Ioan Stanomir: PSD trebuie impiedicat sa aiba accesul la Presedintia Romaniei, ar fi un pericol mortal pentru democratie Interviu

Joi, 18 Iulie 2019, ora 07:11
9865 citiri
Ioan Stanomir: PSD trebuie impiedicat sa aiba accesul la Presedintia Romaniei, ar fi un pericol mortal pentru democratie Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Orice candidat PSD ajuns in functia suprema in stat este un pericol mortal pentru democratia din Romania in acest moment, inclusiv prin posibilitatea de a-l gratia pe Liviu Dragnea, asa ca PSD trebuie impiedicat sa aiba accesul la Presedintia Romaniei, spune profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir.

Declaratiile sunt facute in contextul in care aproape zilnic aflam despre inscrierea unor noi candidati in cursa pentru fotoliul de la Cotroceni, cu toate ca o buna parte din puterea sefului statului fie a fost risipita in ultimii cinci ani de presedintele Iohannis, fie a fost amputata de Curtea Constitutionala, ca raspuns la sesizarile Parlamentului.

Si atunci mai merita sa candidezi sau sa stai ore in sir la coada ca sa iti votezi presedintele?

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ioan Stanomir subliniaza insa ca o miza foarte importanta tot ramane, si anume aceea ca presedintele Romaniei nominalizeaza candidatul la functia de prim-ministru.

Pe de alta parte, mai spune acesta, alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului reprezinta inceputul unui sir de consultari, la capatul carora se afla mizele cu adevarat fundamentale pentru partidele din actuala Opozitie: dislocarea PSD de la nivel local si parlamentar, si "reconstructia statului pe temeliile transparentei si bunei guvernari"

"Daca nu vor intelege acest lucru, mi-e teama ca vor trada inca o data increderea romanilor", subliniaza Ioan Stanomir, care este si coordonatorul filialei Bucuresti a Initiativei pentru Cultura Democratica Europeana (ICDE).

Privind in urma, la ultimii 5 ani, ne putem intreba daca functia de presedinte al Romaniei mai este si acum cea mai importanta functie in statul roman sau a ajuns doar o chestiune de reprezentare simbolica, la diverse festivitati. Care mai este miza alegerilor prezidentiale din acest an?

In pofida a ceea ce am putea crede, pozitia de presedinte al republicii ramane in continuare una importanta, dat fiind faptul ca in anumite circumstante, definite de Constitutie, presedintele il poate nominaliza pe candidatul la functia de prim ministru.

Chiar si numai din acest motiv alegerile prezidentiale au o miza. Ca sa nu mai vorbim de dimensiunea de politica externa si de siguranta nationala, acolo unde presedintele joaca in continuare un rol important, daca nu decisiv.

Cum vi s-a parut ca a fost mandatul presedintelui Iohannis comparativ cu cele ale predecesorului sau Traian Basescu? Cum caracterizati prestatia lui Klaus Iohannis, care ne cere din nou un vot de incredere?

Nu cred ca putem face o comparatie intre presedintii Basescu si Iohannis, din doua motive. In primul rand, pentru ca au un trecut politic diferit, iar in al doilea rand pentru ca au un stil politic diferit.

Stilul politic al presedintelui Iohannis s-a constituit, de la inceput, in polemica fata de stilul presedintelui Basescu. Initial, presedintele Iohannis a mizat pe evitarea coabitarii in sensul utilizat de Traian Basescu, altfel spus pe evitarea confruntarii.

Ulterior, pe masura ce mandatul s-a apropiat de sfarsit, presedintele Iohannis a realizat ceea ce unii dintre noi am realizat mai devreme decat domnia sa: ca nu exista coabitare blanda, exista doar coabitare si asta inseamna confruntare cu PSD.

Evident, critica fundamentala pe care o putem aduce presedintelui Iohannis este legata de inconsistenta activitatii sale. Domnia sa oscileaza intre momente de initiativa laudabila si momente de tacere inexplicabila.

Cred ca in cel de al doilea mandat al presedintelui Iohannis (daca el va fi acordat de natiune) ar fi obligatoriu de schimbat stilul, prin descoperirea unei unitati la nivelul actiunii, pe durata intregului mandat.

Poate v-a atras atentia ca si-au anuntat intentia de a candida la presedintie o puzderie de cetateni, mai mult sau mai putin cunoscuti, mai mult sau mai putin credibili. Considerati ca e un lucru pozitiv pentru democratia noastra? Il pot incurca acestia pe Klaus Iohannis, considerat favorit?

Intr-adevar, este un balci. Dar sa ne intelegem: alegerile in Romania au intotdeauna un caracter grotesc. E suficient sa ne amintim ca in trecut a candidat la presedintia Romaniei si Constantin Mudava, daca va mai spune ceva numele ("Vraciul" cuplului Ceausescu - n.red.) ).

Eu cred ca, in realitate, problema este complicata de un alt factor. Este posibil sa avem trei partide sau aliante politice, care emit pretentii la functia suprema in stat: PNL, prin Iohannis, USR-PLUS, vom vedea prin cine pana la urma, si PSD, de asemenea, vom vedea prin cine.

PSD nu trebuie neglijat pentru ca, in pofida degringoladei absolute care pare sa fi lovit partidul, PSD are o baza locala solida si un numar semnificativ de cetateni care inca il sprijina politic.

De aceea, e bine sa fim prudenti. Presedintele Iohannis are o sarcina mai grea decat pare la prima vedere.

Se discuta intens pe retelele de socializare ca este pentru prima oara cand nu vom mai vota "anti", ci pentru un anumit candidat, oricare ar fi el, odata ce Liviu Dragnea a ajuns la inchisoare si a iesit din jocul politic. Sunteti de acord?

Nu, asta este o mare eroare. Din pacate (sau din fericire), noi in continuare votam "anti", pentru ca orice ipoteza in care PSD continua sa fie la guvernare reprezinta o catastrofa pentru Romania. Punct!

Aceasta este chestiunea fundamentala - PSD trebuie impiedicat sa aiba accesul la Presedintia Romaniei si, in al doilea rand, PSD trebuie sa piarda alegerile locale si parlamentare.

Este punctul de vedere al cuiva care nu face politica, dar este angajat de multi ani intr-o "politica antiPSD". Este singura identitate politica locala pe care mi-o recunosc. Cea intelectuala, de liberal-conservator, cred ca este cunoscuta publicului cititor, dar nu intra aici in discutie.

Credeti ca exista riscul ca un presedinte ajuns la Cotroceni cu voturile PSD-ALDE sa-i gratieze pe marii condamnati pentru coruptie, de exemplu pe Liviu Dragnea sau pe Radu Mazare?

Da, eu cred ca orice candidat PSD ajuns in functia suprema in stat este un pericol mortal pentru democratia din Romania in acest moment, inclusiv prin posibilitatea de a-l gratia pe Liviu Dragnea.

Dupa alegerile prezidentiale urmeaza alte doua runde de alegeri, anul viitor: parlamentare si locale. Sunteti de acord cu cei care sugereaza ca, de fapt, chiar si campania electorala din acest an nu e atat despre alegerea presedintelui Romaniei, ci e cu bataie mai lunga, catre 2020?

Alegerile prezidentiale sunt o miza, dar nu miza cea mai importanta, pentru ca alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului reprezinta inceputul unui sir de consultari, la capatul carora se afla momentele cele mai importante: cucerirea puterii locale, prin dislocarea PSD, si cucerirea puterii parlamentare, prin dislocarea oligarhiei partidelor parlamentare PSD si ALDE.

Va rog sa va uitati la dl Calin Popescu Tariceanu. Domnia sa exprima tot ceea ce este mai toxic si mai periculos in sistemul politic romanesc - tranzactionalismul adus la rangul de dogma politica. Acest tip de politicieni, din ALDE, si din UDMR as indrazni sa spun, reprezinta tipul de politicieni pe care noi trebuie sa il eliminam prin vot.

Si optiunile trebuie sa fie clare: Trebuie sa stim cine e la putere, cine e in opozitie, pentru ca acest tip de partide care se ofera tuturor, in numele "intereselor nationale", dar in realitate in numele oligarhiei care le conduce, reprezinta un factor toxic pentru democratie.

In privinta UDMR, as vrea sa spun ceva foarte apasat. Reprezentarea politica a natiunii maghiare din Romania este un fapt extrem de important pentru starea democratiei, insa monopolizarea acestei reprezentari de catre UDMR, in conditiile in care UDMR a fost un aliat de nadejde al PSD (cel putin in distrugerea statului de drept!), este o alta problema.

Putem sa sprijinim ideea de reprezentare politica a natiunii maghiare fiind critici la adresa UDMR, acesta a fost sensul vorbelor mele.

Pentru ca PSD sa fie dislocat, cum spuneti dvs, credeti ca PNL si USR-PLUS ar trebui sa inceapa prin a avea un unic candidat la alegerile prezidentiale sau dimpotriva, cu cat sunt mai multi candidati anti-PSD, cu atat mai bine?

Aceasta este o chestiune legata si de inconsistenta Opozitiei din Romania. Opozitia, fie ca vorbim de PNL, fie ca vorbim de USR-PLUS, inca mai are de inteles mizele fundamentale ale votului. Ele se leaga: 1) de dislocarea PSD si 2) de reconstructia statului pe temeliile transparentei si bunei guvernari.

Daca nu vor intelege acest lucru, mi-e teama ca vor trada inca o data increderea romanilor.

In primul tur al prezidentialelor, dupa parerea mea, este imposibil sa aiba un singur candidat. In turul doi, totul este legat de negocieri. Iar in cadrul negocierilor ratiunea ar trebui sa fie precumpanitoare.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#candidati PSD alegeri prezidentiale 2019, #candidati alegeri prezidentiale Iohannis , #alegeri prezidentiale 2019