Romanii nu au deloc incredere in corectitudinea alegerilor - eurobarometru

Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 20:00
2133 citiri
Romanii nu au deloc incredere in corectitudinea alegerilor - eurobarometru
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii se numara printre cei mai ingrijorati europeni in ceea ce priveste transparenta alegerilor, si-ar dori sa fie mai bine informati si sa apara mai multi tineri printre candidati, pentru a fi motivati sa iasa la vot, arata rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru, publicat luni, care pune in lumina asteptarile europenilor cu privire la alegerile din mai 2019 si ceea ce i-ar motiva sa voteze.

Printre cele mai mari ingrijorari ale romanilor privind alegerile se numara persoanele care voteaza desi nu au dreptul, rezultat de 66% care ii plaseaza pe romani pe prima pozitie la acest capitol, comparativ cu o medie UE de 45%.

O alta ingrijorare o reprezinta persoanele care voteaza de doua ori, raspuns dat de 62% dintre romani, al doilea rezultat din UE, la o medie europeana de 44%.

Totodata, o alta problema poate fi reprezentata de faptul ca oamenii sunt constransi sa voteze intr-un anumit fel, raspuns al 66% dintre romani, al treilea rezultat din UE la acest capitol (medie UE de 52%).

In plus, romanii sunt ingrijorati de o posibila manipulare a alegerilor prin atacuri cibernetice, raspuns dat de 66% dintre respondetii din Romania - al treilea loc in Uniune la acest capitol dupa Spania si Marea Britanie, fata de o medie UE de 61%.

"Cercetarile noastre arata ca oamenii sunt cu adevarat ingrijorati cu privire la dezinformare. Un lucru bun este ca din ce in ce mai multi cetateni dau dovada de spirit critic in ceea ce priveste informatiile pe care le primesc si sunt constienti de potentialele elemente perturbatoare menite sa manipuleze ceea ce citesc, gandesc si, in cele din urma, voteaza. Pentru legitimitatea democratiei europene, este esential ca cetatenii sa isi exercite dreptul de vot", a spus Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene.

Principalii factori care i-ar face pe romani sa participe la vot sunt: mai multi tineri printre candidati (42%, fata de media UE de 31%); mai buna informare privind UE si impactul Uniunii asupra vietilor lor (42%, media UE 43%); mai multe femei printre candidati (14%, media UE 20%).

Cand sunt in strainatate, romanii prefera sa voteze la ambsada sau consulat, respectiv 43% dintre respondenti, printre primele 4 cele mai ridicate procente din UE (27% media UE), iar 32% ar prefera votul online (42% media UE), potrivit raportului.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#alegeri Romania , #stiri alegeri