Ministrul de Externe din Guvernul demis cere Opozitiei 25 de milioane de euro pentru organizarea alegerilor in diaspora

Marti, 15 Octombrie 2019, ora 20:47
3790 citiri
Ministrul de Externe din Guvernul demis cere Opozitiei 25 de milioane de euro pentru organizarea alegerilor in diaspora
Foto: Arhiva Facebook/Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul de Externe Ramona Manescu solicita liderilor partidelor parlamentare sprijinul pentru asigurarea numarului necesar de oameni in birourile sectiilor de votare din strainatate pentru prezidentiale. MAE are nevoie de 122 de milioane de lei pentru organizarea votului in diaspora.

"O provocare majora pentru noi este sa asiguram necesarul de resurse umane pentru birourile sectiilor de votare, mai ales in contextul in care procesul de vot se va desfasura in strainatate pe parcursul a trei zile. Si aici mizez pe sprijinul dumneavoastra, ca lider de partid, pentru ca formatiunea pe care o conduceti sa sustina misiunile diplomatice si oficiile consulare, prin reprezentantii din strainatate, in procesul de constituire a acestor birouri. Este foarte important ca, in urma desemnarii ca membri in birourile sectiilor de votare, acestia sa fie prezenti in toate cele trei zile alocate votarii", arata scrisoarea adresata liderilor PNL, PSD, Pro Romania, ALDE, UDMR, PMP si USR.

Ministrul de Externe Ramona Manescu arata ca bugetul estimat pentru desfasurarea procesului de vot in strainatate este de 122 milioane de lei.

"Desi Ministerul Afacerilor Externe a mobilizat intreg personalul de la misiunile diplomatice si oficiile consulare si reprezentante ale Institutului Cultural Roman, resursa umana disponibila pe plan local este una limitata, motiv pentru care contez pe sprijinul si implicarea dumneavoastra pentru a contribui la organizarea in conditii optime a procesului de vot in strainatate.

In cazul in care vom fi nevoiti sa suplimentam resursele umane disponibile pe plan local, fiecare persoana detasata din tara va suplimenta bugetul alocat organizarii si desfasurarii alegerilor prezidentiale in strainatate cu suma de aproximativ 1.500 de euro (medie) pentru fiecare tur de scrutin. Astfel, bugetul estimat la acest moment pentru desfasurarea procesului de vot in strainatate este de 122 milioane RON, echivalentul a 25 de milioane de euro", potrivit sursei citate.

De asemenea, Manescu mai transmite ca pe langa consultarile cu reprezentanti ai comunitatilor de romani din afara tarii, MAE a invitat liderii de grup ai partidelor parlamentare la discutii.

"Experienta scrutinelor anterioare ne-a ajutat sa elaboram un plan de actiuni detaliat pentru gestionarea optima a procesului de vot din strainatate. Asadar, doresc sa subliniez actiunile pe care Ministerul Afacerilor Externe le-a intreprins pentru pregatirea si organizarea procesului electoral.

Misiunile diplomatice si oficiile consulare au organizat multiple consultari cu reprezentanti ai comunitatilor de romani din afara tarii, cu membri ai asociatiilor civice sau ai partidelor politice romanesti din Spania, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Italia, Cehia, Danemarca, Franta, Elvetia, Austria, Grecia sau Luxemburg.

De asemenea, au avut loc intalniri la nivelul centralei MAE cu reprezentantii partidelor politice. Am invitat liderii de grup ai partidelor parlamentare la consultari, informandu-i despre stadiul organizarii alegerilor in strainatate", transmite MAE.

Ministrul estimeaza ca numarul total al sectiilor de votare care va fi transmis la Autoritatea Electorala Permanenta la 19 octombrie va depasi 800, aproape dublu fata de sectiile organizate pentru alegerile europarlamentare din mai 2019 si de aproape trei ori mai multe decat la alegerile prezidentiale din 2014.

Executivul a suplimentat, luni, bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) cu 48,05 milioane de lei, pentru organizarea alegerilor prezidentiale din luna noiembrie, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu.

Autoritatea Electorala Permanenta a aprobat, printr-o hotarare, inca 270 de sectii de votare in strainatate pentru alegerile prezidentiale din luna noiembrie, informeaza institutia. AEP a precizat ca acum sunt 714 sectii aprobate, din cele 838 preconizate a fi infiintate.

Campania pentru alegerile prezidentiale a inceput sambata, 12 octombrie si se incheie pe 9 noiembrie.

Scrutinul are loc pe 10 noiembrie, iar votul pentru al doilea tur a fost programat pentru data de 24 noiembrie. Romanii din strainatate vor vota intre 8 si 10 noiembrie si, la al doilea tur, intre 22 si 24 noiembrie.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Ramona Manescu cere bani alegeri Opozitie , #alegeri prezidentiale 2019