Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Alegeri > rezultate referendum justitie
<>47 / 51 stiri
A   A   A

CCR amana validarea referendumului. S-a depus o contestatie

CCR amana validarea referendumului. S-a depus o contestatie
Foto: Arhiva (CCR)
Judecatorii Curtii Constitutionale au amanat, miercuri, dezbaterea pe dosarul de validare a rezultatelor referendumului pe justitie din 26 mai.

Judecatorii CCR au amanat acest dosar pentru data de 27 iunie, pentru ca noii judecatori ai Curtii sa poata participa la dezbateri. De asemenea, Curtea a primit si o contestatie la una dintre intrebarile formulate la acest scrutin, depusa miercuri.

In contestatie se solicita anularea decretului de convocare a referendumului, emis de presedintele Klaus Iohannis.

Potrivit art. 146 din Constitutie, CCR "vegheaza la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia".

De asemenea, art. 46-47 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale prevede ca plenul CCR decide, cu o majoritate de doua treimi, asupra valabilitatii referendumului.
Hotararea Curtii Constitutionale stabileste daca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia. Inaintea publicarii in Monitorul Oficial, hotararea se prezinta Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna.

Biroul Electoral Central a anuntat, pe 3 iunie, rezultatele finale ale referendumului din 26 mai.

La prima intrebare, privind interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie, numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul "da" a fost de 6.459.383, in timp ce pentru "nu" au optat 1.059.678. Numarul voturilor nule: 403.530.

La intrebarea a doua, privind interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare, corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonante, numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul "da" a fost de 6.477.865, iar pentru "nu" - 1.038.916. Numarul voturilor nule: 407.088.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 12 Iunie 2019, ora 11:58
 Sursa:AGERPRES

 Articol citit de 13382 ori

Citeste si: