La alegerile din mai se joaca si soarta Romaniei: A venit timpul sa rupem lantul de amatorism si profitori Interviu

Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 18:30
11151 citiri
La alegerile din mai se joaca si soarta Romaniei: A venit timpul sa rupem lantul de amatorism si profitori Interviu
Foto: Facebook / Cristian Bacanu

Alegerile europarlamentare din acest an sunt cele mai importante de la aderarea noastra la UE pentru ca Europa se confrunta cu mari provocari si doar de noi depinde daca ramanem simpli spectatori sau contribuim activ la marile decizii, spune avocatul Cristian Bacanu, inscris in cursa interna din PNL.

Intr-un interviu acordat Ziare.com in contextul in care partidele isi definitiveaza listele de candidati pentru Parlamentul European, Cristian Bacanu ii indeamna pe alegatori sa voteze la alegerile din 26 mai candidati seriosi, integri, buni profesionisti, capabili sa negocieze in familiile europene, astfel incat "sa NU ne asumam singuri un statut de tara de mana a doua" si sa nu pierdem oportunitatile pe care le avem.

Mai mult, alegerile din 26 mai vor avea un impact major si pe plan intern, spune el.

"Este prima oara (dupa 2 ani si jumatate de guvernari PSD-ALDE) cand avem sansa sa dam un vot de blam acestor indivizi care au pus mana pe panoul de comanda al Romaniei", subliniaza Cristian Bacanu in interviul acordat Ziare.com.

Cat de importante sunt alegerile europarlamentare din 26 mai 2019? Credeti ca e prea devreme sa discutam despre ele?

Dimpotriva, a mai ramas chiar foarte putin timp pana pe 26 mai - mai putin de patru luni - si cred ca trebuie sa incepem sa ne obisnuim cu ideea, mai ales ca alegerile din acest an sunt in opinia mea cele mai importante alegeri pentru Parlamentul European pe care le-a avut Romania vreodata. Cine isi imagineaza altceva greseste profund.

In luna mai a acestui an este foarte posibil sa se joace soarta Romaniei nu pentru urmatorul ciclu de 5 ani al Parlamentului European, ci pentru urmatorul veac.

De ce spuneti asta?

In primul rand, pentru ca traim vremuri istorice in Uniunea Europeana si nu numai. Avem o serie intreaga de provocari, care ar putea duce la o reconfigurare sau reformare a constructiei europene (Brexit, regimurile iliberale din Polonia, Ungaria si Romania, asaltul asupra statului de drept din aceste state, criza migrantilor, terorismul, anumite tendinte populiste si chiar nationaliste - nationalismul nu trebuie confundat cu patriotismul).

Si, in mod evident, avem si o serie de provocari ce tin de politica externa a Uniunii (de exemplu, noul parcurs politic in era Trump, tendinta expansionista a Chinei, situatia absolut dramatica din Ucraina - unde inca avem un razboi inghetat, politica tot mai agresiva a Federatiei Ruse, dar si propaganda bazata pe fake news in mediul online).

Intrebarea la care natiunea romana trebuie sa raspunda este daca ne dorim sa participam activ la scrierea istoriei prin intermediul unor oameni seriosi si capabili pe care sa ii alegem in Parlamentul European sau, din contra, daca vrem in continuare sa trimitem acolo niste semi-analfabeti functionali de tipul Dancila sau Grapini - persoane care nu arata ca ar stapani nici macar limba romana asa cum trebuie.

Romania pur si simplu nu isi mai permite nici sa delege in Parlamentul European niste politruci lipsiti de consistenta (Dan Nica, Norica Nicolai, Tapardel etc), a caror pricepere politica se rezuma la a le dedica ode unora ca Dragnea, Daea sau Olguta Vasilescu.

Trebuie sa intelegem cu totii importanta Parlamentului European si sa ne luam soarta in maini, pentru ca altfel riscam foarte serios sa fim lasati in urma.

Ganditi-va la Schenghen (Romania putea obtine, in opinia mea, aderarea la Schenghen in aceste 6 luni in care detine Presedintia rotativa a Consiliului, daca am fi avut un guvern real si nu o adunatura de stransura de esalon 3 la Palatul Victoria).

Ganditi-va la oportunitatile pe care le putem pierde, ca ne putem trezi intr-o Europa a cercurilor concentrice sau cu mai multe viteze, ca putem fi priviti ca un stat incapabil sa delege oameni ce pot purta o discutie civilizata cu omologii lor din alte tari ale UE. Nu stiu in ce masura Romania se va simti confortabil sa redevina o zona tampon intre Europa si Est si sa-si piarda valorile si copiii care vor lua definitiv calea pribegiei.

Concluzia mea ar fi ca ar trebui sa ne trezim cu totii dupa acest dus rece reprezentat de asa-zisele discursuri ale guvernantilor, de la Bruxelles, de saptamana trecuta. Este al 12-lea ceas si este cazul sa deschidem ochii cu multa atentie si sa mergem in luna mai la vot!

Care au fost primele reactii starnite la Bruxelles de ministrii Guvernului Dancila cu ocazia preluarii presedintiei Consiliului UE de catre Romania?

Va spun sincer ca partenerii nostri europeni privesc lucrurile cu foarte mare ingrijorare si vad actuala guvernare ca pe un dezastru. Cand dl Daea se duce in Parlamentul European si vorbeste despre momentul deosebit pe care Consiliul UE il traieste prin prezenta lui acolo (deci nici macar nu stie ca e in PE, nu in Consiliu!), sau atunci cand ministrul Budai incurca foile, sau atunci cand oamenii o aud pe Viorica Dancila vorbind fara sa spuna nimic, ei isi fac o impresie gresita despre Romania. Dar indivizii astia care conduc acum Guvernul nu reprezinta Romania!

Vom vedea daca e asa sau nu dupa alegerile din 26 mai, cand vom afla rezultatele.

Da. Eu cred ca noi, romanii, ar trebui sa schimbam modul in care gandim. Ar trebui sa ne dam seama ca dupa 12 ani de apartenenta la Uniunea Europeana, fiind si o tara destul de mare ca numar de locuitori, putem avea un cuvant greu de spus in deciziile care se iau la nivelul UE.

In loc sa ne izolam si sa spunem "Lasati-ne in pace, noi stim cel mai bine ce avem de facut in patratica noastra, unde ne jucam cu lopatica in nisip!", ar trebui sa ne gandim cum sa ne implicam in mod activ in viata UE, sa NU ne asumam singuri un statut de tara de mana a doua, sa gandim la nivel mare.

Si mai ales in interiorul Partidului Popular European (PPE), tinand cont ca viitorul presedinte al Comisiei Europene va fi, cel mai probabil, Manfred Weber, asa cum arata arata trendul.

Credeti ca alegerile europarlamentare ar putea avea o importanta si la nivel national, pe plan intern?

Da. Este prima oara (dupa 2 ani si jumatate de guvernari PSD-ALDE), cand avem sansa sa dam un vot de blam acestor indivizi care au pus mana pe panoul de comanda al Romaniei.

Am stat in frig luni de zile in Piata Victoriei, ne-au batut, ne-au fugarit, ne-au gazat (pe 10 august), am cantat, am strigat, ne-am revoltat si am suferit mult dupa actiunile ilegitime ale actualei majoritati. Este prima oara cand putem sa ii lovim NOI asa cum se cuvine intr-o democratie: la vot!

Votul de la europarlamentare poate fi un vot de blam, iar noi trebuie sa ne mobilizam suficient de mult pentru a transmite cel mai puternic mesaj cu putinta celor din PSD si ALDE: 'Ati mers prea departe, abuzurile voastre se opresc aici!'. Dar votul trebuie sa fie animat de un mesaj mult mai amplu, legat de economie, de cursul valutar, de investitii, de lipsa unor noi spitale, de lipsa autostrazilor, de faptul ca nu au respectat programul de guvernare in general. A venit vremea sa ii sanctionam la vot.

Tara asta si-a infaptuit idealurile cu oameni de mare anvergura, cu viziune politica si nu cred ca la 30 de ani de la caderea comunismului Romania este incapabila sa trimita in capitala Europei o echipa de oameni care sa calce pe urmele lasate de Ion C. Bratianu, Nicolae Titulescu sau Vaida Voievod. A venit timpul sa rupem lantul de amatorism si profitori.

PNL insista mult in declaratiile publice pe avantajul de a fi membru al Partidului Popular European (PPE) . Cat de importanta e, de fapt, afilierea la grupurile parlamentare? Nu este cumva supraestimata?

As incepe spunandu-va mai intai ca m-am lovit des de perceptia ca PE are o importanta secundara in constructia europeana si trebuie sa repet permanent ca acest for are in competenta elaborarea normelor Uniunii (impreuna cu Comisia sau Consiliul dupa caz) si votarea bugetului (conform Tratatului de la Lisabona).

Sa va dau exemplul fondurilor europene. Este evident ca acestea sunt foarte importante pentru economia noastra. In exercitiul bugetar 2014-2020, Romania poate absorbi pana la 47 miliarde de euro, iar pana in 2018 aveam un sold pozitiv de 30,4 miliarde de euro (adica am absorbit 45,7 miliarde de euro si am contribuit la bugetul Uniunii cu 15,3 miliarde).

Va dau cateva exemple de comunitati care s-au schimbat mult in urma accesarii banilor europeni: Oradea, Alba Iulia, Cluj, Sibiu, Arad si mai nou Resita, iar aceasta lista poate continua si noi chiar ne mandrim cu conceptul de Administratie Liberala.

Apoi, in privinta adoptarii unor acte normative de catre PE, trebuie sa spunem ca peste 50% din legislatia din Romania vine de la Bruxelles (regulamente, directive) . Da, este poate surprinzator, dar adevarul este ca aplicam azi mai multe reguli care au trecut prin Parlamentul European decat cele nationale.

Iar ca sa putem influenta votul pentru buget sau pentru anumite acte normative, este vitala negocierea politica in interiorul Parlamentului European. Si cum sa faci asta mai bine decat in interiorul unui grup politic puternic?

Realitatea este ca Partidul Popular European (PPE) nu reprezinta doar un grup politic, ci detine majoritatea in Parlamentul European, iar presedintele Consiliului European si presedintele Comisiei Europene apartin PPE. Celelalte grupuri (Socialistii si ALDE) sunt mai mici si, totodata, sunt formatiuni macinate de conflicte interne. De exemplu, in acest moment, PPE are un numar de 216 eurodeputati, in timp ce ALDE are doar 68 eurodeputati.

Prin urmare, obiectiv vorbind, singurul partid politic din Romania care conteaza la nivel european este (si spun cu toata convingerea acest lucru) Partidul National Liberal, tocmai pentru ca face parte din PPE si pentru ca are cu adevarat un cuvant de spus in procesul decizional.

Cat despre noii jucatori politici din Opozitie, din pacate acestia nu sunt afiliati si, chiar daca vor fi, cel mai probabil nu vor apartine de PPE.

Asta inseamna ca orice vot care nu este acordat la alegerile europene catre un partid important din PPE este de fapt un vot al carui potential este foarte mult irosit, pentru ca eurodeputatul care nu face parte din PPE va avea o putere de negociere mult mai mica decat cel care apartine acestui grup.

Va dau un exemplu: atunci cand PNL, prin Siegfried Muresan, a solicitat fonduri pentru fermierii afectati de pesta porcina, Parlamentul European a alocat nu mai putin de 50 de milioane de euro. Este greu de crezut ca o astfel de solicitare ar fi avut acelasi succes daca provenea de la un eurodeputat ALDE.

In mod similar, proiectul privind eliminarea tarifelor de tip roaming in Uniunea Europeana este un proiect de anvergura care apartine PPE si care a fost practic initiat de un eurodeputat apartinand Partidului National Liberal.

Ce le spuneti alegatorilor romani nemultumiti ca, desi Romania a indeplinit criteriile tehnice, inca nu a fost acceptata in spatiul Schengen?

Eu cred ca Romania nu are nicio sansa sa intre in spatiul Schengen atata timp cat actualul guvern se joaca, pur si simplu, cu statul de drept. Acest concept, "rule of law", este extrem de important pentru UE, el constituie unul dintre criteriile de aderare de la Copenhaga si Curtea de Justitie a UE spune in mod constant ca Uniunea Europeana este o uniune a statelor de drept. Cu alte cuvinte, nu poti sa fii parte din clubul select al UE daca nu respecti, ca tara, regulile.

Una din temele centrale care va fi abordata in viitor de UE consta tocmai in asigurarea ca statul de drept va fi mentinut in toate statele membre. Avem, de pilda, o hotarare a Curtii de Justitie a UE in privinta Poloniei, unde s-a dispus suspendarea executarii unei legi. Avem un proiect de regulament care conditioneaza alocarea fondurilor europene de respectarea Justitiei si a statului de drept, proiect care a fost deja votat de PE si probabil in luna mai va fi adoptat si de catre Consiliu.

Si mai vedem ca exista si o jurisprudenta in schimbare la CJUE in privinta independentei Justitiei. Or, in conditiile in care noi facem niste pasi inapoi in privinta combaterii coruptiei si renuntam la niste norme care garantau statul de drept, iar politicul intra cu bocancii in zona Justitiei, eu cred ca celelalte state membre nu vor accepta ca noi sa intram in Schengen, desi tehnic am indeplinit toate conditiile.

Dar care e legatura intre, sa zicem, felul in care circula tirurile cu marfa si respectarea statului de drept in Romania? Social-democratii spun ca o astfel de legatura nu exista, de fapt.

Sunt doua. Pe de o parte, e o chestiune politica: Celelalte state ne cer sa ne respectam obligatiile asumate la semnarea tratatului. Este o metoda de constrangere.

Pe de alta parte, trebuie sa intelegem ca acolo unde coruptia nu este eficient combatuta se creeaza structuri infractionale care nu pot fi neglijate si care pot slabi siguranta granitelor. Iar UE are tot interesul ca granita noastra sa fie foarte sigura.

Parerea mea este ca romanii vor trebui sa se gandeasca si la asta atunci cand ii vor vota pe cei care ii vor reprezenta in Parlamentul European.

Parlamentul European a votat recent o rezolutie cu privire la statul de drept in Romania si mai multi lideri PSD-ALDE i-au acuzat pe europarlamentarii romani care au votat-o de lipsa de patriotism, au spus ca si-au tradat tara. Ce credeti despre aceasta acuzatie?

Este o dezinformare. In primul rand, pentru ca in acea rezolutie se vorbeste despre masuri luate de guvernarea PSD-ALDE, deci NU este o rezolutie impotriva Romaniei, ci impotriva masurilor adoptate de un anumit regim politic.

Si mai vedem ca de PSD si de ALDE s-au delimitat chiar familiile politice din care aceste partide fac parte. Socialistii europeni s-au delimitat de PSD, iar ALDE european s-a delimitat de partidul domnului Tariceanu. Aceste doua grupuri au votat masiv acea rezolutie.

Asa ne dam seama ca problema provine de la majoritatea parlamentara de la Bucuresti si de la Guvernul Romaniei, impotriva carora s-a votat aceasta rezolutie. Daca cineva e responsabil ca acea rezolutie a fost votata, atunci vorbim despre PSD si ALDE, si despre domnii Dragnea, Tariceanu si Tudorel Toader.

In al doilea rand, observam ca in acea rezolutie nu exista sanctiuni si, daca exista un partid care a reusit sa faca lobby in vederea eliminarii sanctiunilor, acela este PNL, care a putut sa influenteze decizia prin intermediul PPE, despre care va vorbeam anterior.

Vezi mai multe despre:

V-ati depus candidatura in cursa interna din Partidul National Liberal pentru alegerile europarlamentare. Cand vom afla lista de candidati a PNL?

Fara indoiala ca PNL va avea cea mai reusita lista pentru europarlamentare. Convingerea mea este ca peste doua saptamani veti vedea o lista in care se vor regasi profesionisti care au confirmat prin realizarile lor la nivel european sau in administratia publica ori in domeniul privat sau profesional. Cred ca acesta este un mix pe care PNL l-a urmarit inca de la inceput, iar lista finala va arata ca luam foarte in serios aceste alegeri.

Care ar fi in opinia dvs profilul candidatului PNL la alegerile europarlamentare? Sa fie mai degraba un vechi si loial membru de partid, sa fie un bun profesionist in domeniul in care activeaza, sa fie tanar sau, dimpotriva, experimentat?

Nu cred ca exista un tipar. Eu cred ca e nevoie de parlamentari care sa poata activa in diverse domenii, la fel ca in parlamentul national, pentru ca si in PE sunt comisii. Avem nevoie de europarlamentari specializati in zona economica, asa cum avem nevoie de europarlamentari care sa poata contribui in mod activ in privinta deciziilor care se vor lua cu privire la independenta Justitiei si la statul de drept.

Desigur, avem nevoie si de oameni cu experienta in administratie, iar Romania are oameni care au facut lucruri remarcabile in domeniu.

Integritatea ar trebui sa fie un criteriu de selectie?

Pentru noi, cei din PNL, dar si pentru Romania, eu cred ca integritatea europarlamentarului trebuie sa fie un criteriu cheie. Iar noi avem in statut o prevedere care se refera la criteriile de integritate: nu pot candida persoanele urmarite penal sau condamnate.

Asta daca vrem cu adevarat sa participam la procesul decizional. Repet: Putem sa fim spectatori sau putem sa contribuim activ la deciziile Uniunii Europene. De noi depinde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Cristian Bacanu candidat PNL europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2019