Cum sunt declansate anticipatele si de ce nu se poate inainte de prezidentiale

Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 16:06
4644 citiri
Cum sunt declansate anticipatele si de ce nu se poate inainte de prezidentiale
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat vineri in favoarea alegerilor anticipate, dar numai dupa alegerile prezidentiale din noiembrie.

"Personal, eu sunt in favoarea alegerilor anticipate, dar dupa prezidentiale. Vreau sa explic putin de ce fac aceasta remarca. Constitutia Romaniei nu favorizeaza alegeri anticipate. Ele se realizeaza foarte greu si numai cu acordul si sprijinul concret al unei majoritati. (...)

Sunt dispus sa ma implic, dupa alegerile prezidentiale, intr-o discutie asezata, onesta cu toate partidele politice, pentru a gasi cea mai buna solutie", a spus seful statului, intr-o alocutiune de la Cotroceni, la finalul consultarilor cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier.

Ce spune Constitutia

Alegerile parlamentare anticipate, care au ca efect scurtarea mandatului parlamentar, pot fi declansate la initiativa presedintelui Romaniei, in baza articolului 89 din Constitutia Romaniei.

Astfel, presedintele poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului, in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.

Decizia presedintelui de a declansa alegeri inainte de termen este precedata de consultarea sa cu presedintii celor doua camere si a liderilor grupurilor parlamentare.

De asemenea, in cursul unui an, Parlamentul nu poate fi dizolvat decat o singura data si nu in ultimele 6 luni ale mandatului presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta (art. 89, alin. 2 din Constitutie).

Pentru a se ajunge la o solicitare de investitura in Parlament, Guvernul in functie trebuie sa isi dea demisia sau sa fie demis in urma unei motiuni de cenzura.

Legea care guverneaza alegerile parlamentare

Ultimele alegeri parlamentare la termen au avut loc la 11 decembrie 2016 si s-au desfasurat in baza Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente.

Legea 208/2015 prevede alegerea senatorilor si deputatilor prin scrutin de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale, in baza urmatoarelor norme de reprezentare: un deputat la 73.000 de locuitori, un senator la 168.000 de locuitori (art. 5 din Legea 208/2015).

Numarul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputatilor, pe fiecare circumscriptie in parte, sunt prevazute in Anexa nr. 1 a Legii 208/2015.

Potrivit art. 5, alin. 7 din Legea 208/2015, in cazul alegerilor parlamentare anticipate se iau in calcul datele utilizate la ultimele alegeri parlamentare la termen.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#alegeri anticipate Constitutie Iohannis , #stiri alegeri