MAE cere AEP inca 68 de sectii de vot in strainatate. S-a ajuns la 777

Joi, 17 Octombrie 2019, ora 08:39
2217 citiri
MAE cere AEP inca 68 de sectii de vot in strainatate. S-a ajuns la 777
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunta ca a transmis catre Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) o lista suplimentara de 68 de sectii de votare in strainatate, in contextul alegerilor prezidentiale.

Potrivit MAE, institutia a transmis, miercuri, catre AEP o lista suplimentara cu 68 de sectii de votare in strainatate, in completarea propunerilor transmise la 3 si 10 octombrie 2019 si aprobate prin hotararile AEP 35/2019, respectiv 37/13 octombrie 2019. Astfel, pana in prezent, MAE a propus un numar de 777 sectii de votare care vor fi organizate in strainatate pentru alegerile prezidentiale.

"Misiunile diplomatice si oficiile consulare continua demersurile pentru identificarea unor spatii adecvate si pentru obtinerea acordului statului de resedinta sau a autoritatilor locale. Pe baza dialogului cu sefii de misiuni, MAE estimeaza ca la alegerile pentru Presedintele Romaniei din luna noiembrie vor fi infiintate peste 800 de sectii de votare in strainatate.

Printre tarile in care vor fi organizate cele mai multe sectii de votare se numara: Spania (143), Italia (141), Germania (79), Marea Britanie (72), Franta (49), SUA (38), Republica Moldova (36), Olanda (25), Belgia (23), Irlanda (16), Danemarca (12), Austria (17), Grecia (11), Portugalia (9), Elvetia (8)", se arata intr-un comunicat de presa transmis de MAE.

De asemenea, prin hotararea de suplimentare a listei initiale propuse de misiunile diplomatice, va fi redus numarul de sectii de votare organizate in Germania de la 84 la 79, ca urmare a solicitarii Ministerului german al Afacerilor Externe.

"Subliniem ca numarul sectiilor de votare organizate de Romania pe teritoriul Germaniei pentru acest scrutin (de trei ori mai multe decat la precedentele alegeri) reprezinta o premiera pentru autoritatile germane din perspectiva amplorii organizatorice si a implicatiilor administrative. Cu toate acestea, cetatenii romani vor putea sa isi exercite in conditii optime dreptul de vot", arata MAE.

MAE aminteste ca termenul limita prevazut de lege pentru transmiterea catre AEP a propunerilor de sectii de votare in strainatate este 19 octombrie.

Conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, MAE are atributii administrativ-organizatorice in pregatirea si desfasurarea procesului de votare in strainatate. Astfel, MAE transmite esalonat propuneri pentru infiintarea sectiilor de votare in strainatate, iar AEP adopta sau actualizeaza dupa caz lista sectiilor de votare din strainatate in termen de 3 zile de la fiecare comunicare.

Vezi si:

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#sectii votare strainatate alegeri prezidentiale, #alegeri prezidentiale 2019 , #alegeri prezidentiale 2019