Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Alegeri > alegeri europarlamentare 2019
A   A   A

Romanii care voteaza peste hotare la prezidentiale se vor putea inregistra pe site-ul votstrainatate.ro

Romanii care voteaza peste hotare la prezidentiale se vor putea inregistra pe site-ul votstrainatate.ro
Autoritatea Electorala Permanenta lanseaza marti site-ul votstrainatate.ro, o platforma online pe care cetatenii romani din diaspora care vor sa voteze la alegerile prezidentiale din acest an se pot preinregistra.

Intr-o conferinta de presa, presedintele AEP, Florin Mituletu-Buica, a precizat ca a fost adoptata hotararea de Guvern pentru stabilirea datei primului tur de scrutin pentru alegerile prezidentiale din acest an, respectiv 10 noiembrie, hotarare "urgenta" deoarece pe baza acestei date se pot demara procedurile de strangere de semnaturi pentru sustinerea candidaturilor.

"Asa cum arata acum initiativa legislativa trecuta de Parlament si aflata la promulgare, pana cel mai tarziu la 17 octombrie, Compania Nationala Posta Romana va trebui sa expedieze plicurile continand documentatia pentru votul prin corespondenta.
Cel mai important lucru este ca astazi vom lansa public site-ul votstrainatate.ro care va cuprinde posibilitatile de preinregistrare a cetatenilor care se afla in strainatate in data de 10 noiembrie, respectiv 24 noiembrie.

Pe aceasta platforma veti gasi cele doua variante pentru cetatenii romani care se afla in strainatate, in primul rand preinregistrarea pentru sectia de votare si preinregistrarea pentru a cere vot prin corespondenta", a declarat presedintele AEP.

El a adaugat ca cetatenii romani care voteaza in strainatate la sectiile de votare trebuie sa faca o cerere pe platforma online a AEP mentionand tara si localitatea unde doresc sa voteze, apoi vor fi inscrisi in lista electorala permanenta, cu optiunea pe care au solicitat-o.
"Le fel la votul prin corespondenta, cetateanul are posibilitatea sa ceara vot prin corespondenta, va primi toate documentele, fiind inscris in lista electorala permanenta. Aceste doua informatii, fie ca e la sectia de votare, fie ca e la votul prin corespondenta, nu vor fi inregistrate in registrul electoral la cunostinta autoritatilor publice locale din tara.

Platforma aceasta va fi operationala din momentul promulgarii de catre presedintele Romaniei a legii privind modificarea si completarea unor acte normative in materie electorala. Noi suntem pregatiti sa preinregistram toti cetatenii care vor sa voteze", a subliniat presedintele AEP.
Facebook ShareTweet
 Marti, 09 Iulie 2019, ora 19:02

 Articol citit de 2493 ori

Citeste si: