Mii de oameni s-au adunat in Piata Victoriei pentru a transmite mesajul "Toti pentru Europa!"

Duminica, 19 Mai 2019, ora 22:04
50442 citiri
Mii de oameni s-au adunat in Piata Victoriei pentru a transmite mesajul "Toti pentru Europa!"
Foto: Facebook / Declic

Comunitatea Declic a organizat, duminica, 19 mai, un miting in Piata Victoriei din Bucuresti, cu sloganul "Toti pentru Europa", la care au participat cateva mii de oameni.

Scopul evenimentului a fost acela de a-i motiva pe cetateni sa iasa la vot la alegerile europarlamentare, care se vor desfasura pe 26 mai, si de a constientiza importanta implicarii civice prin prezenta la vot.

Ziare.com v-a tinut la curent LIVE cu evenimentele din Piata Victoriei:

22:00 - Evenimentul s-a incheiat la ora stabilita, fara incidente, Piata Victoriei fiind plina in permanenta. Organizatorii au multumit celor cateva mii de participanti si au remarcat faptul ca fiecare participant a venit singur la eveniment si nu adus cu autocarul, cum se face la mitingurile PSD.

21:20 - Pe scena a urcat Tudor Chirila, cu trupa Vama. Artistul a cantat cateva din piesele sale celebre si i-a indemnat pe cei prezenti sa mearga la vot si sa-i convinga si pe altii sa participe la alegeri. Acesta a mai precizat ca voturile trebuie si "pazite" prin implicare civica si reactii prompte de fiecare data cand cei de la putere se deconecteaza de alegatori si isi vad doar propriul interes.

Foto: Declic

21:10 - Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu, de la asociatia "Daruieste Viata", care construieste primul spital de Oncologie si Radioterapie pentru copiii diagnosticati cu cancer din Romania, au urcat pe scena pentru a-i indemna pe cei prezenti sa mearga la vot si sa-i convinga si pe cei de acasa sa o faca.

Ele au fost urmate de jurnalistul Moise Guran, care a subliniat ca urmeaza multe runde de alegeri, in viitorul apropiat, si toti trebuie sa ne facem datoria si sa mergem la vot. "Ne vedem la vot si nu uitati de referendum", a spus Guran.

21:00 - La fel ca in serile de proteste, participantii la mitingul din Piata Victoriei si-au aprins lanternele telefoanelor mobile, pentru a transmite de aceasta data mesajul "Toti pentru Europa!".

Foto: Declic

20:45 - Trupa Omul cu Sobolani (OCS) si-a incheiat recitalul din Piata Victoriei, cu piesa Oda In Piata Romana.

Foto: Declic

20:00 - Corul Sound Choir a intonat imnul Uniunii Europene, iar membri ai comunitatii Declic au realizat o coregrafie speciala, realizand o inima alba, pe fundal albastru, pentru a transmite mesajul "Romania iubeste Europa".

Foto: Declic

19:45 - Trupa Taxi a urcat pe scena pentru a canta ceva mai noua melodie din repertoriu, care este dedicata politicienilor corupti.

Trupa Taxi revine cu o piesa militanta, dedicata celor responsabili pentru suferinta a sute de mii de copii romani

19:30 - La fel ca in Piata Victoriei din Bucuresti, zeci de mii de persoane au manifestat duminica in mai multe orase germane, intre care Berlin, Frankfurt si Hamburg, impotriva nationalismului si pentru mersul la vot, cu o saptamana inainte de alegerile europene.

Foto: Hepta.ro / Hamburg, 19 mai

Manifestatii de amploare in Germania, la fel ca in Piata Victoriei: Iesiti la vot pentru Europa

Foto: Declic / Bucuresti, 19 mai

19:15 - "Este una din ultimele dati cand putem sa intampinam intr-un fel dezastrul care s-ar putea intampla cu noi. Asa incat, ca o ultima dorinta a mea, va rog frumos sa mergeti la vot. Sa-i votati pe cei pe care ii preferati dumneavoastra si sa votati si pentru referendum. Noi vrem o tara normala, sa traiti normal dumneavoastra, care sunteti tineri si aveti viitorul in fata. Eu vin si vorbesc ca unul care, in curand, se va desparti de dumneavoastra, pentru ca sunt niste limite de varsta, asa ca nu imi fac mari iluzii pentru viitor, dar dumneavoastra sunteti tineri si trebuie sa aveti in fata aceasta idee: schimbarea acestei tari sta in mainile si sufletele voastre", a declarat pe scena si actorul Victor Rebengiuc.

19:00 - "Sa nu-i lasam pe altii sa decida in locul nostru. Sa nu preferam comoditatea noastra, ci sa iesim si sa votam, gandindu-ne bine la votul pe care il punem in urna, pana la amanunt", a declarat filosoful Mihai Sora, prezent la eveniment.

18:30 - Piata Victoriei s-a umplut de participanti la evenimentul "Toti pentru Europa!" (Foto: Declic).

17:35 - Filosoful Mihai Sora a ajuns in Piata Victoriei, unde este asteptat sa ia cuvantul pe scena.

17:25 - Participantii au blocat singuri soseaua, pentru ca politistii nu au inchis traficul in zona, in ciuda solicitarilor repetate ale organizatorilor, care nu au putut instala pana la aceasta ora toate cele necesare concertului.

Politistii au motivat ca nu sunt inca destul de multi oameni in Piata Victoriei pentru a justifica devierea traficului in zona, desi evenimentul trebuia sa inceapa la ora 18:00, iar Brigada de Politie Rutiera a fost notificata din timp.

"Asa ceva nu se poate. Politia refuza sa opreasca traficul in fata scenei, pana nu vin oamenii la demonstratie. Bete in roate, pentru ca desi, teoretic suntem Toti pentru Europa, nici vorba sa ne comportam ca in Europa. Nu putem amplasa cortul de sunet, nu putem incepe. VENITI IN PIATA VICTORIEI ACUM, AVEM NEVOIE DE VOI!!", au transmis organizatorii.

Participantii au resit in cele din urma sa obtina blocarea traficului: "S-a rezolvat, am ocupat soseaua, au oprit circulatia, cum e normal".

Manifestatie de amploare, duminica, in Piata Victoriei

In cadrul manifestatiei concerteaza trupele Vama, Omul cu sobolani, Taxi si Emil. Corul Sound Choir va intona imnul Uniunii Europene, iar Funkoteca va anima atmosfera pentru toti participantii din piata. Toti artistii participa pro bono la eveniment.

De asemenea, pe scena au urcat personalitati din diferite domenii, fara implicare politica. Printre cei care au transmis mesaje de mobilizare la vot sunt filosoful Mihai Sora, artistul Tudor Chirila, actorii Marius Manole, Mihai Calin si Victor Rebengiuc, jurnalistul Moise Guran, Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu de la "Daruieste Viata", Elena Calistru, de la Funky Citizens, precum si altii.

"Iesim pentru a le spune celor ce inca nu s-au decis sa participe la alegeri ca de votul lor depinde nu doar viitorul Romaniei, ci si al Europei. Manifestam pentru a incuraja tinerii sa iasa la vot. Nu dam culoare politica manifestatiei. Insa ii dam spirit european", a declarat directorul executiv al Declic, Tudor Bradatan.

Declic anunta ca evenimentul face parte dintr-o serie de actiuni care vor avea loc in aceeasi zi, in 49 de orase europene, in 13 tari, precum Germania, Austria, Polonia, Ungaria, Olanda si Suedia.

"Sute de mii de oameni vor iesi simultan pentru a isi arata solidaritatea. In Romania, actiunea se va desfasura simultan in 7 orase, iar romanii din diaspora vor organiza propriile evenimente la Madrid, Milano, Barcelona, Londra, Paris si Zurich", conchide comunitatea.

Foto: Declic

Mai multe detalii puteti gasi pe pagina de Facebook a evenimentului.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#protest 19 mai 2019, #protest Piata Victoriei 19 mai , #alegeri europarlamentare 2019