La finele anului, vom vedea un PSD cu un scor mai mare. "Jos Barna/Sus Barna" nu conteaza pentru non-membrii USR Interviu

Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 09:25
13872 citiri
La finele anului, vom vedea un PSD cu un scor mai mare. "Jos Barna/Sus Barna" nu conteaza pentru non-membrii USR Interviu
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

In acest moment, alegerile anticipate ar avantaja PNL, care poate capitaliza electoral atat victoria lui Iohannis la prezidentiale, cat si intrarea la guvernare. Pana la finalul anului, insa, vom vedea un PSD recuperand din scorul pierdut si nu va fi indiferenta nici transarea situatiei de la Primaria Bucuresti, unde, cu cat mai multi candidati, cu atat mai sigur devine al doilea mandat al Gabrielei Firea.

Despre cum arata linia de start pentru 2020, un an electoral cu mize majore - alegerile locale si cele parlamentare - am vorbit cu sociologul Barbu Mateescu.

Citeste si Ce se intampla cu USR si PLUS si cum a ajuns PNL la 45%

Ultimul sondaj pe care il avem, realizat de IMAS pentru luna decembrie, arata aproape o inversare a locurilor PSD si PNL - astazi, PNL a ajuns la 45% din optiunile de vot, PSD e la 18%. E aceasta doar o fotografie de moment, fiind imediat post-scrutinul prezidential?

Da, desigur. As corela situatia si cu preluarea guvernarii de catre PNL. O portiune semnificativa a populatiei, nu foarte implicata in politica anul trecut, tine pumnii guvernarii.

USR isi mentine o dinamica descendenta, la fel si PLUS. Unde s-au dus procentele pierdute? Pare ca PNL a atras o parte din electoratul acestora.

Acest fenomen este probabil, dar procesul nu a fost unul atat de simplu pe cat pare. In numere absolute (si nu procente), USR pierde un sfert din votanti intre iulie si octombrie, dar PNL inregistreaza o crestere limitata. Intre octombrie si decembrie, USR pierde o cincime din votantii sai din octombrie, dar cresterea PNL este colosala, mult mai mare decat pierderile suferite de USR.

Practic, doar jumatate din cei veniti alaturi de PNL intre iulie si prezent erau votanti USR sau PLUS. Ca sa explic bonusul dat de populatie PNL, in clipa de fata PNL are o sustinere - in numere absolute - aproape cat PNL si USR cumulat in luna iulie!

PLUS opereaza cu numere mai mici, notorietatea partidului fiind mai redusa, si deci n-as vorbi cu atat de multa certitudine de un trend negativ.

Ca un fel de concluzie, o mare parte din tema schimbarii (guvernarii) a fost ... nu subtilizata, ci concretizata de catre PNL. USR a comunicat foarte putin cu publicul pe alte teme decat campania prezidentiala.

Dezbaterea "jos Barna/sus Barna" e irelevanta pentru non-membri. Dansul cu Nicusor Dan e, de asemenea, relevant doar pentru locuitorii Bucurestiului, care sunt foarte interesati de scena politica. Neparticiparea la guvernare e un calcul bun pe termen lung, dar pe termen scurt a redus drastic vizibilitatea USR in spatiul public.

Ar arata lucrurile diferit daca USR si PLUS nu ar fi masurate separat, ci ca alianta?

Aproape intotdeauna scorul unei aliante este diferit de al partidelor componente.

Aceste cifre sunt practic cele care definesc pozitia de start pentru un an electoral cu miza destul de mare, avem alegeri locale si apoi alegeri parlamentare. Din acest punct de vedere, cine e avantajat si cine poate fi marele perdant? E acesta PSD?

Sustinerea pentru PNL este deocamdata artificiala, marita dramatic de factori temporari (accederea la putere si victoria lui Klaus Iohannis).

Situatia PSD si cea a USR sunt diferite: PSD si-a mentinut practic electoratul din mai, datorita sustinerii crescute pentru PNL, acesta fiind mai mic in procente. USR e intr-o perioada de reformulare sau dregere a tonului.

Am dubii ca la alegerile locale sigla de partid va conta foarte mult; pana la finele anului situatia va fi schimbata de guvernare in sine si deci cifrele de acum nu o sa mai fie relevante pentru parlamentare.

Sugerez ca la finele anului vom vedea un PSD cu un scor mai mare decat in prezent, PNL si USR-PLUS urmand sa duca o lupta semnificativa pentru restul votantilor.

Stim ca pentru Bucuresti candideaza Gabriela Firea si PNL a anuntat ca va merge cu un candidat propriu. Alianta 2020 merge pe un candidat comun, dar lucrurile nu par transate, alegerea se va face intre Nicusor Dan si Vlad Voiculescu. Iar alegerile sunt intr-un singur tur. Ia Firea bataie indiferent de cati contracandidati are?

Evident, nu. Avand in vedere candidatura lui T. Paleologu si faptul ca toti candidatii vorbesc mai mult despre candidaturi decat despre Bucuresti, o triada de oponenti Firea pe coordonatele PNL/USR-PLUS/PMP ii usureaza acesteia foarte mult ramanerea in functie.

Patru candidaturi ale Opozitiei inseamna, aproape cert, ramanerea Gabrielei Firea in functie. Doua candidaturi ale Opozitiei, foarte probabil, ii limiteaza acesteia sansele de a castiga.

Cu PNL la 45 de procente, cine mai vrea alegeri anticipate? In folosul cui ar fi?

Al PNL, in masura in care partidul estimeaza ca aceasta sustinere s-ar eroda pana la finele anului (ceea ce pare probabil).

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#USR PNL alegeri PSD , #alegeri locale 2020