MAE a transmis AEP primele 444 de propuneri pentru sediile sectiilor de votare din strainatate: In total vor fi circa 800

Joi, 03 Octombrie 2019, ora 18:30
2852 citiri
MAE a transmis AEP primele 444 de propuneri pentru sediile sectiilor de votare din strainatate: In total vor fi circa 800
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, joi, catre Autoritatea Electorala Permanenta o prima lista de propuneri pentru sediile a 444 de sectii de votare din strainatate. Termenul final pentru stabilirea sectiilor de votare este 19 octombrie, iar pana atunci MAE preconizeaza ca vor exista in total 800 de sectii de votare in strainatate.

"MAE a finalizat o prima lista de propuneri pentru infiintarea de sectii de votare in strainatate, in contextul organizarii alegerilor prezidentiale din luna noiembrie 2019.

Astazi, 3 octombrie 2019, MAE a transmis catre Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) o lista cu 444 de sectii de votare propuse de misiunile diplomatice si oficiile consulare. Avansarea listei a fost posibila datorita demersurilor sustinute ale misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei care au solicitat sprijinul autoritatilor locale si au organizat consultari cu reprezentantii comunitatilor romanesti, in vederea identificarii spatiilor pentru sectiile de votare ce vor fi infiintate", a transmis, joi MAE.

Printre cele 444 de propuneri de sectii transmise catre Autoritatea Electorala Permanenta se numara: Australia si Noua Zeelanda (7 sectii), Austria (17 sectii), Belgia (23 sectii), Canada (9 sectii), Cipru (6 sectii), Danemarca (12 sectii), Elvetia (8 sectii), Franta (8 sectii), Germania (84 sectii), Italia (22 sectii), Republica Moldova (36 sectii), Norvegia (10 sectii), Olanda (22 sectii), Marea Britanie (8 sectii), Spania (37 sectii), SUA (22 sectii), Suedia (7 sectii), Ungaria (6 sectii).

MAE a mai transmis ca termenul limita prevazut de lege pentru transmiterea propunerilor de sectii de votare in strainatate este 19 octombrie 2019, iar pana la expirarea acestuia MAE preconizeaza ca vor fi infiintate peste 800 de sectii de votare in strainatate.

In perioada urmatoare, MAE va transmite catre AEP noi propuneri pentru infiintarea de sectii de votare in strainatate, sub rezerva identificarii de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei de spatii adecvate si obtinerea acordului statului de resedinta sau a autoritatilor locale: Afganistan (2 sectii), Franta (41 de sectii), Grecia (11 sectii), Irlanda (16 sectii), Italia (120 de sectii), Luxemburg (3 sectii), Malta (1 sectie), Portugalia (9 sectii), Marea Britanie (62), Spania (112 sectii), Statele Unite ale Americii (7 sectii).

Conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, republicata, cu modificarile ulterioare, MAE are atributii administrativ-organizatorice in pregatirea si desfasurarea procesului de votare in strainatate.

Astfel, MAE transmite esalonat propuneri pentru infiintarea sectiilor de votare in strainatate, iar AEP adopta sau actualizeaza dupa caz lista sectiilor de votare din strainatate in termen de 3 zile de la fiecare comunicare.

Un numar de 41.003 romani din strainatate s-au inscris pentru votul prin corespondenta si alti 38.944 de romani s-au inscris pentru a vota la o sectie din strainatate, pana duminica la miezul noptii, la expirarea termenului limita pentru inregistrare, conform datelor de pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente (AEP)

Primul tur al alegerilor prezidentiale va avea loc in 10 noiembrie.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#sectii votare deschise strainatate prezidentiale, #sectii diaspora prezidentiale 2019 , #alegeri prezidentiale 2019