AEP: Peste 14.500 de alegatori inregistrati pe portalul www.votstrainatate.ro

Luni, 12 August 2019, ora 18:03
4652 citiri
AEP: Peste 14.500 de alegatori inregistrati pe portalul www.votstrainatate.ro
Foto: AEP

Un numar de 14.510 alegatori romani s-au inregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro, pana luni, ora 14.00, cu 4.400 mai multi fata de vineri, informeaza Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) prin intermediul unui comunicat.

Autoritatea mentioneaza ca in aceasta perioada s-a inregistrat o crestere mai mare a accesarilor votului prin corespondenta si reitereaza avantajele pe care le prezinta acesta: posibilitatea de a vota de acasa printr-o procedura simpla si sigura; evitarea aglomeratiei de la sectiile de votare; evitarea costurilor deplasarii la sectia de votare.

"AEP recomanda cetatenilor cu drept de vot din strainatate sa opteze pentru votul prin corespondenta, a carui procedura este simpla, sigura si eficienta si care reprezinta o modalitate moderna de vot anticipat la distanta", se precizeaza in comunicat.

De asemenea sunt prezentati cei patru pasi care trebuie urmati pentru exercitarea votului prin corespondenta.

- completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu optiunea pentru votul prin corespondenta. La acest formular trebuie anexata copia scanata sau fotografia actului de identitate si copia documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile straine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 500/2016).

- dupa primirea documentelor, Posta Romana transmite alegatorului urmatoarele documente necesare exercitarii votului prin corespondenta: doua plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; doua plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; doua autocolante cu mentiunea "VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; doua certificate de alegator, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; doua buletine de vot prin corespondenta, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; instructiuni privind exercitarea dreptului de vot; doua autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenta din tara.

- in momentul votarii, pe buletinul de vot se lipeste autocolantul cu mentiunea "VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat. Buletinul de vot astfel marcat se introduce in plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigileaza. Se completeaza certificatul de alegator, mentionand data si semnand olograf, se introduce plicul interior si certificatul de alegator in plicul exterior, care se sigileaza. In cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru presedintele Romaniei, inainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce contine candidatul pentru care opteaza, alegatorul trebuie sa se asigure ca acesta participa la cel de-al doilea tur de scrutin.

- in ce priveste expedierea plicului sigilat care contine votul sau, alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate are trei variante: il trimite in tara, depunand plicul la orice oficiu postal ori in orice cutie postala a statului-gazda; il depune la orice operator de curierat sau il poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazda, dupa caz, pe cheltuiala sa; il poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din tara-gazda dupa caz.

AEP a subliniat ca inregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar in nume propriu si ca orice actiune de utilizare a datelor de identitate in vederea inregistrarii online in numele altei persoane este ilegala.

Intrebari si sesizari legate de procedura de preinregistrare si inscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

Presedintele AEP: Sprijiniti campania de informare!

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituletu-Buica, invita societatea civila si mass-media sa sprijine campania de informare a alegatorilor care doresc sa voteze in strainatate la prezidentialele din acest an.

"Pentru a veni in sprijinul concetatenilor nostri care doresc sa voteze in strainatate, dar care nu mai vor sa treaca prin experienta neplacuta a cozilor de la ultimele scrutine, AEP a lansat portalul www.votstrainatate.ro, unde acestia se pot inregistra online, fie pentru a vota prin corespondenta, aceasta fiind unica modalitate de vot la distanta, fie pentru a vota la o sectie de votare mai aproape de casa", a amintit Mituletu-Buica.

Presedintele AEP ii indeamna pe romanii din afara tarii sa constientizeze avantajele inregistrarii online pe portalul www.votstrainatate.ro si sa opteze pentru votul prin corespondenta, care este "comod si fara costuri si care ofera garantia exercitarii dreptului de vot".

El face apel la disponibilitatea organizatiilor societatii civile si a mass-media de a populariza portalul www.votstrainatate.ro, pe care alegatorii romani se pot inscrie pana cel mai tarziu la data de 11 septembrie 2019.

Presedintele AEP multumeste www.declic.ro pentru implicarea activa din aceste zile in popularizarea portalului www.votstrainatate.ro si in diseminarea informatiilor legate de votul romanilor din afara tarii.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#vot strainatate corespondenta, #inscriere vot strainatate , #alegeri prezidentiale 2019