Alianta USR-PLUS cere AEP sa asigure urgent accesul persoanelor cu dizabilitati la votul din 26 mai

Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 16:16
2987 citiri
Alianta USR-PLUS cere AEP sa asigure urgent accesul persoanelor cu dizabilitati la votul din 26 mai
Foto: Facebook/Alianta 2020 USR PLUS

Alianta 2020 USR-PLUS a solicitat Autoritatii Electorale Permanente sa ia masuri "urgente" pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilitati la alegerile din 26 mai, prin echiparea tuturor sectiilor de vot cu rampe de acces, cabine de vot pentru scaune rulante, luminare adecvata.

"In acest sens am trimis o solicitare in numele Aliantei catre presedintele AEP prin care cerem institutiei sa se asigure ca toate sectiile de votare stabilite pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European din anul 2019, sunt prevazute conform Legii 448/2005 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu: rampe de acces sigure, permanente sau temporare; cabine de vot special amenajate pentru persoane in scaun rulant (dimensiuni adaptate, masa sau suportul la nivelul adecvat de inaltime); luminare adecvata pentru persoane cu deficiente de vedere; asigurarea accesului unei persoane de suport in incinta cabinei de vot, la nevoie", precizeaza reprezentantii Aliantei, intr-un comunicat de presa remis vineri.

Alianta 2020 mai cere, in scrisoarea trimisa catre AEP, sa asigure un instructaj specific expertilor electorali ce vor fi implicati in organizarea alegerilor referitor la sprijinirea persoanelor cu dizabilitati in exercitarea dreptului la vot.

Dragos Paslaru, candidat la europarlamentare pe lista Aliantei, sustine ca numarul de sectii de vot cu acces prevazut pentru persoanele cu dizabilitati este "foarte mic", iar majoritatea acestora este descurajata de procesul pentru solicitarea urnei mobile.

"Din pacate, situatia actuala le blocheaza celor mai multi posibilitatea de a-si exercita dreptul la vot: numarul de sectii de votare cu acces prevazut pentru persoanele cu dizabilitati este extrem de mic, iar cele mai multe dintre aceste persoane sunt descurajate de procesul de a cere urna mobila.

Cerem AEP sa ia de urgenta masurile necesare in vederea asigurarii accesului persoanelor cu handicap la exercitarea dreptului constitutional de a alege. De asemenea, solicitam o atentie sporita in ceea ce priveste exercitarea dreptului la vot a persoanelor adulte cu dizabilitati din centrele rezidentiale, in sensul asigurarii cadrului necesar exprimarii optiunii politice libere, confidentiale si neingradite", a afirmat Dragos Paslaru, candidat al Aliantei 2020 USR PLUS la alegerile europarlamentare si fost ministru al Muncii in Guvernul Ciolos.

Avand in vedere ca majoritatea sectiilor de vot se afla in scoli, Iulian Craciun, de asemenea candidat pe lista Aliantei 2020 USR-PLUS la europarlamentare, a afirmat ca prin asigurarea accesului persoanelor cu dizabilitati la aceste sectii este facilitat si accesul lor la educatie.

"Pentru mine, accesibilizarea sectiilor de vot este esentiala nu doar pentru procesul de votare ci si pentru ca sectiile de vot se afla in majoritate in scoli. Ori primul pas in integrarea celor cu dizabilitati si ridicarea calitatii vietii lor este accesul la educatie pentru a-si atinge potentialul.

Ei nu au cum sa ajunga la scoala daca nu accesibilizezi educatia, altfel acesti cetateni raman dependenti de ajutorul statului si al prietenilor si rudelor. Rolul statului este sa creeze conditiile ca acesti cetateni sa isi poata atinge potentialul si daca institutiile de invatamant nu le ofera acces la educatie raman o povara.

Este o oportunitate pornind de la aceste alegeri sa facilitam accesul la vot si apoi aceste cladiri sa ramana accesibile pentru educatie", spune Iulian Craciun.

In Romania exista 823.956 de persoane inregistrate cu diverse grade de handicap, dintre care 88,8% au un grad grav sau accentuat.

"Din acest total, 92% sunt persoane cu varsta peste 18 ani, adica nu mai putin de 758.000 cu drept de vot (sursa oficiala http://anpd.gov.ro, Date Statistice 31 decembrie 2018) ", arata reprezentantii Aliantei.

Acestia argumenteaza ca Romania nu se numara printre statele membre ale UE care prevad un acces usor tuturor, in sectiile de votare.

"Daca in Portugalia sau Lituania toate sectiile de votare trebuie sa faciliteze votul si pentru persoanele in scaun cu rotile sau nevazatoare, in Polonia cel putin o sectie din trei, iar in Austria sau Slovenia cel putin o sectie per unitate administrativ teritoriala trebuie sa fie prevazuta cu rampe de acces, Romania nu are o procedura si un cadru legislativ care sa faciliteze accesul persoanelor cu dizabilitati in sectiile de vot", conchid cei de la USR-PLUS.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#AEP persoane dizabilitati vot, #Alian a 2020 USR PLUS alegeri , #alegeri europarlamentare 2019
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Alianta USR-PLUS - Comici vestiti ai ecranului...politic