Scrumbia de Dunare afumata, al cincilea produs alimentar romanesc protejat la nivel european

Luni, 03 Decembrie 2018, ora 16:36
4664 citiri
Scrumbia de Dunare afumata, al cincilea produs alimentar romanesc protejat la nivel european
Foto: captura Youtube

Scrumbia de Dunare afumata a devenit al cincilea produs alimentar romanesc protejat la nivel european, dupa ce Comisia Europeana a aprobat inscrierea produsului in registrul produselor care beneficiaza de Indicatie Geografica Protejata (IGP).

"Romania are, incepand cu 3 decembrie, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european. Scrumbia de Dunare afumata a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicatie geografica protejata (IGP) ", mentioneaza Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Scrumbia de Dunare este un peste salbatic care migreaza din Marea Neagra in Dunare. Specia nu poate fi crescuta in acvacultura si este capturata numai in cursul migratiei pe Dunare. Are 250-400 grame si intre 25-30 centimetri si este recunoscut drept cel mai bogat peste in grasimi, din lume, raportat la talia sa.

Scrumbia este pregatita sub forma intreaga, dupa curatare, sarata si afumata la rece dupa o metoda veche, din aria geografica definita. Pestii afumati sunt de culoare aurie, metalizata, datorata procesului de afumare.

Pentru localnicii din Delta Dunarii, pescuitul este principala si cea mai veche indeletnicire. Prin urmare, aceasta activitate este bine inradacinata in cultura locuitorilor din Delta Dunarii, facand totodata parte, ca trasatura caracteristica, din memoria numerosilor turisti din lumea intreaga care viziteaza localitatile din Delta Dunarii.

Romania avea patru produse inregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicatii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu si Novac afumat din Tara Barsei. Produsul Telemea de Ibanesti este inregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejata (DOP).

La Comisia Europeana se mai afla depuse documentatiile pentru alte trei produse in vederea pentru dobandirea protectiei europene Indicatie Geografica Protejata: Carnatii de Plescoi, Cascaval de Saveni si Telemea de Sibiu.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la nivelul Romaniei au fost identificate 300 de produse care se pot incadra pe sistemele de calitate nationale si europene, iar 100 dintre acestea pot accesa sistemele de calitate europene.

Aproximativ 20 de produse au fost identificate pentru o posibila inregistrare la nivel european respectiv Telemea de Vaideeni (judet Valcea), Branza de burduf de Bran, Gem de rabarbar, Branza de Gulianca, Salata deltaica cu icre de stiuca, Virsli de Hunedoara, Paine de Pecica, Salam de Nadlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copalau, Ceapa de Pericei, Sunca ardeleneasca, Varza de Toboliu, Cobza cu pastrav afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Samburesti, Carnati oltenesti, Mere de Voinesti

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#Scrumbia de Dunare protejata, #Scrumbia de Dunare Romania , #producatori