Romania nu se va schimba pana cand nu vom face din educatie o prioritate nationala Interviu

Publicitate electorala
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 12:16
16343 citiri
Romania nu se va schimba pana cand nu vom face din educatie o prioritate nationala Interviu

(P) Mihail Neamtu, purtatorul de cuvant al PMP, considera ca prioritatea numarul unu pentru Romania trebuie sa fie educatia, iar candidatul PMP Theodor Paleologu este presedintele care va avea in centrul mandatului sau educatia, meritocratia, dezvoltarea Romaniei.

Domnule Neamtu, dezbaterea in jurul alegerilor prezidentiale pare a fi fost total acoperita de convulsiile politice parlamentare, rezultat al fracturarii majoritatii PSD - ALDE. Cum evaluati ca se desfasoara dezbaterea publica privind alegerile? Cui ii foloseste aceasta cortina care a fost coborata?

Aveti dreptate. Chiar si discutia noastra e acoperita de zgomotul produs de recenta prabusire a Guvernului Dancila. Sunt doi oameni politici care pot exploata noul context: Iohannis si Ponta, adica vechii adversari din 2014. Plagiatorul s-a reinventat si aduna in jurul sau pesedistii nemultumiti. Klaus Iohannis s-a complacut intr-un discurs anti-PSD, fara sa articuleze o viziune pentru Romania care sa raspunda la niste intrebari: iesirea din saracie, criza demografica, infrastructura feroviara si rutiera, spitale, scoli, lege si ordine.

Ca de atatea ori, ne concentram pe oameni si nu pe ideile care sunt locomotiva istoriei. Romania o duce prost pentru ca-n ultimii treizeci de ani am tot schimbat guverne, dar nu si filozofia guvernarii. Ce ne dorim cu adevarat? In ce mod difera viziunea Dreptei asupra sanatatii ori asupra educatiei, in raport cu politicile socialiste? Va avea PNL curajul sa restructureze aparatul bugetar? Stiu, la aceasta ora se bea sampanie in Aleea Modrogan, dar romanii asteapta solutii.

Un sondaj recent arata faptul ca Theodor Paleologu se afla peste scorul electoral al PMP, in timp ce Dan Barna s-ar afla sub scorul USR de la europarlamentare. Care sunt motivele? Este Dan Barna un candidat slab sau Theodor Paleologu un candidat bun?

PMP este un partid in crestere, ca si candidatul sau. Dan Barna s-a dovedit total nepregatit pentru cursa prezidentiala: azi vrea investitii din China, maine se razgandeste. Azi intra la guvernare, maine consilierii ii schimba discursul. Palaria e mult prea mare si multi useristi au vazut asa. In mod evident, Theodor Paleologu ese un candidat mai pregatit decat Dan Barna atunci cand vine vorba despre politica externa, diplomatie sau reforme constitutionale. Omul nou are naravuri vechi. Cum altfel va explicati refuzul obstinat al dezbaterii, al dialogului si, pana la urma, al democratiei?

Nu cumva candidatura lui Theodor Paleologu creeaza o bresa pentru intrarea in turul II fie a lui Diaconu, fie a lui Dancila, lucru de care ar putea profita, intr-un final Klaus Iohannis?

Sa fim seriosi. Viorica Dancila e intr-un picaj liber, datorat propriei sale incompetente si legaturilor blestemate cu Liviu Dragnea. Electoratul PSD va migra spre Diaconu, care promite acelasi lucru: scut pentru penali si borfasi, fragilizarea statului de drept, deturnarea banul public dinspre investitii catre consum si coruptie, plus decredibilizarea Romaniei in exterior.

Theodor Paleologu a intrat in cursa pentru a vorbi despre revizuirea Constitutiei, despre unirea Moldovei cu patria-mama, despre reprezentarea politica a Diasporei, despre traditia iudeo-crestina a Europei, dar si despre cei 300 de parlamentari ceruti de romani in 2019.

Cu ce se diferentiaza Theodor Paleologu de Klaus Iohannis si Dan Barna?

Aristotel spunea ca "un om educat se deosebeste de un om needucat, asa cum un om viu se deosebeste de un om mort." Theodor Paleologu este un om viu, inteligent si preocupat de valori, nu doar aranjamente. Spre deosebire de Klaus Iohannis, dl Paleologu vorbeste liber si convingator. Spre deosebire de candidatul USR, dl Paleologu intelege problemele de politica externa, strategie militara sau geopolitica.

Care este, pe scurt, proiectul de tara pe care il propune candidatul PMP, Theodor Paleologu? Cum ar arata Romania sa prin comparatie cu ce avem astazi dupa un mandat al Presedintelui Iohannis?

Educatia va fi prioritatea numarul unu a Presedintelui Paleologu. Sistemul romanesc trebuie reformat in jurul unor principii meritocratice. Romania va arata la fel ca atunci cand vom face din educatie o prioritate nationala.

Au existat intepaturi, in ultima perioada, intre mai multi membri USR si Theodor Paleologu. De unde aceasta stare de nervozitate?

Au existat atacuri josnice venite din partea domnului Caramitru Jr., la care Theodor Paleologu a raspuns cu eleganta. Dupa ultimele sondaje, Barna scade si Paleologu creste.

Theodor Paleologu, dumneavoastra, Adrian Papahagi, Sever Voinescu sau chiar Theodor Baconschi ati devenit mai vocali in comunicarea publica in ultima vreme. Putem discuta despre o revenire a grupului intelectualilor din vechiul PDL?

M-as bucura ca toti oameni pregatiti, nu doar intelectualii, sa vina in arena politica. Ma gandesc aici si la Daniel Funeriu, chimist de profesie, sau poate la Felix Patrascanu, antreprenor de succes. Va dati seama cum ar arata Ministerul Transporturilor sub conducerea unui capitalist pur-sange?

Dar Ministerul Educatiei condus de Cristian Presura, un fizician de geniu, fortat sa emigreze in Olanda? De ce n-ar participa la rescrierea Codului Muncii un om de afaceri ca George Mioc (nascut la Carpinis, dar crescut in Texas)? Romania a pierdut enorm prin hemoragia creierelor. E timpul repatrierii inteligentei.

Poate un reprezentant al elitei intelectuale romanesti, asa cum este Theodor Paleologu, sa atraga voturile majoritatii romanilor?

Da, poate. Romanii au vazut cum arata o tara condusa de snapani si analfabeti functionali. Foarte multi oameni isi doresc un om educat, onest, moderat. Avand origini grecesti, Paleologu poate fi presedintele ramurii de maslin. Il vad in stare sa aduca la masa negocierilor toate partidele, cautand mereu cea mai buna solutie.

Theodor Paleologu a lansat ideea necesitatii unei reforme constitutionale. Daca va deveni Presedintele Romaniei, ce modificari ar trebui sa fie introduse in Legea fundamentala?

Theodor Paleologu a observat necesitatea unor modificari de bun simt. Nu este acceptabil ca un presedinte sa poate numi un prim ministru iar apoi sa-l nu mai poata demite. Guvernarea dezastruoasa a PSD din ultimii ani ne-a demonstrat cat de necesar este pentru presedinte sa poata demite guvernul sau sa poate convoca alegeri anticipate.

Care sunt proiectele lasate de administratia Basescu care nu au fost continuate de Presedintele Iohannis si care ar merita sa fie repuse pe agenda publica?

Reforma Sanatatii, reorganizarea teritorial-administrativa, politicile demografice, reforrma Statului birocratic, 300 de parlamentari, unirea Basarabiei cu tara. Sunt si temele care dau o identitate aparte Miscarii Populare.

Theodor Paleologu a lansat un slogan electoral devenit viral - "fara prosti in functii publice". Ce este mai grava in Romania: coruptia sau incompetenta?

Ce este mai grav: cancerul ori virusul HIV? Amandoua sunt la fel de nocive. Sistemul s-a protejat pe sine promovand nepotismul, tolerand coruptia si acceptand incompetenta. O poveste de groaza pentru cetatenii acestei tari care trebuie sa inceteze aici si acum.

Cine ar fi Premierul ideal pentru Theodor Paleologu daca ajunge Presedintele Romaniei?

Un om cu mintea lui Ionel Bratianu, integritatea lui Iuliu Maniu, energia lui Traian Basescu si umorul lui Andrei Plesu.

Domnule Neamtu, dumnevoastra sunteti perceput ca fiind un conservator care incearca aplicarea si respectarea preceptelor crestine in viata politica. Cum l-ati cataloga, din perspectiva ideologica, pe Theodor Paleologu?

Theodor Paleologu a copilarit in preajma unor figuri remarcabile, precum Nicolae Steinhardt sau Dinu Pillat. Or, proximitatea inseamna influenta. Il vad pe Theodor Paleologu in prelungirea acesei frumoase traditii. Crestinismul face parte din identitatea Europei. A fi conservator inseamna sa nu te lepezi de parinti, de bunici, de stramosi. Ca un veritabil om de dreapta, Theodor Paleologu este un aliat al crestinilor din Romania, dar si al tuturor oamenilor de buna credinta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#interviu alegeri prezidentiale PMP, #interviu Mihail Nemtoiu , #alegeri prezidentiale 2019