Guvernul Dancila sterge datorii uriase ale unor companii de stat si private. Scopurile si efectele unei masuri platite din buzunarul fiecarui roman

Vineri, 02 August 2019, ora 09:47
10988 citiri
Guvernul Dancila sterge datorii uriase ale unor companii de stat si private. Scopurile si efectele unei masuri platite din buzunarul fiecarui roman
Foto: Arhiva Ziare.com

Mediul de afaceri critica "restructurarea financiara" adoptata de Guvern prin ordonanta de urgenta, afirmand ca ii incurajeaza pe cei cu comportament incorect.

Mai mult, IMM-urile spun ca masura ajuta primariile si companiile de stat, fara sa le impuna vreo corectie sau eficientizare pe termen mediu si lung in ceea ce priveste performanta manageriala.

La randul sau, Opozitia sustine ca ordonanta este neconstitutionala si ca, prin aceasta restructurare, companiilor de stat, ingropate in datorii ca urmare a capusarii indelungate si a conducerii subordonate politic, li se sterg datoriile doar pentru a putea face altele noi.

Ceea ce ar trebui sa stie insa fiecare roman este ca acesti bani pe care companiile nu i-au platit la buget - contributii, taxe si impozite, pe care noi toti le platim - ar fi trebuit sa mearga in sistemul de sanatate, in educatie, infrastructura etc. Practic, prin aceasta decizie, guvernul Dancila baga mana in buzunarul fiecarui cetatean din aceasta tara.

Ce prevede ordonanta

Persoanele fizice, juridice si companiile care nu si-au platit taxele si impozitele datorate statului vor scapa de o parte din acestea, dupa ce Guvernul a adoptat prin ordonanta de urgenta o asa numita restructurare financiara.

Mai exact, companiile de stat sau private care au restante bugetare peste un milion de lei vor avea la dispozitie sase luni ca sa ceara sa intre intr-un plan de restructurare. Urmeaza apoi sa beneficieze de o serie de facilitati fiscale, motivatia fiind ca li se da o sansa pentru a se putea pune pe picioare. Conditia este ca datoria catre stat care ramane dupa acordarea facilitatilor sa fie platita pana la 30 noiembrie 2019.

De aceasta masura beneficiaza 31 de companii de stat (datorii totale de 1,73 miliarde de lei - medie/companie de 55,8 milioane lei, cca 11,9 milioane euro), 28 de companii cu capital mix (datorii de 917 milioane lei - medie/companie 32,75 milioane lei, cca 6,9 milioane euro), peste 2.600 de companii private (datorii de 21,5 miliarde de lei - medie/companie 8,27 milioane lei, cca 1,76 milioane euro), 30 de institutii publice (datorii de 130 milioane de lei - medie/institutie 4,3 milioane lei, cca 0,9 milioane eur) . Dupa cum se vede, este vorba de companii care au adunat datorii de milioane de euro la bugetul statului.

In cazul companiilor cu datorii sub 1 milion de lei, le vor fi anulate penalitatile si dobanzile, daca obligatiile bugetare principale sunt achitate pana la 30 noiembrie 2019.

Beneficiaza de aceasta masura 375 de companii de stat (datorii totale de 5,8 miliarde de lei), 431 societati cu capital mixt (datorii de 2,4 miliarde lei), peste 285.000 de companii private (datorii cumulate de 25,7 miliarde lei) .

Pentru persoanele fizice si entitatile fara personalitate juridica se anuleaza dobanzile si penalitatile indiferent de cuantumul datoriilor acumulate catre bugetul de stat, daca achita obligatiile principale tot pana la data de 30 noiembrie 2019.

Potrivit ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, in acest an, urmare a acestei masuri, se vor incasa 2,4 miliarde lei la buget.

Continua politicile de sustinere a celor incorecti

Mediul de afaceri critica insa restructurarea financiara si acuza Guvernul ca prin aceasta masura sunt incurajate companiile cu un comportament incorect.

Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), sustine ca Executivul nu a tinut cont de pozitia mediului de afaceri, care a respins in repetate randuri aceasta amnistie.

"Guvernul nu a tinut cont de pozitia mediului de afaceri, care a respins aceasta amnistie, pentru ca ii incurajeaza pe cei cu comportament incorect. Continua politicile de sustinere a celor incorecti, nu a celor corecti si performanti", a declarat Florin Jianu pentru Ziare.com.

In acelasi timp, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a atras atentia ca asa numita restructurare financiara ajuta primariile si companiile de stat.

"Ajuta primariile si companiile de stat si nu le impune nicio corectie sau eficientizare pe termen mediu si lung in ceea ce priveste performanta manageriala", a subliniat Florin Jianu.

Firmele de stat sunt principalii beneficiari. E foame mare de bani

Si consultantul fiscal Gabriel Biris considera ca principalii beneficiari ai ordonantei privind restructurarea financiara, mai ales in ceea ce priveste masurile pentru datoriile de peste 1 milion de lei, sunt companiile de stat. Si asta pentru ca firmele private nu apuca sa acumuleze asemenea datorii, pentru ca sunt executate silit.

"Masura se aplica si companiilor private, dar principalii beneficiari sunt companiile de stat. Companiile private nu au prea putut sa ajunga in acest stadiu. Daca nu au obtinut esalonari, au intrat in insolventa, pentru ca li se blocheaza conturile foarte repede.

Cea mai mare parte din beneficiari cred ca sunt firmele de stat, care nu au fost executate, nu li s-au blocat conturile, pe motiv de locuri de munca, voturi si asa mai departe", a declarat Gabriel Biris pentru Ziare.com.

Insa el se intreaba cum de exista totusi atat de multe companii, potrivit statisticilor prezentate de Ministerul de Finante, care au datorii atat de mari si nu au intrat in insolventa.

"Eu ma intreb cum pot sa fie atat de multe companii in statisticile lor, care sa nu fie in insolventa si sa aiba datorii asa mari. In statistica lor nu se spune ca nu sunt luate masuri cu privire la executarea silita. Poate ca au popriri, dar nu iti dai seama.

Pe langa companiile de stat, mai pot sa beneficieze de aceasta masura companiile care sunt in executare de catre ANAF, care pot sa vina cu un plan de restructurare a datoriei si care nu au intrat inca in insolventa, dar nu cred ca sunt foarte multe", a spus Biris.

In ceea ce priveste scopul acestei masuri luate de Guvern, consultatul fiscal precizeaza ca foamea de bani la buget poate reprezenta unul dintre argumente.

"Poate fi si acesta unul dintre scopuri, aducerea banilor la buget, pentru ca este foame mare de bani si este posibil sa se gandeasca la faptul ca "ce e in mana nu e minciuna" si ca, daca dau niste facilitati si oamenii au niste business-uri care sunt viabile, pot sa isi faca socoteala ca mai bine platesc 5%-10% sa li se stearga o parte din datorie si sa li se esaloneze restul, decat sa se lupte cu statul pe toata datoria.

Si atunci este posibil sa se incaseze niste bani. Nu stiu daca multi sau putini, dar se vor incasa niste bani la buget, care altfel nu ar fi fost incasati", a declarat Gabriel Biris.

Opozitia acuza: Ordonanta e neconstitutionala. Firmele bun-platnice sunt pedepsite

Senatorul PNL Florin Citu avertizeaza ca ordonanta este neconstitutionala si ca incalca legislatia in vigoare. El promite ca va veni cu dovezi in acest sens.

"Peste cateva zile vin cu probe si demonstrez ca aceasta ordonanta este neconstitutionala. Nu mai are sens sa va spun ca incalca legislatia in vigoare", a scris pe Facebook Florin Citu.

La randul lor, cei din USR critica dur restructurarea financiara si spun ca datoriile firmelor de stat vor fi sterse doar pentru a se putea face altele noi.

"PSD continua, cu ajutorul aliatilor de la ALDE, devalizarea economiei romanesti. Amnistia fiscala adoptata de Guvern ne arata ca istoria se repeta si ca PSD este tot mai incompetent la guvernare. Companiile de stat, ingropate in datorii ca urmare a capusarii indelungate si a conducerii subordonate politic, isi vad sterse iar datoriile, doar pentru a putea face altele noi.

Schema e simpla. Se fura din companiile de stat cat se poate. Ele acumuleaza datorii, mai ales la bugetul de stat. Dupa care PSD sterge datoriile. Chiar este nevoie sa fie sterse datoriile companiilor de stat care au pierderi imense din cauza contractelor cu "baietii destepti" si a salariilor fabuloase pe care le platesc angajatilor?", spune Uniunea Salvati Romania.

USR atrage atentia ca pierderile inregistrate in ultimul deceniu de catre companiile unde statul este actionar majoritar au sarit de 13 miliarde de lei.

"Sa nu uitam ca, potrivit unor calcule ale analistilor economici, pierderile inregistrate in ultimul deceniu de catre companiile unde statul este actionar majoritar au sarit de 13 miliarde de lei!! Adica, cat deficitul fiscal inregistrat in primul semestru din 2019.

Similar, firmele clientelei de partid care nu si-au platit datoriile catre buget sunt, intr-un fel, recompensate de Guvern, in timp ce firmele bun-platnice sunt discriminate, chiar pedepsite in guvernarea PSD-ALDE", mentioneaza USR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#restructurare financiara, #amnistie fiscala, #companii stat restructurare financiara , #restructurare