Portret de candidat Viorica Dancila, povestea unui paradox

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 09 Noiembrie 2019, ora 19:00
49915 citiri
Portret de candidat Viorica Dancila, povestea unui paradox
Foto: Arhiva Ziare.com

"Rodica, colega lor banala, careia soarta i-a rezervat acest noroc paradoxal in viata: sa conduca Romania si sa fie, in acelasi timp, cea mai ridicola persoana din intreaga tara". Aceasta fraza, cu care se incheie un exceptional reportaj Recorder, ar putea fi esenta destinului dnei Viorica Vasilica Dancila, nascuta Vasilica Rodica Nica.

Dna Dancila este cu adevarat un personaj paradoxal, caruia viata i-a dat enorm aparent doar pentru a putea pune in scena spectacolul desavarsit al inadecvarii perfecte.

Domnisoara Vasilica Rodica Nica a fost un personaj mediu si mediocru al Romaniei comuniste provinciale. Destul de constiincioasa, dar nici pe departe sclipitoare, a reusit cumva sa se agate de ultimul vagon al garniturii elevilor din scolile bune ale Ploiestiului pana in clasa a X-a. Treapta a doua a fost insa limita si a trimis-o la periferie, la Liceul energetic de la periferie.

A avut o copilarie si o tinerete marcata de cel putin o trauma, a divortului parintilor. Cat de tare a afectat-o poate sugera schimbarea prenumelui Rodica, preferinta tatalui sau, care si-a botezat la fel si fiica din a doua casatorie.

Corectia treptei a II-a a fost urmata de cea a esecului la examenul de admitere la Politehnica din Bucuresti. Nu a renuntat totusi si a continuat dupa puterile sale la Institutul de Petrol si Gaze, sectia Foraj. Parcursul profesional parea setat. A terminat in 1988, a primit repartitie la Videle, inginer la Petrom si profesora la Liceul Industrial.

Daca adaugam mariajul fericit, care rezista si astazi, s-ar putea spune ca doamna, deja, Dancila Viorica se putea considera realizata in limitele sale reale.

Primul accident a fost intrarea in politica, initial la nivel modest: consilier local Videle si sefa organizatiei de femei PSD Videle. Urmatorul accident a fost intalnirea cu Liviu Dragnea, care din 2001 a devenit presedintele executiv al PSD.

Ce a vazut dl Dragnea in ea nu stim, dar putem banui - obedienta naiva si, probabil, admirativa perfecta.

Dragnea a lucrat intotdeauna cu metoda si rabdare, iar unul dintre obiectivele lui, din momentul cand a intrat in sosete flausate si cu geaca de piele artificiala in biroul lui Adrian Nastase pentru a i se pune la dispozitie, a fost sa-si creeze propria masa de manevra si propria armata de fideli.

Toti cei care-l cunosc din vremurile pesedismului sau incepient spun despre Dragnea ca era prudent, calculat si tenace.

Iar Viorica Dancila a facut parte din planul lui. Dovada ca a existat un plan este trimiterea consilierei locale de la Videle la masterul de la SNSPA, intre 2004 si 2006, specializare in Spatiul public european. Ce spune despre acea perioada a SNSPA faptul ca a acordat o diploma de invatamant post-universitar unei persoane cu anvergura intelectuala a dnei Dancila este o alta discutie.

Cu acest face-lift academic, prima mare inadecvare, dna Dancila a fost numai buna sa ajunga in 2009 din Consiliul Judetean Teleorman direct in Parlamentul European, iar dupa un an, liderul delegatiei PSD in PE. Alta inadecvare.

Ce a facut dna Dancila acolo a ramas consemnat in fisa de eurodeputat a domniei sale. Cateva rapoarte, cateva luari de cuvant.

Viorica Dancila, a saptea legislatura a PE

Viorica Dancila, a opta legislatura a PE

Dincolo de asta insa nimeni nu stia cine e dna Dancila. Abia cand a ajuns premier, multi colegi din PE au aflat, potrivit propriilor spuse, ca exista. Desi CV-ul domniei sale arata ca ar fi o foarte buna cunoscatoare a limbii franceze si o buna cunoscatoare a limbii engleze, nimeni nu a auzit-o vorbind in aceste limbi vreodata.

Si a fost sansa domniei sale ca a vorbit foarte putin, pentru ca atunci cand a facut-o s-a intamplat ca in interviul pentru theparliamentmagazine.eu, dupa care Politico scria ca "eurodeputatul roman Viorica Dancila a dat un exemplu stralucit de evitat de raspuns in Revista Parlamentului. In ciuda faptului ca i-a fost pusa o serie de intrebari foarte simple, nu a raspuns la niciuna. Intrebata sa isi descrie stilul politic in trei cuvinte, a folosit 39. Nu a putut sa isi aminteasca nicio realizare cu care sa surprinda cititorii, nici sa numeasca o carte care a inspirat-o, in ciuda faptului ca 'adora sa citeasca'".

Sau ca in interviul in care a inclus Iranul si Pakistanul in UE. V-o aduceti aminte probabil pe dna eurodeputat inainte de a fi premier: manichiura cu model pe un degetel si coafura pe care Cristian Tudor Popescu o asemana cu blana unui pavian.

Urmatoarea etapa a inadecvarii si imposturii a fost atinsa cand Liviu Dragnea, dezamagit de doi premieri, a recurs la solutia cea mai sigura pe care o putea gandi, adica la produsul sau politic cel mai fidel.

Surprinzatoare nu a fost propunerea. Surprinzatoare, poate si pentru dl Dragnea, a fost ca persoana cu un asemenea profil, CV si pregatire a fost desemnata premier de dl Iohannis, fara obiectii.

In prima perioada a mandatului, dna Dancila parea ca nu intelege prea bine ce i se intampla. Parea complet confuza si exista relatari credibile din Palatul Victoria despre crizele frecvente de plans. Ulterior, dna Dancila s-a plans ca Liviu Dragnea ar fi izolat-o in interiorul guvernarii. Ceea ce este posibil, explicabil nu prin teama lui Dragnea de capacitatile dnei Dancila, ci, dimpotriva, de incapacitatile premierului.

Ce ramane din mandatul Vioricai Dancila? Cu adevarat doar nenumaratele prostii pe care le-a rostit. Ca era vorba despre agramatisme sau despre ineptii de fond, despre cuvinte stalcite chiar daca erau citite sau mult umor involuntar, marca mandatului dnei Dancila raman stupoarea si ridicolul.

Intr-un anume fel, Viorica Dancila din beneficiara lui Liviu Dragnea s-a transformat in victima lui Liviu Dragnea, o femeie aruncata mult dincolo de putintele ei intelectuale si transformata in simbol national al lipsei de inteligenta.

Umilinta nu a fost doar una publica. Au existat, spun toate sursele, si crancene umilinte la Scrovistea, unde Dragna, Vasilescu, Manda, Valcov si Buscu ar fi calcat-o sistematic in picioare. Se pare ca aceasta este cauza pentru care de la un anumit moment incolo dna Dancila a inceput sa apara in public tot mai des insotita de sotul ei si sunt relatari despre ciocniri dure intre dl Dancila si Liviu Dragnea.

Dar, pana la urma, in felul ei, dna Dancila s-a razbunat, pentru ca daca ea accepta sa semneze OUG pentru amnistie sau OUG de extindere a efectelor deciziei CCR privind completurile de 5 si dincolo de cei aflati inca in termen pentru contestatie in anulare, Liviu Dragnea era astazi liber, iar Romania sub cizma sa.

Ca a facut-o de frica sau dintr-o tarzie revolta nu stie decat domnia sa, dar poate cea mai teribila tradare resimtita de Liviu Dragnea a fost cea a Vioricai Dancila, care tinea primul discurs de presedinte PSD in timp ce fostul lider, creatorul sau, intra pe poarta puscariei cu hartia igienica fluturand de antena masinii.

Ca a resmitit din plin tradarea o demonstreaza faptul ca dl Dragnea s-a napustit in justitie contra creatiei sale politice.

Dar dna Dancila nu s-a oprit aici, ci a decis sa candideze la presedintie. O decizie aparent paradoxala, chiar in lumina propriilor declaratii initiale in care spunea ca i se pare mai util sa ramana presedinte de partid si premier, pozitii din care sa sustina un candidat PSD.

Dar probabil a inteles ca toboganul pe care a impins-o Dragnea nu are decat o directie si daca nu reuseste o validare politica pe cont propriu nu are oricum nicio sansa sa reziste. Preventiv si-a fixat o tinta moderata a validarii: intrarea in turul al doilea.

A avut si putin noroc. Sansa de a ajunge la tinta fixata i-a venit de la motiunea de cenzura si victimizarea care aceasta i-a permis-o, dar si din reactia de animal ranit a PSD. Partidul intelege ca daca dupa ce pentru prima data in istoria sa a pierdut guvernarea prin motiune de cenzura, tot pentru prima data va rata finala, deci va pierde locul din binomul politic de frunte si va intra in liga inferioara, riscul sa faca explozie este mare.

Va fi sansa sau nesansa Vioricai Dancila ca turul intai al prezidentialelor de anul acesta sa devina unul mai putin despre ea insasi si mult mai mult despre viitorul si supravietuirea acestui partid. Asta a dus deja la o oarecare mobilizare a propriei tabere, dar ar putea genera si o mobilizare pe masura a taberei adverse, daca aceasta va intelege pe deplin miza.

Daca nu o va intelege si schimbarea Guvernului va fi o euforie demobilizatoare, PSD va fi salvat de alungarea Vioricai Dancila de la putere.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Dancila candidat prezidentiale 2019 , #alegeri prezidentiale 2019