Europarlamentare + referendum pe Constitutie - de ce, cu ce risc, pentru cine? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 13:39
6767 citiri
Europarlamentare + referendum pe Constitutie - de ce, cu ce risc, pentru cine? Dezbatere Ziare.com

USL a decis sa organizeze referendumul pentru modificarea Constitutiei simultan cu alegerile europarlamentare, la sfarsitul lunii mai. Nu este pentru prima data cand ar avea loc o asemenea comasare.

Cu ocazia europarlamentarelor din 2007 a fost organizat si referendumul privind votul uninominal, convocat de Traian Basescu, iar turul I al precedentelor prezidentiale a coincis cu referendumul privind parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari, convocat tot de presedinte. Comisia de la Venetia a recomandat ca diferitele tipuri de scrutin sa nu fie suprapuse, pentru a asigura acuratetea deciziilor si a dezbaterilor.

Liderul PNL, Crin Antonescu a explicat motivele pentru care USL a luat aceasta decizie: "Principala noastra preocupare este cea legata de alegatorul roman. Nu cred ca estompam tema europarlamentarelor, ci dimpotriva o potentam.E preferabil suprapunerii cu alegerile prezidentiale, si ne luam riscul acesta, pe prag de 50%, dar e mai corect asa, la prezidentiale e foarte bine ca toata lumea sa stie exact care sunt atributiile presedintelui, sa nu adoptam o Constitutie care nu se aplica cinci ani. Cred ca Bruxelles, Comisia Europeana, nu are ce obiectiuni majore sa opuna, si in practica europeana s-a mai intamplat, iar cele doua teme nu se oculteaza una pe cealalta."

Europarlamentarul PDL Teodor Stolojan atrage atentia ca aceasta comasare va deturna campania pentru alegerile europene. "Speram ca alegerile pentru Parlamentul European sa fie centrate pe dezbaterea problemelor legate de UE, de rolul pe care Romania il poate avea in cadrul UE si pe folosirea de catre Romania a avantajelor pe care le aduce statutul de membru UE.

Cand faci un referendum pentru Constitutie in paralel cu alegerile pentru PE, inevitabil vei avea subiecte de dezbatere centrate pe modificarea Constitutiei. Este posibil ca nu aceiasi oameni care candideaza pentru PE sa fie si cei mai potriviti si pentru dezbaterea modificarilor Constitutiei si invers. Pentru USL e mult mai importanta modificarea Constitutiei si atunci, punand doua zile pentru vot, vor face, banuiesc, ce au facut in vremea guvernului Nastase - Cozmanca. Vor face tot posibilul sa ajunga la pragul de 50 % folosind toate mijloacele", a declarat Teodor Stolojan pentru Ziare.com.

Si Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, a apreciat, pentru Ziare.com, ca initiativa USL de comasare a alegerilor europarlamentare cu referendumul pentru modificarea Constitutiei va afecta negativ scrutinul european: "In loc sa depasim momentul Traian Basescu, ei incearca sa mentina aceeasi tema principala. Este o mare pierdere ca in loc sa vorbim despre teme europene, vom vorbi din nou despre 'jos' sau 'sus' Traian Basescu. Oricum apetenta pentru discutii pe teme europene este redusa si oamenii compententi in domeniu sunt putini".

Adrian Moraru este convins ca referendumul nu va fi validat, pentru ca e foarte greu sa mai mobilizezi romanii la vot: "Nu ma astept la 50% prezenta la vot nici macar la urmatoarele alegeri prezidentiale. Dar daca referendumul nu este validat, procedura poate fi reluata de la zero, pe acelasi text, eventual cu mici modificari, pe care sa-l treaca in toamna pe repede inainte. Si atunci nu numai ca in primavara-vara vom avea discutia, dar ea va fi reincarcata si dupa aceea".

Istoricul Zoe Petre, fost consilier prezidential al lui Emil Constantinescu, admite ca riscul canibalizarii reciproce a temelor celor doua tipuri de scrutin exista. "Sigur ca e o problema canibalizarea reciproca si asta in orice comasare de alegeri. Dar riscul neparticiparii electoratului e pe primul loc. Din acest punct de vedere, ideea e oportuna, pentru ca ambele teme electorale, si referendumul si alegerile europarlamentare risca sa mobilizeze in masura mica opinia publica. Daca sunt alaturate, interesul public va fi mai mare. E foarte important nivelul de participare pentru seriozitatea optiunilor".

Sociologul Bruno Stefan este convins ca alipirea europarlamentarelor cu referendumul nu va fi un succes. "Si o saptamana sa dureze votul, tot nu vor face 50%. La europarlamentare vin putini oameni la vot si atunci, pe modelul lui Traian Basescu, care la alegeri mai baga cate un referendum, fac si ei acelasi lucru pentru a da greutate procesului electoral. Dar aceasta Constitutie nu va trece. Oamenii au un dezgust imens pentru politica", a explicat Bruno Stefan pentru Ziare.com.

Profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu considera ca este putin probabil sa se ajunga la referendum pana in luna mai, pentru ca exista motive intemeiate de respingere a proiectului de modificare a Constitutiei de catre CCR.

"Dupa decizia privind descentralizarea, riscul de a cadea proiectul de modificare a Constitutiei este foarte mare. E greu de crezut ca se va putea vorbi de adoptarea proiectului Constitutional inainte de jumatatea acestui an. Poate ca nici pana la sfarsitul anului. Eu am cel putin o obiectie majora - articolul 75, care face inutil sistemul bicameral, cat timp nu conteaza decat o camera, aceea decizionala. USL nici nu vrea sa discute aceasta modificare".

Ziare.com te invita la dezbatere. De ce a luat USL decizia comasarii europarlamentarelor cu referendumul pentru Constitutie? Ce efecte ar putea avea ea? Pe cine avantajeaza?

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#europarlamentare referendum Constitutiei , #alegeri europarlamentare 2014