Expert Forum: Aproape toata campania pentru europarlamentare si referendum a fost finantata din bani publici

Joi, 11 Iulie 2019, ora 15:29
4106 citiri
Expert Forum: Aproape toata campania pentru europarlamentare si referendum a fost finantata din bani publici
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproape toata campania electorala pentru europarlamentare si referendum a fost finantata din subventii publice, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, reprezentantul Expert Forum Septimius Parvu.

"Aproape toata campania a fost finantata din subventii publice, ceea ce din perspectiva competitiei publice, adica de a avea partide care se chinuie sa stranga bani si sa fie intr-o competitie, acest fapt transforma competitia intr-o finantare publica, partidele devin practic finantate de la stat, ceea ce nu credem ca pe termen lung poate avea un efect foarte bun, pentru ca, practic, se rupe legatura cu cei de la care incerci sa strangi bani, cu electoratul.

Practic orice partid nou, care intra pe piata, nu are resursele astea, nu mai e competitie", a spus Parvu, care a prezentat un raport de observare a alegerilor europarlamentare si a referendumului - "FiecareVot", realizat de mai multe ONG-uri.

Potrivit raportului, la europarlamentare au existat contributii totale de 95 de milioane de lei, din care 43,7 milioane sunt finantare privata si 51 de milioane sunt finantare publica si doar 2.600.000 lei au fost declarati pentru referendum de PNL.

"Putem discuta despre legatura dintre subventii si finantarea partidelor politice. Subventiile au crescut foarte mult in ultimii ani, in conditiile in care, de exemplu, in 2012, subventia totala pe toate partidele a fost un milion de euro, anul trecut a fost de 37 milioane de euro.

Limita maxima la care ar fi putut ajunge anul acesta, de exemplu, este 400 de milioane de lei, nu s-a ajuns la acea limita", a precizat Parvu.

El a aratat ca, in urma monitorizarilor, s-a observat ca o mare parte din banii care au fost investiti in campania electorala provin din subventii.

"Una dintre recomandari ar fi sa existe o limita, noi am pus 30%, nu exista un standard international, sa nu poti sa pui mai mult de 30% din banii din subventii pentru campania electorala si la aceste alegeri, pentru prima data, s-au putut folosi banii din subventii pentru campania electorala.

Conform legii, daca treci de 3%, primesti banii inapoi ca si competitor electoral, de la stat. Sunt niste bani care provin de la stat, deci practic statul finanteaza toate campaniile electorale fara a mai fi nevoie de un efort si aici nu vorbim de rambursari, ci de bani direct in bugetul partidelor", a explicat Septimius Parvu.

El a subliniat ca, din datele pe care organizatia le detine, nu a fost identificat "un efort sistematic de fraudare a alegerilor europarlamentare" din acest an.

Expert Forum a avut, la alegerile din 26 mai, aproximativ 1.200 de observatori in 627 de sectii de votare la procedura de deschidere, in 2.547 de sectii in timpul votarii si in 577 de sectii la procedura de inchidere.

Vezi si Principalele probleme de la europarlamentarele si referendumul din 26 mai - raport Expert Forum

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#campanie electorala subventii publice, #finantare campanie europarlamentare referendum , #alegeri europarlamentare 2019