Pe cine votam in 2016? Sefii de CJ si problemele lor penale

Vineri, 01 Ianuarie 2016, ora 18:45
6484 citiri
Pe cine votam in 2016? Sefii de CJ si problemele lor penale
Foto: Ziare.com

Cu cateva zile inainte de Craciun, vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare, social-democratul Mircea Govor, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de santaj.

Evenimentul a amintit de problemele penale pe care le au presedintii de consilii judetene alesi in 2012.

La 3 ani si jumatate de la locale, multi dintre presedintii de CJ alesi atunci sunt acum condamnati, suspendati, trimisi in judecata sau urmariti penal.

Condamnari grele in 2015: Judecatori, politicieni sau oameni de afaceri care au ajuns dupa gratii

De asemenea, unii si-au dat demisia sau au fost demisi din aceste cauze. Sunt 41 de presedinti de consiliu judetean in Romania.

Pe cine votam? Primarii Romaniei si problemele lor penale

Presedintii de CJ condamnati in functie

Presedintii de CJ care au demisionat sau au fost demisi in urma unor probleme penale

  • Adrian Duicu (ales PSD, Mehedinti, 23 martie 2015) - a fost demis din functie, dupa ce a fost declarat incompatibil de catre ANI si a pierdut procesul cu Agentia;
  • Horea Uioreanu (ales PNL, Cluj, 3 octombrie 2014) - si-a dat demisia, fiind trimis in judecata pentru luare de mita, dupa ce a petrecut aproape jumatate de an in arest preventiv, in 2014;
  • Cristinel Bigiu (ales PNL, Buzau, 11 noiembrie 2015) - si-a dat demisia din functie, dupa ce anterior fusese suspendat, fiind judecat in trei dosare de coruptie;
  • Mircea Molot (ales PNL, Hunedoara, ianuarie 2015) - si-a pierdut mandatul dupa ce a fost declarat incompatibil, definitiv si irevocabil, pierzand procesul cu ANI. Este cercetat de la sfarsitul anului 2014 si intr-un dosar de coruptie, fiind retinut de DNA si apoi plasat in arest la domiciliu;

Presedintii de CJ suspendati din functie in urma unor probeme penale

Presedintii de CJ urmariti penal sau trimisi in judecata in functie

Presedintii de CJ cercetati penal

De asemenea, presedintii de consiliu judetean din Olt si Valcea, social-democratii Paul Stanescu si Ion Cilea (decedat pe 3 decembrie 2014), au fost anchetati si cercetati pentru fraude la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu, din iulie 2012.

In plus, presedintele CJ Bacau, Dragos Benea, a fost vizat de perchezitii ale DNA, in vara anului 2014, privind infractiuni de coruptie din perioada 2005-2012.

Nu in ultimul rand, Culita Tarata, ales presedinte al CJ Neamt din partea UNPR, si decedat pe 22 noiembrie 2014, era anchetat de DNA-DLAF, pentru frauda cu fonduri europene.

Presedintii de CJ cu probleme cu ANI

Romania penala: Jumatate din sefii de CJ si 1 din 3 primari de municipii au probleme cu legea

Un caz aparte este cel al presedintelui CJ Vrancea, social-democratul Marian Oprisan, care a fost achitat, pe 18 decembrie 2015, de Curtea de Apel Cluj in dosarul "Caprioara" in care a fost acuzat de procurori ca ar fi prejudiciat statul cu peste 8 milioane de lei.

Marian Oprisan a fost achitat in dosarul Caprioara - decizie definitiva

Decizia in acest dosar este definitiva si vine dupa ce vicepresedintele PSD fusese achitat si in prima instanta, pe 6 februarie. Procesul presedintelui CJ Vrancea a durat aproape 9 ani, avand 35 de termene doar la Cluj Napoca.

Astfel, aproape trei sferturi (29) dintre cei 41 de presedinti de consilii judetene alesi in luna iunie 2012 au avut sau au probleme penale.

Modificari radicale la alegerile locale: Primarii, alesi intr-un singur tur. Presedintii CJ, alesi de catre membrii CJ

In 2016, presedintii de consilii judetene vor fi alesi indirect, de catre consilierii judeteni, prin vot secret si cu majoritate simpla. Astfel, cetatenii vor putea vota doar consilierii judeteni care il vor alege, dintre ei, pe cel care va conduce consiliul judetean. La fel urmeaza sa fie votati si vicepresedintii de CJ.

Proiectul de lege care prevede aceste modificari la alegerile locale a fost adoptat de Camera Deputatilor pe 6 mai, cu 278 voturi pentru, 22 impotriva si 14 abtineri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#probleme penale presedinti CJ, #presedinti CJ inchisoare, #Constantin Nicolescu inchisoare, #Bunea Stancu inchisoare, #DNA presedinti CJ , #alegeri locale 2016