Ce votam, de fapt, la alegerile europarlamentare de duminica

Duminica, 26 Mai 2019, ora 08:50
28813 citiri
Ce votam, de fapt, la alegerile europarlamentare de duminica
Foto: Arhiva Facebook/Parlamentul European

Parlamentul European (PE) este singura institutie a Uniunii Europene unde cei care ocupa functiile sunt alesi de cetateni. PE este responsabil de legislatia europeana, dar are si responsabilitati bugetare si de control.

Parlamentul European are 751 de membri, din 28 de state UE. Romania are alocate 32 de locuri, iar dupa ce Marea Britanie va parasi oficial blocul comunitar vom primi un mandat in plus la redistribuire, astfel ca vom avea 33 de reprezentanti.

Numarul deputatilor din fiecare tara este, in principiu, proportional cu populatia sa, dar in practica se aplica sistemul "proportionalitatii degresive": nicio tara nu poate avea mai putin de 6 parlamentari sau mai mult de 96, iar numarul total al acestora nu poate depasi 751 (750 plus presedintele).

Vezi candidatii la alegerile europarlamentare

Te intrebi de ce sa votezi la aceste alegeri? Iata cum a contribuit, concret, apartenenta la UE la dezvoltarea Romania

Rol legislativ, bugetar si de control

Europarlamentarii adopta legislatia UE, impreuna cu Consiliul UE, pe baza propunerilor Comisiei Europene.

Legile aprobate de ei vor fi apoi implementate in toate tarile Uniunii. Tot ei iau decizii cu privire la acordurile internationale, dar si in ce priveste eventuala extindere a Uniunii.

Fiind singurul for ales direct de cetateni, Parlamentul European alege presedintele Comisiei Europene si aproba colegiul comisarilor si poate inclusiv sa recurga la o motiune de cenzura in urma careia Comisia sa fie obligata sa demisioneze.

Parlamentul European stabileste bugetul UE, impreuna cu Consiliul, aproba bugetul pe termen lung al UE ("cadrul financiar multianual"), precum si modul in care s-a cheltuit bugetul UE.

Presedintele reprezinta Parlamentul atat in relatia cu celelalte institutii ale UE, cat si pe plan extern si are ultimul cuvant de spus cu privire la bugetul Uniunii.

Europarlamentarii nu sunt, insa, responsabili de atragerea fondurilor europene, aceasta fiind sarcina guvernelor si autoritatilor locale.

Parlamentul European este cel care exercita control democratic asupra tuturor institutiilor UE, analizeaza petitiile cetatenilor si formeaza comisii de ancheta.

Familiile politice europene

Europarlamentarii sunt repartizati in functie de afilierea politica, nu de nationalitate. Inaintea fiecarui vot din cadrul sedintelor plenului Parlamentului European, grupurile politice examineaza rapoartele elaborate de comisiile parlamentare, stabilesc amendamente si adopta o pozitie comuna.

Niciunui membru nu i se poate impune o anumita varianta de vot, insa, evident, majoritatea decide.

Poti vedea aici cine sunt cei care au reprezentat Romania in PE in ultimii 5 ani

La acest moment cel mai mare grup politic este Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat) - PPE, cu 221 de membri. Din aceasta familie europeana fac parte la acest moment PNL, PMP si UDMR.

Urmatorul grup politic ca marime este cel al socialistilor - Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European - S&D, cu 191 de membri.

Aici sunt afiliati cei de la PSD si parte din cei de la PRO Romania, mai exact europarlamentarii care in ultimii ani au plecat din PSD in partidul infiintat de Victor Ponta. In ce priveste viitorul social-democratilor romani in aceasta familie europeana, acesta este incert la acest moment. Socialistii europeni au suspendat relatiile cu PSD, din cauza actiunilor la adresa Justitiei, care incalca statul de drept.

Urmeaza Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni - ECR, cu 70 de membri. Aici doar PRO Romania are la acest moment un membru. Ramane de vazut ce familie va alege partidul lui Victor Ponta daca va ajunge in PE.

Apoi, Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa - ALDE, cu 67 de membri, printre care si cei ai ALDE Romania. Insa si viitorul partidului condus de Calin Popescu Tariceanu in aceasta familie europeana este incert, fiind de asemenea amenintat cu excluderea, in urma sustinerii PSD in asaltul asupra Justitiei.

Alte grupuri din PE:

  • Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica - 52 membri
  • Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana - 50 de membri
  • Grupul Europa Libertatii si Democratiei Directe - 48 de membri
  • Grupul neafiliatilor - 52 de membri.

Dupa aceste alegeri, un nou pol de putere va lua nastere in PE. Liberalii europeni (ALDE) si alianta nationala franceza (Renaissance) condusa de presedintele Emmanuel Macron au convenit asupra unui plan de a-si uni fortele in Parlamentul European. Alianta 2020 USR-PLUS, care acum participa pentru prima data la un scrutin european, a aderat la acest grup politic si va fi membru fondator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri europarlamentare 2019 vot, #alegeri europarlamentare 2019 candidati, #rolul europarlamentarilor romani , #alegeri europarlamentare 2019