De ce deschide un jurnalist lista PNL pentru alegerile europarlamentare?

Joi, 14 Martie 2019, ora 15:12
30037 citiri
De ce deschide un jurnalist lista PNL pentru alegerile europarlamentare?
Foto: Facebook/Rares Bogdan

O persoana care nu a facut deloc politica (teoretic) si care abia s-a inscris intr-un partid este propulsata direct pe lista candidatilor la alegerile europarlamentare, ba chiar in fruntea ei. Se intampla in Romania, persoana in cauza este un jurnalist cunoscut, iar calculele facute de conducerea partidului tin mai degraba de politica interna decat de reprezentarea intereselor Romaniei in Uniunea Europeana.

"M-am hotarat sa candidez cap de lista pentru PNL la europarlamentare", a declarat joi la amiaza Rares Bogdan pentru Mediafax, inainte sa se anunte oficial rezultatele votului dat de conducerea PNL in Biroul Executiv.

Conform Digi24, moderatorul de televiziune a fost confirmat prin vot, urmatoarele locuri pe lista fiind ocupate de Mircea Hava, Siegfried Muresan si Daniel Buda.

Jurnalistul Rares Bogdan realizeaza emisiunea "Jocuri de putere" de la Realitatea TV incepand din 2013, fiind cunoscut pentru combativitatea sa si criticile aspre la adresa PSD-ALDE. Este insa suficient pentru a fi un bun europarlamentar?

Nu e prima oara cand PNL vehiculeaza numele unor candidati cu totul iesiti din tipare. E suficient sa ne amintim doar declaratiile fostului presedinte al liberalilor Alina Gorghiu care sustinea in octombrie 2016 ca jurnalistele Denise Rifai si Simona Gherghe "ar face o figura frumoasa", daca ar dori sa candideze pe listele PNL la alegerile legislative, conform Mediafax.

Tot PNL l-a facut, in 2012, pe Sorin Rosca Stanescu senator de Dambovita, dar acesta si-a pierdut mandatul odata cu condamnarea la inchisoare.

Iar lista jurnalistilor curtati sau chiar promovati in politica de partide este foarte veche si lunga. Iata doar cateva dintre cele mai cunoscute nume: Radu Mazare (PSD), Gabriela Firea (PSD), Cristian Topescu (PNL), Robert Turcescu (PMP), Laura Chiriac (ALDE), Alexandru Cautis (PSD), Traian Ungureanu (PNL), Dan Diaconescu sau Tudor Barbu (PP-DD).

Rares Bogdan declara pentru Hotnews miercuri, cu doar o zi inainte de luarea deciziei finale in PNL, ca inca nu s-a hotarat daca sa intre sau nu in batalia electorala.

"Eu sunt 50-50% pentru ca analizez in fiecare clipa ce pierd si cum pot ajuta dreapta sa se bata cu monstrul asta PSD, daca pot ajuta mai mult de pe baricada asta media unde publicul meu e urias si creste din cauza caderii altor baricade in zona TV sau pot ajuta mai mult mobilizand in zona politica, activ liberal si votanti liberali", spunea el, respingand insinuarile ca ar vrea sa plece la Bruxelles pentru bani sau imunitate, deoarece, conform sursei citate, "la Realitatea TV castiga mai mult decat ar castiga in Parlamentul European, iar 'imunitatea nu ma intereseaza'".

Joi dimineata, Mediafax anunta ca potrivit sondajului PNL, Rares Bogdan "are o incredere suprapusa peste votantii din blocul Opozitiei si are potential de atragerea voturilor din bazinul USR-PLUS".

Invitat de Ziare.com sa explice de ce are nevoie PNL, cel mai puternic partid al Opozitiei, cu cei mai multi primari si organizatii judetene solide, sa apeleze la notorietatea unui jurnalist pentru a deschide lista de candidati la europarlamentare, desi are in randurile sale membri cu o vasta experienta, atat in tara, cat si la Bruxelles, sociologul Barbu Mateescu ne-a oferit cateva perspective interesante, care tin de strategia politica.

Rezultatele la europarlamentare vor conta decisiv in competitia PNL vs USR-PLUS

"Din cate am inteles, este vorba si despre acel mega-sondaj facut de PNL acum cateva luni, dar chiar si daca nu luam in calcul sondajul, alegerile pentru Parlamentul European sunt alegeri la care publicul, din Romania sau din alte tari, voteaza altfel, nu le trateaza cu seriozitatea pe care o merita aceste alegeri din punctul meu de vedere.

Pe de o parte, multi oameni nu vin la vot. Pe de alta parte, sunt optiuni de vot atipice care se impun. In alte tari, chiar si inainte de ascensiunea populismului, partidele eurosceptice obtineau scoruri mai bune la alegerile pentru Parlamentul European decat la alte tipuri de alegeri.

In Marea Britanie, de exemplu, UKIP obtinea la ultimele alegeri europarlamentare locul 1 pe tara, dar nu reusea sa castige un loc in parlamentul britanic, adica la alegerile 'serioase'.

In Romania, asta se manifesta printr-un vot foarte puternic pentru independenti sau cel putin asa s-a manifestat (in trecut si din ce in ce mai mult) . Noi nu avem o miscare eurosceptica definita ca atare. Si cred ca aceasta selectare a lui Rares Bogdan face parte dintr-o tentativa a PNL de a capta genul asta de emotie - pentru figuri din afara spatiului politic clasic", ne-a declarat Barbu Mateescu.

In plus, acesta crede ca PNL "a judecat in primul rand prin prisma rezultatului alegerilor".

"Trebuie sa intelegem ca alegerile acestea europarlamentare nu sunt clasice, in sensul ca, foarte probabil, pe baza scorurilor PNL si respectiv USR-PLUS se va decide ponderea la candidaturile locale din toata tara la alegerile locale. Si vorbim despre circa 3.000 de primarii, peste 40.000 de functii de consilieri locali, municipali si judeteni.

Din punctul meu de vedere, cand se va face alianta pentru alegerile locale din 2020, se vor lua in calcul rezultatele de la aceste alegeri europarlamentare, pentru ca nu va exista alt reper util. Prezidentialele sunt cu totul altceva, acolo sunt oameni, nu partide, nu poti sa iti dai seama care este raportul de forte, chiar daca exista candidaturi separate.

La fel, si in cazul unei aliante pentru alegerile parlamentare din 2020, tot europarlamentarele vor juca un rol foarte important", ne-a spus Barbu Mateescu.

De asemenea, chiar daca nu influenteaza direct, totusi, "se seteaza si scena pentru alegerile prezidentiale".

"Ganditi-va ca fiecare om care vine si il voteaza pe Rares Bogdan, adica pune stampila pe PNL, duce la scaderea scorului PSD, pentru ca asa functioneaza statistica. Iar aceasta este un lucru foarte important pentru Opozitie. Deci din punctul acesta de vedere, PNL a judecat electoral foarte clar", a completat acesta.

PNL are si un adversar in Opozitie

Barbu Mateescu a facut trimitere si la "toata sarabanda de optiuni pentru Primaria Bucuresti", la alegerile locale din 2016, cand PNL a avut nu mai putin de 4 candidati (Cristian Busoi, Ludovic Orban, Marian Munteanu si Catalin Predoiu - n.red.), pierzand atat primaria generala, cat si toate primariile de sector.

"PNL a mai incercat sa faca astfel de miscari surprinzatoare, iar acum e nevoit si pentru ca are o opozitie foarte puternica din partea USR-PLUS. Nu este de ajuns sa fii doar partidul de opozitie, sa vii cu o lista banala si gata, ai luat toate voturile anti-PSD.

Trebuie sa faci si niste miscari atipice, iar Rares Bogdan probabil ca face parte dintr-un calcul al conducerii partidului", a comentat sociologul.

Intrebat daca, totusi, Rares Bogdan ar putea fi un bun europarlamentar, Barbu Mateescu a refuzat sa se refere direct la jurnalistul in cauza, dar a atras atentia asupra unui aspect mai putin discutat pana acum.

"Va atrag atentia ca noi, in Romania, nu am gandit decat extrem de rar in termeni de genul: 'Hai sa trimitem acolo oameni calificati'. Romania a trimis, de obicei, in PE oameni care trebuiau exilati din politica romaneasca, rude ale politicienilor etc. Iar unul dintre efectele interesante este acela ca noi, nepreaavand parlamentari cu personalitate puternica (sau avand foarte putini proeuropeni), grupurile romanesti sunt foarte disciplinate.

PSD, de exemplu, in Parlamentul European voteaza ca un reprezentant al stangii europene, asa cum le spune PES, nu voteaza ca acasa, si sunt diverse modalitati prin care se poate verifica acest lucru pe Internet. La fel si celelalte partide, asa ca exista o parte ciudata pozitiva a incompetentei. In alte tari europarlamentarii isi manifesta pozitii personale, diferite de ale grupului. Nu romanii.

Deci nu pot sa va spun ce cauta Rares Bogdan in Parlamentul European, dar pot sa va prezint logica aceasta electorala, care este o chestiune transparenta si corecta din multe puncte de vedere", a conchis Barbu Mateescu.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Rares Bogdan lista PNL europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2019