"Este deosebit de important sa ne aparam tara de hoti!" Interviu cu liceanul care i-a infruntat pe jandarmi cu un telefon mobil

Sambata, 25 Mai 2019, ora 18:00
68585 citiri
"Este deosebit de important sa ne aparam tara de hoti!" Interviu cu liceanul care i-a infruntat pe jandarmi cu un telefon mobil
Foto: captura video Facebook/Alin Popoviciu

La doar 17 ani si jumatate, Alin Popoviciu, tanarul care le-a tinut piept jandarmilor la Targu Mures, aduna mii de like-uri pe retelele de socializare cu postarile prin care militeaza pentru o Romanie mai buna, pentru un viitor mai bun pentru el si pentru colegii sai de generatie.

Alin a starnit un val de emotie pe Internet dupa ce l-a infruntat cu un simplu telefon mobil pe maiorul Tiberiu Filipas, de la Gruparea Mobila de Jandarmi din Cluj-Napoca, cel despre care in presa au aparut informatii ca ar fi fost anchetat de comisia ONU pentru evenimente care au avut loc in 2007 la Pristina (Kosovo).

Se recomanda pe Facebook ca "editor la Junimea" si spune despre el ca ar putea sa se considere "un activist civic". Dupa incidentul care a starnit atata indignare si a fost urmat de impresionante gesturi de solidaritate, Alin Popoviciu si-a vazut mai departe de scoala si a obtinut un mare succes: cea de a treia calificare la o etapa nationala a concursului de comunicari stiintifice, de data aceasta la istorie, cu 96 de puncte.

"Imi doresc foarte mult sa raman in tara, pentru ca statul roman a investit in mine si in dezvoltarea mea", spune Alin Popoviciu, intr-un interviu acordat Ziare.com, in care ne dezvaluie mai multe despre el si isi invita colegii care au drept de vot sa mearga duminica si sa voteze.

S-a vorbit mult despre faptul ca ai fi fost amendat, desi ai protestat pasnic. Ai primit amenda? Cum ti se par reactiile oamenilor pe Facebook?

Nu am primit inca amenda, dar la protest, dupa cum se vede in filmari, comandantul Jandarmeriei Mures mi-a dat de inteles ca o voi primi.

Reactiile oamenilor de pe Facebook ma onoreaza si ma incurajeaza. Foarte multi dintre acestia s-au oferit sa ma sustina material, in cazul in care voi fi amendat.

Ce stii despre jandarmul care te-a amenintat? De ce crezi ca a facut-o?

Am citit in presa anumite informatii despre trecutul colonelului Tiberiu Filipas, dar nu vreau sa le comentez, intrucat nu stiu in ce masura sunt adevarate. Sincer va spun ca imi doresc sa nu fie reale respectivele informatii. Eu consider ca acest jandarm a incercat sa ne intimideze din dorinta de a parasi zona pentru a pregati terenul pentru vizita doamnei Dancila.

In filmare erai suparat pe situatia din spitale. De ce? Ai spus: "Ma vad mai tanar, dar nu cedez, pentru ca eu am avut de suferit din cauza sistemului asta. Ei sunt principalii vinovati de starea sistemului medical". Te refereai la un caz special sau la ceva anume?

Stiu foarte multe cazuri in care persoane dragi mie au avut de suferit atat din cauza conditiilor mizerabile, cat si din cauza coruptiei care dainuieste in sistemul medical romanesc.

Spune-ne mai multe despre tine. Cum stai cu scoala? Ce fel de elev esti? Ce este Junimea?

Sunt elev la Liceul Teoretic Gheorghe Marinescu din Targu Mures si sunt mandru de acest lucru, intrucat am profesori deosebiti. In acest an, am reusit sa ma calific la etapa nationala la trei concursuri.

Junimea este un grup de umor, foarte cunoscut la nivel national. A fost creat in urma cu cativa ani de catre Razvan Capra si alti tineri.

Cine te-a format asa bataios cum esti azi? Te-am vazut in poze purtand tricoul "Fara penali". Tu faci politica sau esti activist civic? De ce te implici?

Eu consider ca am mostenit doar patriotismul. Nu a fost o persoana anume care m-a format astfel, dar eu consider ca este deosebit de important sa ne aparam tara de hoti, pentru ca stramosii nostri au varsat sange ca noi sa avem aceasta posibilitate.

As putea sa ma consider un activist civic.

La Targu Mures s-au intamplat mai multe lucruri neplacute dupa 1989. Te simti discriminat in orasul tau sau simti ca tu si prietenii tai maghiari sunteti folositi de politicieni unii impotriva altora?

Conflictele interetnice din Targu Mures nu au influentat locuitorii orasului. Ne intelegem foarte bine intre noi, romanii si maghiarii. Impreuna putem realiza lucruri frumoase, iar acest adevar a fost dovedit aici, in Targu Mures. Nu m-am simtit niciodata discriminat in fata maghiarilor.

Elevii din Arad care au protestat fata de premier au fost amenintati si jigniti, in schimb clase intregi au fost scoase de profesori la mitinguri proPSD. Cum ti se pare acest dublu standard?

Mi se pare deosebit de trist. Niciodata nu vom putea progresa, atata timp cat silim noua generatie sa se incadreze intr-un tipar impus de altii.

Ce vrei sa faci dupa ce termini liceul? Iti doresti sa pleci din tara? Ai vrea mai degraba sa ramai aici?

Dupa terminarea studiilor liceale, imi propun sa imi continui studiile la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti. Imi doresc foarte mult sa raman in tara, pentru ca statul roman a investit in mine si in dezvoltarea mea.

Tu te bucuri ca suntem in Uniunea Europeana? De ce? Ai calatorit peste hotare?

Cu totii ar trebui sa ne simtim norocosi ca suntem integrati in Uniunea Europeana. De multe ori mi-am ridicat intrebarea daca noi, romanii, chiar meritam un asemenea cadou. Sunt constient ca, in cazul in care Romania nu ar fi fost stat membru UE, PSD-ul ar fi pus stapanire in intregime pe tara asta.

Am calatorit si in alte tari si consider orice tara plasata la Vest de Romania un ideal pentru noi.

Tu nu ai inca drept de vot, dar ce le spui celor care il au? De ce sa mearga sa voteze in 26 mai?

Eu ii rog pe toti oamenii de buna credinta sa mearga la vot pe 26 mai, pentru ca doar asa putem sa scapam tara de acei oameni care mi-au distrus viitorul meu si al tuturor tinerilor romani.

*****

Alin Popoviciu a acceptat invitatia noastra de a le transmite prin intermediul Ziare.com si un mesaj video celor care au drept de vot:

"Nu de putine ori ma gandesc la eroii nostri, la stramosii nostri, care au varsat enorm de mult sange pentru ca noi sa avem posibilitatea sa traim liberi, pentru ca noi sa avem posibilitatea sa votam, sa alegem de cine sa fim reprezentati.

Ma gandesc si la cei din diaspora, care strabat sute de kilometri doar pentru a ajunge sa voteze. Ei stiu ca votul este unica sansa de a putea prinde un trai mai bun chiar aici, in Romania.

Tu, cel care stai aici in Romania, du-te la vot pe 26 mai. Nu iti bate joc de munca celor care au facut sa poti vota tu, nu-ti bate joc de stramosii tai si de munca eroica a lor.

Du-te la vot si explica-le si prietenilor tai ca altii au murit si au fost torturati pentru ca tu sa ai acest drept.

Du-te la vot!"

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Alin Popoviciu jandarmi Tirgu Mures , #alegeri europarlamentare 2019