Alegeri europarlamentare: Cum va vota Uniunea Europeana si de ce conteaza acest scrutin

Luni, 20 Mai 2019, ora 10:10
5141 citiri
Alegeri europarlamentare: Cum va vota Uniunea Europeana si de ce conteaza acest scrutin
Foto: Arhiva Ziare.com

Pregatirile pentru alegerile europene din 23-26 mai intra in linie dreapta, cu ultimele actiuni de campanie electorala in saptamana dinaintea votului. Agentia de presa britanica Reuters prezinta cateva motive pentru care acest scrutin conteaza.

Cine si pentru ce voteaza?

Peste 400 de milioane de persoane din cele 28 de state membre vor putea vota in perioada 23-26 mai, inclusiv aproape 50 de milioane de cetateni britanici a caror tara urma sa paraseasca blocul comunitar in martie acest an. Voturile lor pentru 73 de eurodeputati, care in cateva saptamani ar putea sa fie nevoiti sa renunte la mandate, a dat peste cap anumite calcule dupa ce in luna aprilie a fost convenita o amanare a Brexitului.

Prin reprezentare proportionala, cetatenii UE vor alege 751 de membri ai Parlamentului European, care isi va imparti activitatea intre Bruxelles si Strasbourg. De la Luxemburg, Malta si Cipru, cu cate sase mandate de europarlamentar fiecare, la Germania, cu 96 de mandate, timp de cinci ani membrii Parlamentului European vor adopta legislatia propusa de Comisia Europeana, care face obiectul aprobarii de guvernele statelor membre, reprezentate in Consiliul UE.

Care este miza?

Subiecte mergand de la cheltuieli - desi bugetul Uniunii Europene este de numai 1% din produsul intern brut (PIB) al statelor membre - la schimbari climatice si drepturile lucratorilor. Totusi, unii care doresc dezmembrarea UE vad aceste alegeri drept un referendum de tip Brexit cu privire la insasi supravietuirea Uniunii Europene.

Prinsi in dezbaterea 'centru versus stat' sunt refugiatii. Nationalistii dau vina pe UE pentru cresterea numarului de migranti sositi in Europa in 2015. De partea lor, federalistii considera ca migratia poate fi tinuta sub control numai prin cooperare intre tarile membre.

Liderii unor state din estul UE, precum Ungaria si Polonia, critica Bruxellesul pentru modul de gestionare a problemei migratiei si pentru acuzatia ca cele doua tari submineaza regulile democratice ale UE; unii occidentali vorbesc chiar despre taierea subventiilor europene, ca masura punitiva.

Alegerile europene din Regatul Unit sunt considerate de unii analisti drept un nou referendum privind Brexitul, unul care ar putea contribui la blocarea retragerii sau la accelerarea ei, in contextul in care britanicii dezbat daca si cum sa paraseasca blocul comunitar.

Exista partide politice la nivelul UE?

Da si nu. In Parlamentul European exista acum opt grupuri politice. Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) are 217 locuri si asigura majoritate cooperand de multe ori cu socialistii (S&D, 186 de locuri) si liberalii (ALDE, 68 de locuri) . Doua grupuri eurosceptice, conduse de UKIP si Adunarea Nationala, au impreuna 78 de locuri.

Este Marea Britanie o problema?

Unii oficiali UE sugereaza o amanare a aprobarii desemnarii titularilor principalelor functii la nivel european pana dupa plecarea eurodeputatilor britanici, pentru a evita astfel acuzatia ca deciziile Parlamentului European vor fi lipsite de legitimitate.

Votul britanic ii va favoriza pe eurosceptici, socialisti si verzi, aproape acoperind diferenta fata de PPE, care nu are eurodeputati britanici dupa ce membrii Partidului Conservator au parasit PPE si au format un alt grup politic europarlamentar.

Prin participarea la alegerile europarlamentare, Regatul Unit a fortat Uniunea Europeana sa amane redistribuirea a 27 dintre cele 73 de mandate europarlamentare britanice. Franta, de exemplu, va alege acum 79 de eurodeputati fata de 74 in 2014, dar cei cinci in plus nu isi vor putea prelua mandatele decat dupa iesirea Regatului Unit din UE si reducerea numarului europarlamentarilor la 705.

Ajunge castigatorul sa conduca Uniunea Europeana?

Liderii PE afirma ca ei sunt inima democratiei europene. Comisia Europeana, care este organismul executiv al UE, este condusa de luxemburghezul Jean-Claude Juncker. O lupta istorica pentru putere intre Parlament si Consiliu va marca aceste alegeri. Parlamentul European sustine ca succesorul lui Juncker trebuie sa fie desemnat in mod automat persoana care este candidatul 'cap de lista' din partidul european care castiga alegerile.

Lideri ca presedintele francez Emmanuel Macron afirma ca nu se simt constransi juridic de sistemul 'capului de lista'. Parlamentul European ar putea respinge persoana nominalizata de Consiliu pentru presedintia Comisiei.

Nu mi-e clar. Cine conduce de fapt UE?

Este complicat. Dar discutia despre votare si candidatul 'cap de lista' face parte din negocierile dintre statele membre pentru a obtine pozitiile de top in institutiile Uniunii Europene. Nu este vorba doar de Consiliu si Comisie, ci si de Banca Centrala Europeana.

Cuvantul Germaniei si Frantei, cele mai mari state din UE, cantareste cel mai greu, dar chiar si cea mai mica tara membra are un rol de jucat. Juncker este al treilea luxemburghez aflat la conducerea executivului UE, dupa Gaston Thorn (19 ianuarie 1981 - 6 ianuarie 1985) si Jacques Santer (24 ianuarie 1995 - 15 martie 1999).

Asadar, vor schimba multe lucruri aceste alegeri?

O ascensiune a euroscepticilor ar putea insemna o minoritate mai coeziva care poate bloca legislatia UE. Totusi, euro-optimistii afirma ca o campanie care sa atraga atentia electoratului ar putea revigora eforturile post-Brexit de a tine UE unita.

Sondajele de opinie sugereaza ca extrema-dreapta ar putea avea o proportie mai mare in ansamblul Parlamentului European, dar probabil nu suficienta pentru a anunta cantecul de lebada al Uniunii Europene.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#alegeri europarlamentare 2019 , #alegeri europarlamentare 2019