Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Alegeri > alegeri prezidentiale 2019
A   A   A

Dancila nu vrea acelasi soft de la STS si la alegerile prezidentiale

Dancila nu vrea acelasi soft de la STS si la alegerile prezidentiale
Foto: Arhiva Ziare.com
Premierul Viorica Dancila sustine ca pentru alegerile prezidentiale din aceasta toamna trebuie sa existe "o alta alternativa" la sistemul informatic gestionat de STS folosit la europarlamentare si, de asemenea, sa existe o numaratoare paralela.

"Dupa cum stiti, exista o comisie parlamentara care va analiza acest lucru. Este adevarat, am vazut ca in spatiul public au aparut multe semne de intrebare, multe dintre ele la care nu gasim o explicatie, ceea ce va conduce la analiza acestui lucru si cred eu ca pentru a nu exista suspiciuni la alegerile prezidentiale trebuie sa avem o alta alternativa", a afirmat Dancila, joi, la DC News, intrebata daca softul pentru alegerile prezidentiale va fi derulat tot de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, asa cum s-a intamplat la scrutinul din 26 mai.
Ea a adaugat ca la alegerile prezidentiale va exista "in mod sigur" si numaratoare paralela.

"Atunci cand exista numaratoarea paralela, poti sa demonstrezi anumite lucruri care ti se par incorecte", a explicat prim-ministrul.

Amintim ca ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a afirmat, marti, ca este necesara imbunatatirea legislatiei electorale, in sensul eliminarii pazei armate de la sectiile de vot.

Totodata, ministrul a spus ca softul gestionat acum de STS ar trebui trecut in atributiile unei autoritati independente, cum ar fi, de exemplu, Autoritatea Electorala Permanenta.

La randul sau, presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Florin Mituletu-Buica, este de parere ca sistemul de monitorizare a prezentei la vot ar trebui sa ramana deocamdata la Serviciul de Telecomunicatii Speciale, sa functioneze ca pana acum, iar in viitor, daca vor exista posibilitati tehnice si legale, sa fie preluat de AEP.
Iata amanunte - Seful AEP o contrazice pe Carmen Dan: Sistemul de monitorizare a prezentei la vot sa functioneze ca si pana acum

Citeste si un interviu acordat Ziare.com de Septimius Parvu, expert in buna guvernare si procese electorale in cadrul Expert Forum (EFOR), pe acest subiect - Expert: Comisia de ancheta vrea sa gaseasca frauda acolo unde nu este. Miza pare sa fie implicarea STS in organizarea alegerilor Interviu
Facebook ShareTweet
 Joi, 11 Iulie 2019, ora 12:31

 Articol citit de 3930 ori

Citeste si: