Cat au cheltuit candidatii la prezidentiale in campania electorala. 6 dintre ei isi primesc banii inapoi

Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 18:50
9508 citiri
Cat au cheltuit candidatii la prezidentiale in campania electorala. 6 dintre ei isi primesc banii inapoi
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) anunta ca valoarea totala a contributiilor depuse de candidatii la alegerile prezidentiale pentru campania electorala din turul intai depaseste 70,2 milioane de lei.

Din aceasta suma, 69,6 milioane reprezinta contributiile electorale ale partidelor politice, iar 579 milioane reprezinta contributia totala ale candidatilor independenti.

Potrivit AEP, doar competitorii electorali care au obtinut minimum 3% din totalul voturilor valabil exprimate au dreptul la rambursarea cheltuielilor electorale. Acestia sunt: Klaus Iohannis, Viorica Dancila, Dan Barna, Mircea Diaconu, Theodor Paleologu si Kelemen Hunor.

Cea mai mare suma din fonduri private a fost cheltuita pentru campania electorala a lui Mircea Diaconu, respectiv 15,9 milioane de lei, urmat de Theodor Paleologu - 7 milioane de lei, Dan Barna - 6,9 milioane de lei si Viorica Dancila - 1,6 milioane de lei.

Cea mai mare suma totala a fost cheltuita pentru campania Vioricai Dancila, respectiv 18,2 milioane de lei.

Pentru campania electorala a lui Klaus Iohannis s-au cheltuit 18 milioane de lei, in totalitate din subventia publica.

Pentru campania electorala a lui Mircea Daconu, ALDE si Pro Romania au cheltuit peste 16,2 milioane de lei, ALDE 4,2 milioane de lei din bani privati, iar Pro Romania 11,7 milioane de lei, finantare privata.

Pentru candidatura lui Dan Barna, USR si PLUS au platit, in total, 7,4 milioane de lei, USR 5 milioane, finantare privata, PLUS 1,9 milioane de lei, finantare privata.

PMP a platit pentru campania electorala a lui Theodor Paleologu 7 milioane de lei, in totalitate finantare privata.

De asemenea, UDMR a platit 445.000 de lei, bani privati, pentru campania electorala a lui Kelemen Hunor.

Conform datelor finale centralizate de Biroul Electoral Central, candidatul sustinut pe PNL, Klaus Iohannis are 37,82% (3.485.292 de voturi), Viorica Dancila a obtinut 22,26% din sufragii (2.051.725 de voturi), Dan Barna a obtinut un scor electoral de 15,02% (respectiv 1.384.450 voturi) in timp ce Mircea Diaconu a fost votat de 8,85% dintre alegatori, (815 201 voturi).

Candidatul PMP Theodor Paleologu a fost votat de 5,72% dintre electori (527 098 voturi), iar candidatul comunitatii maghiare, Hunor Kelemen, are 3.87% (357.014 voturi).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#candiati prezidentiale bani campanie electorala , #alegeri prezidentiale 2019
Comentarii
Poza Gigi Contra
Gigi Contra
rank 1
Surprinzator: mai multi bani bagati in Diaconu decat in Veo!
Poza movici
movici
rank 5