7 solutii rationale pentru vot civilizat in diaspora

Luni, 03 Iunie 2019, ora 14:58
5118 citiri
7 solutii rationale pentru vot civilizat in diaspora
Foto: Arhiva Ziare.com

In contextul situatiei din diaspora din ziua alegerilor europarlamentare care au avut loc pe 26 mai, Expert Forum (EFOR) noteaza cateva solutii care ar putea fi adoptate pentru alegerile urmatoare.

In primul rand, Ministerul Afacerilor Externe trebuie sa se asigure ca se deschid sectii de votare acolo unde chiar conteaza si intr-un numar suficient de mare pentru a sustine comunitatile din strainatate in mod real.

Expert Forum precizeaza ca ambasadele trebuie sa fie mai active in a transmite solicitari cat mai aproape de realitatea din teren catre MAE, in termeni de necesitati de organizare. EFOR adauga ca pe baza istoricului votului se poate face o analiza mai aprofundata asupra tarilor sau localitatilor unde au fost probleme, pentru a se suplimenta sectiile in mod corespunzator.

"Nu are rost sa investim suplimentar in sectii unde voteaza maximum 10 alegatori, cum este Phenian, dar trebuie investite mai multe resurse in acele comunitati cu un numar mare de alegatori. Similar alegerilor parlamentare, se pot deschide sectii de votare acolo unde exista cereri din partea unui numar minim de 100 de alegatori.

De asemenea, un formular online pus la dispozitie de MAE poate oferi posibilitatea alegatorilor sa solicite sectii in localitatile lor. Acesta ar avea doar rolul de informare, pentru a ajuta ministerul sa vada care sunt nevoile reale", se arata in comunicatul EFOR.

Reprezentantii EFOR mai spun ca, pana se ajunge la solutii precum votul prin Internet, autoritatile trebuie sa se asigure ca exista suficiente buletine de vot, stampile, urne si cabine de vot, adica sa fie siguri ca sectiile de votare sunt dotate corespunzator.

"De ce oare nu pot exista zece cabine de vot, cu zece stampile in sectiile mari si importante? Se poate suplimenta personalul si se pot aduce si 2-3 tablete. La urma urmei, buletinele de vot ar putea fi tiparite in sectii, pentru ca singurul element de securitate este stampila de control a sectiei de votare.

Nu trebuie sa uitam nici de accesibilitatea la sectiile de votare. Alegatorii nu ar trebui sa astepte la coada in picioare, fara acces la toaleta. Sectiile trebuie sa asigure accesul persoanelor in varsta, insarcinate sau cu dizabilitati", spun ei.

EFOR mai propune modificarea legislatiei electorale privind procedurile de la inchiderea sectiei, precizand ca amendarea unui simplu articol de lege poate face o diferenta enorma.

A patra propunere este un Corp al Expertilor Electorali pentru Strainatate si sanctiuni mai disuasive, concluzie la care au ajuns dupa ce duminica au primit multe plangeri prin platforma votcorect.ro, conform carora presedintii de birouri se comporta abuziv sau nu au lasat sa voteze alegatori care se aflau la ora 21 in sectia de votare.

"Aceste comportamente trebuie sanctionate, iar persoanele respective trebuie puse pe o lista neagra, pentru a nu mai participa la organizarea procesului electoral. Asa cum in tara exista Corpul Expertilor Electorali, se poate dezvolta un concept similar si pentru strainatate, astfel incat sa existe si o monitorizare a acestora. De asemenea, se pot creste sanctiunile pentru membrii birourilor electorale care nu se prezinta in sectie, fara a avea o justificare relevanta", se arata in comunicat.

Expert Forum sustine ca trebuie gasite si metode de a prelungi votul dupa ora 21. "Desi s-a discutat mult duminica, Biroul Electoral Central nu putea prelungi votarea, pentru ca nu avea atributiile legale sa faca asta. Doar prin OUG s-ar fi putut prelungi durata. Ar trebui deci sa exista un amendament prin care BEC sa poata prelungi in situatii exceptionale - cum este si aceasta - perioada de votare", spun specialistii.

Ei aduc in discutie si introducerea unor metode alternative de vot, precizand ca o solutie poate fi votul prin corespondenta, care se aplica la parlamentare si care, cu imbunatatiri, poate fi folosit si la alegerile europarlamentare.

"Votul in avans, in sectiile de votare, in saptamana dinaintea alegerilor poate fi o alta solutie. Este de discutat si cum asiguram securitatea buletinelor, dar este o solutie care se aplica in multe state. Votul prin Internet nu este o solutie fezabila pana la urmatoarele alegeri, pentru ca nu este timp pentru elaborarea unui concept de sistem in mod participativ, transparent si care sa asigure securitatea", arata EFOR.

Pe termen lung, sustin cei de la Expert Forum, un Cod Electoral ar pune ordine in legislatie si ar introduce reguli comune pentru toate tipurile de alegeri. La ultimele alegeri, la care s-a adaugat si referendumul, au existat nenumarate modificari si interpretari ale legii cu putin timp inaintea zilei votului, care poate fi confuzant pentru alegatori si pentru autoritati.

Chiar daca s-au facut cateva incercari de a unifica legislatia, iar la EFOR am recomandat acest fapt de mult timp, un proiect de Cod Electoral nu exista in acest moment in discutia publica.

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#solutii vot diaspora, #solutii vot strainatate , #stiri alegeri