Ce inseamna Romania normala in politica externa

Publicitate electorala
Joi, 26 Septembrie 2019, ora 12:30
16540 citiri
Ce inseamna Romania normala in politica externa

(P) In primul sau mandat de presedinte, Klaus Iohannis a facut ca Romania sa fie apreciata si respectata in UE si NATO si a tinut Romania ancorata in drumul european, pro-occidental, in pofida incercarilor liderilor PSD de a scoate Romania de pe aceasta traiectorie.

Presedintele Klaus Iohannis si-a jucat, la cel mai inalt nivel, rolul sau constitutional de reprezentant al statului roman si de sef al politicii externe. In contextul instabilitatii regionale generate de anexarea ilegala a peninsulei Crimeea, Presedintele Iohannis a contribuit la cresterea securitatii Romaniei.

Avem un rol mai important in NATO, prezenta militara americana pe teritoriul Romaniei a crescut, iar, in timpul mandatului lui Klaus Iohannis, baza militara de la Deveselu a devenit operationala. Unul dintre primele demersuri ale presedintelui Iohannis dupa preluarea mandatului a fost obtinerea consensului politic in favoarea Pactului pentru Aparare. Prin acest document, toate partidele politice se angajau sa sustina alocarea a minimum 2% din produsul intern brut pentru sectorul apararii pe o durata de zece ani de zile.

Presedintele Romaniei este un sustinator ferm al Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, intarirea, extinderea si dinamizarea acestuia fiind una dintre cele mai importante prioritati ale mandatului. Acest fapt a fost recunoscut inclusiv cu prilejul vizitelor presedintelui Romaniei la Washington, fiind singurul presedinte roman primit la Casa Alba de doua ori pe perioada aceluiasi mandat de catre presedintele SUA.

In discutiile cu presedintele SUA, Klaus Iohannis a adaugat obiectivului de siguranta nationala in cadrul acestui parteneriat o noua dimensiune de securitate energetica si de promovare a investitiilor economice strategice.

Romania, respectata in UE

Paleta relatiilor externe dezvoltate de Klaus Ioahnnis este mai vasta, daca este sa ne referim doar la primirile calduroase pe care i le-a rezervat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, sau vizita la Bucuresti a presedintelui Frantei, Emmanuel Macron.

Presedintele Klaus Iohannis a aparat interesele romanilor care isi doresc o Romanie europeana respectata si apreciata in primul rand al statelor europene, ceea ce s-a vazut din plin la Summitul UE de la Sibiu cand, practic, Iohannis a adus Europa in Romania la cea mai importanta reuniune de sefi de stat si de guvern din UE.

Desfasurat in contextul detinerii de Romania a Presedintiei la Consiliul Uniunii Europene, Summitul de la Sibiu constituie un moment semnificativ in procesul de reflectie asupra viitorului Europei. Cu acest prilej, a fost adoptata Declaratia de la Sibiu, prin care 27 de sefi de stat si guvern din statele membre ale Uniunii Europene s-au angajat sa actioneze pentru o Uniune sigura, puternica, prospera si unita.

In acest fel, Klaus Iohannis a reusit sa aduca Romania la masa deciziilor, in contextul in care Guvernul PSD a devenit izolat pe plan extern, fiind criticat de oficialii europeni pentru asaltul impotriva justitiei.

Atunci cand PSD a incercat sa schimbe legislatia penala peste noapte sau cand a adoptat masuri care mergeau in directia opusa recomandarilor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, partenerii nostri europeni au vazut in presedintele Iohannis singurul garant al statului de drept si al justitiei independente in Romania.

De altfel, seful statului a obtinut semnaturile mai multor lideri politici pe un acord pentru respectarea parcursului european al Romaniei prin respectarea principiilor si valorilor statului de drept. In masura in care partidele semnatare vor avea o majoritate, pactul garanteaza ca Romania nu se va mai indeparta de valorile UE, asa cum s-a intamplat in ultimii ani.

Romanii de peste Prut

O alta directie de actiune a fost relatia cu romanii de peste Prut. Presedintele Klaus Iohannis a fost un avocat al Republicii Moldova la nivelul UE. Presedintia a sustinut transferul pasnic de putere care a avut loc la Chisinau pe 14 iunie si guvernul Maia Sandu. Mai mult, la initiativa Presedintelui, s-au creat grupuri de experti din cele doua guvernele pentru a se acorda toata asistenta ceruta de Chisinau.

Recent, presedintele Klaus Iohannis a avut o scurta intrevedere cu omologul sau de la Chisinau, Igor Dodon, in marja participarii la sesiunea Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, subliniind ca drumul european al Republicii Moldova este singura optiune de natura sa aduca prosperitate cetatenilor sai.

Presedintele Klaus Iohannis, a avut la New York, si o intrevedere bilaterala cu Presedintele Ucrainei, Volodamar Zelenski. Presedintele Romaniei a evidentiat ca este necesara remedierea corespunzatoare, prin gasirea de solutii clare, functionale pentru problemele provocate de Legea Educatiei adoptata de Ucraina in septembrie 2017, care a afectat drepturile persoanelor apartinand minoritatii romane in ceea ce priveste asigurarea invatamantului in limba materna.

Prioritati la nivel regional

Presedintele Iohannis a facut demersuri concrete pentru ca Romania sa aiba un profil cat mai vizibil la nivel regional. A lansat si promovat formatul Bucuresti 9 (B9 este format din Romania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia si Tarile Baltice), pentru intarirea securitatii Flancului Estic al NATO.

S-a implicat activ si decisiv in formatul Initiativei celor Trei Mari (cuprinde 12 state membre ale Uniunii Europene, situate intre Marea Baltica, Marea Adriatica si Marea Neagra), o platforma care a capatat o mai puternica orientare economica odata cu editia de la Bucuresti, cand s-a lansat primul Forum de Afaceri al Initiativei (Bucuresti, 17-18 septembrie 2018).

Klaus Iohannis a reprezentat o garantie pentru stabilitatea investitiilor economice private din tara noastra care asigura locuri de munca si dezvoltare economica pentru toti romanii.

Prestigiul si credibilitatea interna si internationala a presedintelui Iohannis a fost o garantie pentru investitii strategice importante in Romania si a oprit plecarea unor investitori din cauza masurilor guvernamentale nocive pentru economie.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#politica externa Romania, #alegeri prezidentiale 2019, #Iohannis presedinte , #alegeri prezidentiale 2019