Romania mai are doar patru fabrici de zahar

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 13:48
44201 citiri
Romania mai are doar patru fabrici de zahar

Din cele 33 de fabrici de prelucrare a zaharului din sfecla de dinainte de '89, in prezent mai functioneaza doar patru si doar una dintre ele mai are capital romanesc.

"In prezent, romanii consuma cam 550.000 - 600.000 de tone de zahar, cu 20% mai putin decat acum doi ani. Asta pentru ca pretul zaharului a crescut, iar romanul isi ia intai paine si apoi zahar", a declarat Ioan Armenean, presedintele Asociatiei Producatorilor de Zahar din Sfecla de Zahar din Romania, pentru Adevarul.

Doar o cincime din cantitatea consumata este produsa in fabricile de prelucrare autohtone. Din cele 33 de fabrici existente in urma cu mai bine de 21 de ani, in prezent doar doua mai prelucreaza zahar din sfecla de zahar - Bod si Ludus, iar alte doua prelucreaza sfecla de zahar si zahar brut - Roman si Oradea.

Fabrica Bod, compania Agrana (cu cele trei fabrici din Buzau, Roman si Tandarei), fabrica din Oradea proceseaza si zahar brut si sfecla de zahar. Iar fabricile Liesti, Urziceni, Corabia si Calarasi doar din zahar brut.

Producatorii de sfecla de zahar se plang ca lipsa subventiilor va falimenta si putinele fabrici de prelucrare care au ramas.

Pe de alta parte, potrivit lui Armenean, in jur de 250.000 de tone, aproximativ 50% din consumul intern, este vandut fara acte la un pret de 2,3-2,5 lei pe kilogram (TVA inclus).

"Pentru ca zaharul intracomunitar este neplatitor de TVA, apar tot felul de firme-fantoma, de apartament, care vand la astfel de preturi si care dupa o luna dispar, inainte de a-si deduce plata TVA", explica presedintele Asociatiei Producatorilor de Zahar din Sfecla de Zahar din Romania.

El sustine ca s-a incercat instituirea unui sistem de taxare inversa in vama, dar care nu a fost aprobat in Uniunea Europeana si care ar fi putut elimina evaziunea fiscala.

Zaharul importat vine din Franta, Germania sau din Austria.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#fabrici zahar Romania, #import zahar, #consum zahar , #industria