Adevaratele batalii din mai. Ponta vs Dragnea, nu e loc decat pentru unul - Analiza

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 08:09
23792 citiri
Adevaratele batalii din mai. Ponta vs Dragnea, nu e loc decat pentru unul - Analiza

La aceste europarlamentare, pentru PSD principalul pericol este Pro Romania. PNL si PSD, dupa cum spuneam, alearga pe culoare separate care nu comunica electoral intre ele. Referendumul putea prezenta un pericol printr-o crestere de prezenta, insa la felul in care presedintele a inceput sa ameteasca demersul cu totul felul de amanari, schimbari, reavizari, cred ca riscul nu este unul major.

Adevaratele batalii din mai. Cinismul lui Iohannis si Alianta in referendumul gol - Analiza

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca poate si o parte din primarii PNL, mari "iubitori" de anticoruptie dupa cum se stie, ar fi tentati sa nu se omoare cu mobilizarea, cat timp ea ar fi si pentru o tema care nu le e deloc draga.

In plus, nu as exclude ca referendumul privind Justitia, daca nu e foarte bine calibrat - si deocamdata nu prea pare a fi -, sa mobilizeze la europarlamentare si din alegatorii care poate nu votau niste europarlamentari despre care nu stiau si nu intelegeau nimic, dar care vor da acest vot cumva impotriva "abuzurilor" si altor prostii antijustitie cu care i-au indoctrinat televiziunile.

Asadar, pentru PSD, intrarea in forta a temei Justitiei in campanie ar putea da ocazia sa apese la maximum o pedala care ii e draga si cupleaza cu antieuropenismul si nationalismul calp pe care le promoveaza: abuzuri comise in interesul si cu binecuvantarea Bruxelles-ului. Si numai bine, in loc sa discutam de teme europene care nu avantajeaza PSD, inundam ecranele cu lacrimi si povesti trunchiate despre "destine frante".

Deci nu as zice ca referendumul este bataia de cap principala a PSD, ci Pro Romania, cat timp, potrivit sondajelor, scaderea social-democratilor a fost provocata aproape exclusiv de cresterea partidului lui Victor Ponta. Pro Romania este noul PSD, cu face-lift european, cu lider incomparabil mai bine cotat in sondaje, care va lua locul PSD-Dragnea, cand acesta va pleca sau va fi dat afara din PES si se va alatura suveranistilor in viitorul Parlament European.

Este esential pentru PSD sa opreasca hemoragia catre Pro Romania si sa atenueze imaginea tot mai pregnanta ca adevaratul PSD e la Ponta, in vreme ce PSD Dragnea este un partid capturat de venetici de prin PRM sau PD. De aceea, lista incepe cu o Rovana Plumb, pesedista veche, recunoscuta de aparat si "vanduta" pe surse ca viitor comisar european, o contrapondere la Corina Cretu de pe lista Pro Romania.

Dar cam atat din figurile simbolice. La imparteala n-au prins loc tocmai oamenii care intelegeau politica europeana si pesedisti vechi, precum Ioan Mircea Pascu, ramas cu buza umflata in pofida prestatiilor pline de patos antijustitie de pe la Antena3. Munca patriotica, cum ar veni.

Veneticii de pe lista PSD

Din primii 10 de pe lista, 4 sunt venetici in PSD, ceea ce spune multe. S-or intreba probabil multi ce cauta acolo in locul lor, de exemplu, Tudor Ciuhodaru, ajuns la al - nici macar domnia sa nu stiu daca-si aminteste - catelea partid.

In rest, Carmen Avram si Maria Grapini sunt tainul pentru Antena3, care trebuie securizata si motivata la maximum, cat timp RomaniaTV trage cu Ponta si nici RealitateaTV nu ii e chiar ostila acestuia.

Chris Terhes, fost "basist" feroce, care l-a reclamat pe Dragnea la Parchet pentru fals intelectual, primeste si el un os de ros pentru reconvertirea antiJustitie si serviciile aduse in cruciada alaturi de penali.

In plus, dl Terhes, desi exclus rapid de Biserica Greco-Catolica, intareste cu sutana ce-i e inca asociata, fie ea atat de rupta si patata incat nici nu mai stii daca nu e cumva o uniforma cu grifon, tusa de nationalism religios de succes la electoratul pesedist.

Lista mai cumpara pentru Dragnea fidelitati. De exemplu, daca tot a mazilit-o pe Olguta Vasilescu, l-a promovat pe Claudiu Manda, o promovare cu doua taisuri, adica foarte banoasa, dar paguboasa in ecuatia puterii dupa ce ai fost seful Comisiei SRI.

Mesajul, Romania merita mai mult!, este apasat nationalist, antieuropean si cu o tusa de opozitie care marcheaza un paradox. Chiar daca in Romania PSD e la putere, in Europa e in opozitie. Nu aceea a socialistilor, ci a suveranistilor carora cel mai probabil ca PSD li se va alatura dupa alegeri.

Dar nu ma astept ca Dragnea sa fie primit la masa deciziilor alaturi de Orban sau Salvini. Nu are anvergura pentru asa ceva. Acolo va fi redus la conditia pe care o avea si in vechiul PSD: omul bun la toate, mai ales, la treburile murdare.

Atuurile lui Ponta

Pro Romania incearca sa transmita electoratului PSD exact mesajul invers si, cum spuneam, nu e greu. Primele doua locuri ale listei sunt pentru doi pesedisti cu pedigree. Victor Ponta este fostul presedinte alungat de Dragnea, de care se leaga pentru pesedisti si electoratul lor nostalgia ultimei guvernari cu care nu le-a fost rusine (avand in vedere ca pentru ei integritatea nu e este un criteriu, deci Valcov la Finante nu provoaca nici macar un sughit).

Pesedistii vad in el un general care se asaza in fruntea ostii la razboi, nu se ascunde prin spitale pentru a se insanatosi subit pe ringurile de dans pe la nunti in Postul Pastelui.

Dl Ponta are in continuare scoruri mari in sondaje, pentru ca este, potrivit sociologilor cu care am vorbit, foarte bine adaptat electoratului PSD. In plus, intalnirea cu cimentul din 2014 pare sa-i fi folosit la maturizare si curatarea, cel putin in discursul public, de cocosime gratuite si arogante paguboase.

Corina Cretu este "coboratoare" din parintele fondator Iliescu, dar are si o valenta europeana, care atrage un electorat PSD mai saltat, caruia nu-i convine antieuropenismul pagubos al lui Dragnea. Sa nu uitam, totusi, ca PSD este partidul care in guvernarea Nastase a incheiat negocierile de aderare la UE.

E greu ca pesedistii de atunci sa-si asume directia inversa. Mihai Tudose are simbolistica baronetului pesedist si materializeaza amintirea traumatizanta a celui de-al doilea guvern PSD trantit de Dragnea pentru propriul interes si pentru a o planta in loc pe rusinea pesedistilor.

Cu fostul premier moldovean Iurie Leanca, Victor Ponta atinge doua tinte: musca din nationalismul pe care si-l aroga Dragnea, dar isi si asigura un vot moldovenesc masiv cu ajutorul patronului dlui Leanca, adica eterna eminenta Plahotniuc.

Nu cred ca Victor Ponta vrea cu adevarat sa plece la Bruxelles, cred ca trage cat poate la scor din mai multe motive: prima legitimare electorala a noului partid, o cat mai importanta zestre pentru intrarea in PES in locul PSD si, nu in ultimul rand, un scor mare ar accentua transferul de la PSD la Pro Romania si l-ar distruge definitiv pe Dragnea.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#liste europarlamentara PSD, #lista europarlamentara ProRomania , #alegeri europarlamentare 2019