Romanii au avut una din cele mai bune mobilizari la vot din Europa. Motivul? Tinerii au vrut sa-si arate dezacordul

Vineri, 12 Iulie 2019, ora 20:30
3994 citiri
Romanii au avut una din cele mai bune mobilizari la vot din Europa. Motivul? Tinerii au vrut sa-si arate dezacordul
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a avut a doua crestere din Uniunea Europeana a participarii la votul de la alegerile europene, 19%, dupa Polonia (22%), iar proportia romanilor care cred ca vocea lor conteaza in UE a crescut cu aproape o cincime in ultimele luni, indica rezultatele Eurobarometrului de dupa alegerile din mai facut public de Parlamentul European.

Eurobarometrul a fost realizat in saptamanile de dupa alegeri, aproape 28.000 de cetateni din intreaga Uniune Europeana raspunzand unor intrebari cu privire la participarea lor la alegerile europene si la temele care i-au motivat sa voteze.

Potrivit sondajului, participarea tinerilor la alegeri a crescut cu 50% in raport cu scrutinul din 2014, in contextul in care prezenta generala la vot a fost de 50,6%, cea mai mare de la scrutinul din 1999 (49,5%).

Per total, participarea la alegerile europene din 2019 a crescut cu 8%, pana la 50,6%, cea mai semnificativa crestere a participarii la vot fiind inregistrata in Polonia (+ 22%), Romania (+19%), Spania (+17%), Austria (+15%) si Ungaria (+14 %).

La nivelul UE, 68% dintre respondenti (in crestere cu un punct procentual fata de februarie/martie 2019) spun ca tara lor a beneficiat in mod pozitiv de statutul de membru al UE. In Romania 73% dintre respondenti au afirmat acest lucru, in crestere cu un punct procentual, tara noastra fiind din acest punct de vedere undeva pe la mijlocul celor 28..

Un aspect si mai semnificativ este cresterea abrupta a numarului cetatenilor europeni care cred ca "vocea lor conteaza in UE": 56% dintre respondenti impartasesc acest punct de vedere, o crestere de 7% incepand din martie 2019 si cel mai bun rezultat inregistrat din 2002, anul in care intrebarea a fost adresata prima data.

In Romania, proportia este chiar mai mare, de 57%, fiind in crestere cu 18 puncte procentuale, cea mai semnificativa crestere la nivelul UE la acest capitol.

Rezultatele sondajului sugereaza ca alegatorii europeni tineri si cei care au votat pentru prima data au fost cei care au influentat pozitiv rata de participare. Astfel, 42% dintre respondentii intre 16/18 si 24 de ani sustin ca au votat la alegerile europene, participarea tinerilor crescand astfel cu 50% in comparatie cu cele 28 de procente inregistrate in 2014.

La fel de puternica a fost cresterea numarului de participanti la grupa de varsta de 25-39 ani, in crestere cu 12%, de la 35% la 47%. Prezenta tinerilor si a celor care au votat pentru prima data depaseste orice crestere a participarii inregistrate pentru alte grupe de varsta.

In ceea ce priveste motivele pentru care oamenii s-au prezentat la vot in 2019, datoria civica este cel mai adesea invocata ca motiv principal de catre 52% dintre alegatori, o crestere cu 11% fata de 2014.

Doar 42% dintre romani au avansat insa aceasta motivatie ca principala, una dintre cele mai mici proportii din UE, mai scazuta doar in Ungaria, Slovacia si Cehia.

Comparativ cu ultimele alegeri europene din 2014, un numar mai mare de cetateni au votat pentru a-si exprima sprijinul fata de UE, 25%, o crestere cu 11 puncte procentuale. Doar 13% dintre romani au oferit acest raspuns ca motivatie principala, in crestere cu doua puncte procentuale, cea mai scazuta proportie din UE cu exceptia Ciprului (11%).

Pe de alta parte, Romania (14%), Belgia (14%) si Marea Britanie (22%) sunt tarile cu cele mai mari cresteri procentuale ale votantilor la alegerile europene pentru a-si exprima dezacordul fata de o anumita situatie, cresterea fiind de zece (Romania si Belgia) si respectiv 13 puncte procentuale (Marea Britanie).

Eurobarometrul post-electoral a analizat, de asemenea, problematicile care au adus cetatenii la vot in cadrul recentelor alegeri pentru Parlamentul European. Principalele aspecte care au influentat decizia cetatenilor au fost economia si cresterea economica (44%), schimbarile climatice (37%), precum si drepturile omului si democratia (37%).

"Modul in care UE ar trebui sa actioneze in viitor" a aparut, de asemenea, in topul motivatiei cetatenilor (36%) . In 16 tari, respondentii s-au referit la economie si cresterea economica drept cel mai important aspect, in timp ce cetatenii din opt tari au ales schimbarile climatice drept tematica principala pentru ei. In Romania, aspectul cel mai mentionat (47%) a fost economia si cresterea economica.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#prezenta vot europarlamentare 2019, #alegatori romani 2019, #alegeri 26 mai , #alegeri europarlamentare 2019