Presedintele Consiliului Concurentei acuza presiuni: Si politice, si din partea mediului de afaceri

Marti, 18 Februarie 2020, ora 17:34
4399 citiri
Presedintele Consiliului Concurentei acuza presiuni: Si politice, si din partea mediului de afaceri
Foto: captura video

Presedintele Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu acuza presiuni politice asupra institutiei in cursul anului trecut, dar si din partea mediului de afaceri, sustintand ca o multinationala a amenintat public institutia, dupa ce acelasi lucru i-l spusese in privat, la el in birou.

"Ce mi se pare mie ca a mers mai prost anul trecut, unde as vedea o nota diferita in 2019 fata de alti ani, este gradul de agresivitate pe care l-am intalnit. Mi se pare ca a fost o presiune mai mare pusa asupra institutiei anul trecut si presiunea aceasta vine din surse multiple. Avem presiunea politica, care a fost clar mai intensa decat in alti ani, nu e neaparat surprinzator, ne intristeaza, dar nu ne surprinde.

Lucrurile care s-au intamplat anul trecut in Romania sunt fara precedent in celelalte 27 state membre ale Uniunii la vremea aceea, un lucru cu care Bruxelles-ul nu s-a mai confruntat, situatii in care avem institutii in Romania care isi aroga, considera ca pot sa interpreteze probele in locul instantelor. E ceva care a surprins la Bruxelles", a declarat marti presedintele autoritatii de concurenta.

Acesta spune ca agresivitate a fost si din partea mediului de afaceri.

"Doi, vedem o agresivitate si din partea mediului de afaceri. Fie ca vorbim de firme care sunt mai vechi si care au naravul anilor '90 cand au pornit ele la drum, dar vedem genul acesta de comportament si la firme din industrii noi si mi s-a parut ciudat, oameni tineri, industrii noi care ai astepta sa se comporte ca in secolul XXI. Si a culminat cu ceva ce chiar nu mi se mai intamplase, cand o multinationala a amenintat public Consiliul Concurentei, dupa ce acelasi lucru mi-l spusese in privat, la mine in birou.

Ma indoiesc ca genul asta de comportament se intampla in tarile de unde vin aceste companii sau ca ar fi tolerat in tarile lor. E contraproductiv, ca de ajutat nu are cu ce sa ajute, ideea de a face amenintari fie in public, fie in privat, nu vad cu ce poate sa te ajute.

Dar cred ca transmite si un mesaj prost catre societate, pentru ca asteptarea mea si a multora cand avem de-a face cu companii mari, cu investitori straini care vin in Romania, ne asteptam sa aduca, alaturi de capital, de tehnologie si know-how, sa aduca si o alta etica, un alt stil de comportament in mediul de afaceri si in relatia cu autoritatile. Sa vezi companii reputate, cu produse exceptionale, dar avand un comportament care nu e la nivelul etic asteptat, este cel putin dezamagitor", a declarat marti Bogdan Chiritoiu.

Surse apropiate discutiilor au declarat marti, pentru News.ro, ca aceste amenintari ar fi venit din partea Roche Romania.

"Compania la care s-a referit este Roche Romania. De altfel, compania a incasat anul trecut cea mai mare amenda din partea Consiliului Concurentei", au declarat pentru News.ro sursele citate.

Contactati de News.ro, reprezentantii companiei nu au negat, limitandu-se la a afirma ca isi mentin declaratiile anterioare.

"Nu avem nimic de adaugat fata de declaratia anterioara", au declarat reprezentantii Roche Romania, referindu-se la declaratia facuta in momentul primirii amenzii de la Consiliul Concurentei.

Consiliul Concurentei a anuntat luna trecuta ca a sanctionat compania farmaceutica Roche Romania cu amenzi in valoare totala de 59,96 milioane lei (12,85 milioane euro) pentru abuz de pozitie dominanta pe piata unor produse oncologice din Romania, in urma a doua investigatii declansate in 2017.

La randul sau, Roche Romania a precizat atunci ca va contesta in instanta amenda si a acuzat ca, "cu rea-credinta, Consiliul Concurentei nu a luat in considerare o serie de dovezi ce sustin nevinovatia companiei".

Sanctiunile au fost aplicate in urma a doua investigatii declansate in anul 2017.

"Pe langa contestarea in instanta a celor doua decizii, ne rezervam dreptul de a depune plangere penala impotriva tuturor celor ce se fac vinovati de emiterea acestor decizii ce au un vadit caracter partinitor si lipsit de profesionalism", spuneau atunci reprezentantii Roche Romania.

Consiliul Concurentei a aplicat in 2019 amenzi in valoare totala de 96,43 milioane lei (20,3 milioane euro), din care companiile au recunoscut aproximativ 30%, potrivit raportului prezentat marti de autoritatea de concurenta, care a finalizat 14 investigatii privind incalcarea Legii concurentei, cu 1 mai putin fata de 2018. Din cele 14 investigatii finalizate, jumatate au fost cazuri de abuz de pozitie dominanta.

In 2019 au fost declansate noua investigatii privind posibile incalcari ale Legii concurentei. La sfarsitul anului 2019, Consiliul Concurentei avea in derulare 32 de investigatii privind posibila incalcare a Legii concurentei.

In ceea ce priveste relatia cu instantele de judecata, Consiliul Concurentei a avut calitatea procesuala in 207 dosare privind concurenta. In 94% din cazuri Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat dreptate concurentei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Bogdan Chiritoiu Consiliu Concurenta presiuni politice, #presiuni mediu afaceri Consiliu Concurenta 2019 , #firma