AEP a primit solicitari pentru infiintarea a 100 de sectii de votare in Germania

Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 15:30
8432 citiri
AEP a primit solicitari pentru infiintarea a 100 de sectii de votare in Germania
Foto: Rux Boga/Ziare.com

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituletu-Buica, a anuntat ca pana in prezent exista cereri pentru infiintarea a 100 de sectii de votare in Germania si 46 in Austria, dar a subliniat ca pentru crearea acestora este foarte important ca romanii din afara tarii sa se preinregistreze pe platforma online a AEP.

Precizarile au fost facute intr-o conferinta de presa privind modificarile legislatiei electorale pentru alegerile prezidentiale din acest an, cu precadere cele referitoare la votul alegatorilor romani din strainatate.

"Am primit deja si primim in continuare - inclusiv azi am primit - solicitari de infiintare de sectii de votare in strainatate, la misiunile diplomatice, care deja au avut consultare publica cu cetatenii din statele gazda. (...)

Baza trebuie sa fie preinregistrarea, pentru a crea sectie de votare, pentru ca la nivelul consultarilor se intalnesc 100-200 de cetateni. Avem o misiune diplomatica (sic!) care a cerut infiintarea a 100 de sectii de votare, respectiv in Germania, si are o evidenta, dar nu cu nume, prenume si CNP.

Ii rugam pe cetateni, chiar daca participa la aceste intalniri, sa se preinregistreze. O pot face exact asa cum sustin o petitie online. Intra pe platforma online a AEP, dau copia actului de identitate si se preinregistreaza pentru a infiinta sectie de votare.

Potrivit legii, este nevoie in principal de preinregistare pentru a sti cu certitudine ca cetatenii isi doresc", a afirmat el.

Exista state care nu agreeaza infiintarea sectiilor de votare

Florin Mituletu-Buica a mentionat ca exista state care nu agreeaza infiintarea sectiilor de votare, dar ca se poarta discutii pentru solutionarea acestor aspecte.

"Sunt state care nu mai creeaza posibilitatea statului roman de a infiinta sectii de votare si se opun cu vehementa de a infiinta sectie de votare in afara misiunilor diplomatice.

Avem state care spun ca nici macar in cadrul misiunilor diplomatice sa nu mai fie infiintate. Se poarta discutii, asa cum avem informari de la misiunile diplomatice, pentru a facilita fie Ministerul de Externe al statului gazda, fie Ministerul de Externe al Romaniei, pentru a putea deschide cat mai multe sectii de votare sau cel putin a mentine sectiile de votare din misiunile diplomatice", a spus el.

Cum se va desfasura votul in diaspora

Presedintele AEP a explicat cum se va desfasura votul in cadrul sectiilor.

"Pentru strainatate, ca facilitate, este important de stiut ca listele electorale permanente din strainatate sunt generate in format electronic, in mod automat, pe baza datelor inregistrate in sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.

Alegatorul semneaza pe un dispozitiv informatic. Deja am avut discutii cu STS si s-a gasit o formula tehnica, iar in perioada urmatoare vom trece la procedura de achizitionare a unui numar de 2.500 de tablete. (...) Cetateanul merge, se prezinta la operatorul de calculator, ii da actul de identitate, se scaneaza informatiile, se preia CNP, nume si prenume. E verificat: daca are drept de vot, daca nu a mai votat.

(Operatorul - n.red.) primeste mesajul pe tableta, semneaza si alegatorul poate deja sa isi exercite dreptul de vot. Primeste stampila, buletinul de vot", a explicat seful AEP.

In conditiile in care data pentru primul tur al alegerilor este 10 noiembrie, romanii din afara tarii isi vor putea exprima optiunea in sectiile de votare in perioada 8 - 10 noiembrie.

In ce priveste turul al doilea de scrutin, care ar urma sa fie organizat pe 24 noiembrie in tara, diaspora va putea vota in perioada 22 - 24 noiembrie.

In strainatate, sectiile de votare vor fi deschise vineri in intervalul 12:00 - 21:00, iar sambata si duminica intre 7:00 - 21:00, cu posibilitatea extinderii pana la ora 23:59.

In sectiile de votare din strainatate vor exista: un presedinte, un loctiitor si cel mult sapte membri ai partidelor politice. Acestia din urma vor putea avea si calitatea de operator de calculator. Florin Mituletu-Buica a precizat ca, daca la europarlamentare au existat doua tablete la fiecare sectie de votare, la prezidentiale vor putea exista chiar sapte dispozitive intr-o sectie.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca a promulgat noua lege electorala adoptata de Parlament la inceputul lunii iulie, care prevede facilitati pentru votantii din diaspora.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#sectii votare prezidentiale diaspora , #alegeri prezidentiale 2019
Comentarii
Poza ceapa_verde
ceapa_verde
rank 5
Concret. Care sunt statele care nu agreaza infiintarea de sectii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5