa faca numiri si revocari din functie tinand cont de opinia Consiliului Superior al Magistraturii.

In planul politicii externe si de securitate, se recomanda elaborarea unei Conceptii de politica externa a Romaniei pentru perioada 2019-2024, la inceputul mandatului prezidential, care sa statueze cadrul general, liniile directoare si prioritatile politicii externe a Romaniei pentru perioada mentionata si in perspectiva.

Presedintele trebuie sa constientizeze ca provocarile securitare din imediata vecinatate a Romaniei, de pe continent, regionale si globale obliga tara noastra la o politica externa pro-activa, flexibila, responsabila, vizionara si capabila sa exploateze oportunitati.

Tara noastra trebuie sa aiba un aport creativ si eficient la reconstructia Europei si a viitorului ei, trebuie sa fie implicata in marile politici europene, apta pentru contributii majore la nivel regional, credibila si predictibila in mediile partenere, parte a coeziunii transatlantice si a raspunsului acesteia la provocarile hibride actuale. Presedintele Romaniei trebuie sa fie creatorul, promotorul, garantul si managerul permanent al acestui tip de politica externa.

Este nevoie de un proiect de tara exhaustiv al Romaniei, initiat si mediat de catre presedinte prin largi consultari colective, cu o puternica proiectie de politica externa, care sa valorifice resursa nationala (prioritar cea care isi asuma valorile si principiile europene, precum si a celei instrainate in afara tarii, asa-numita 'diaspora economica') si oportunitatile externe.

Nucleul dimensiunii externe a acestui proiect de tara ar trebui dezvoltat si consolidat pe patru directii: reintegrarea Republicii Moldova (printr-un 'Pact National pentru Republica Moldova') in spatiul cultural, spiritual, politic si geopolitic al Romaniei si Europei, consolidarea credibila a dimensiunii europene a Romaniei si a profilului ei de tara europeana, reconfigurarea si exprimarea creativa a parteneriatelor strategice, prioritar a celui cu Statele Unite, rafinarea capacitatilor de raspuns national si colectiv la riscurile, amenintarile si provocarile hibride actuale.

Poate in mod paradoxal, situatia geopolitca actuala ne ofera si unele oportunitati. Relativa racire a relatiilor dintre SUA si UE creeaza un context oportun pentru statele care au privilegiat, incepand cu anii 2000, parteneriatele strategice cu SUA, in special pentru statele central-est-europene, precum Polonia si Romania.

Romania are sansa de a se transforma intr-un pivot al relatiilor euro-atlantice, iar Presedintele Romaniei poate deveni un mediator si un coagulator intre Washington si Bruxelles, speculand in mod abil dubla loialitate a Romaniei - cea fata de valorile liberale de inspiratie americana si cea fata de principiile solidaritatii si ale incluziunii specifice Uniunii Europene. Credibilitatea asumarii unui asemenea rol depinde, desigur, de capacitatea Presedintelui de a determina, in prealabil, un consens national si inter-institutional asupra unui proiect asumat de catre toti actorii interni relevanti.

Functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate, atribuita de Constitutie Presedintelui Romaniei, este pe cat de importanta, pe atat de dificil de realizat in practica institutionala din Romania. Constitutia nu ii ofera Presedintelui mecanisme de control sau interventie directa, de aceea indeplinirea functiei de mediere depinde in cel mai inalt grad de abilitatile politice ale detinatorului acestei functii.

In acelasi timp, exista o tensiune latenta intre cerinta de impartialitate presupusa de exercitarea functiei de mediere si dreptul presedintelui de a-si sustine propria viziune politica. Rolul de mediator al presedintelui, mai ales in conditii de coabitare, a fost putin uzitat. In ultimii ani, apelul excesiv la Curtea Constitutionala pentru constatarea unor conflicte juridice de natura constitutionala a limitat considerabil rolul de mediator al presedintelui si aproape ca a golit de continut aceasta prerogativa constitutionala a Presedintelui. Este, prin urmare, esential ca oferta dumneavoastra electorala sa elaboreze modalitatile concrete prin care intelegeti sa redati substanta functiei de mediere.

Nu in ultimul rand, s-a discutat mult in spatiul public despre cat si cum ar trebui sa comunice Presedintele cu cetatenii Romaniei. Este, cu siguranta, o dezbatere esentiala, mai ales in contextul in care Rusia isi va accentua atacul de razboi hibrid cu dezinformari si fake-news si va incuraja tot mai multe forte populiste sa imbratiseze discursul antidemocratic si antieuropean. Presedintele Republicii trebuie sa fie in mijlocul dezbaterii si sa comunice atat de des cat ii cere intensitatea razboiului informational, pentru ca langa minciunile care pun societatea in pericol sa fie pus de fiecare data adevarul.

Practic, totul se rezuma la a comunica semnificativ si permanent cu publicul, a reactiona la evenimente majore din tara si europene, a reactiona cu promptitudine si pe intelesul tuturor. Iar in ceea ce priveste pozitionarea presedintelui fata de partenerii europeni, lucrul cel mai important este sa stie sa se faca respectat.

Doamnelor si domnilor candidati, speram ca ideile din aceasta Scrisoare Deschisa, care reprezinta o sinteza a dezbaterii ample de astazi, sa inspire actiunea Presedintelui Romaniei in mandatul 2019-2024, iar acela/aceea dintre dumneavoastra care va castiga luna viitoare alegerile sa fie cu adevarat, atat in obiective cat si in realizari, Presedintele Romaniei Europene!

Va dorim succes!

Semneaza:

Moderatorii dezbaterii:

Conf. dr. Valentin Naumescu, Presedintele ICDE (UBB Cluj)

Prof. dr. Dacian Dragos, Presedintele Fundatiei UBB

Expertii panelului tematic 1 - Relatia cu puterea executiva si legislativa:

Prof. dr. Ioan Stanomir (ICDE, UB)

Lect. dr. George Jiglau (UBB)

Nicu Popa (ICDE)

Lector dr. Raluca Moldovan (ICDE, UBB)

Expertii panelului tematic 2 - Justitia si statul de drept

Judecator dr. Cristi Danilet (vicepresedinte ICDE)

Lect. dr. Bogdan Dima (UB)

Gabriela Tibrea (ICDE)

Dr. Lev Fejes (ICDE)

Expertii panelului tematic 3 - Politica externa si de securitate

Lector dr. Dorin Popescu (ICDE)

Prof. dr. Sergiu Miscoiu (UBB)

Marius Dragomiroiu (ICDE)

Ionut Florea (ICDE)

Expertii panelului tematic 4 - Rolul de mediator intre puterile statului si societate

Adrian Baboi-Stroe (director de programe ICDE)

Raluca Pruna (vicepresedinte ICDE)

Manuela Petrescu (ICDE)

Eugen Tischler (ICDE)

Expertii panelului tematic 5 - Comunicare

Cosmin Prelipceanu (ICDE)

Prof. dr. Liliana Popescu (SNSPA)

Thomas Tolnai (ICDE)

Lect. dr. Mihnea Stoica (UBB)

Expertii participanti la dezbatere isi asuma responsabilitatea pozitiilor si opiniilor exprimate in cadrul panelurilor tematice la care au participat".

Ziare.com a fost partener media al acestui eveniment si v-a prezentat, in format LIVE TEXT principalele idei enuntate si discutate de cei 20 de experti. Puteti urmari materialele video si citi documentele care au rezultat din dezbatere AICI

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#scrisoare deschisa ICDE candidati prezidentiale 2019, #dezbatere ICDE UBB scrisoare deschisa , #Dezbatere ICDE UBB