Prabusirea celei mai vechi companii de turism din lume - De ce Thomas Cook a pus lacatul pe usa dupa 178 de ani

Marti, 24 Septembrie 2019, ora 09:11
16110 citiri
Prabusirea celei mai vechi companii de turism din lume - De ce Thomas Cook a pus lacatul pe usa dupa 178 de ani
Foto: Wikimedia Commons

De ce Thomas Cook, cel mai vechi tour operator din lume, s-a prabusit dupa 178 de ani de activitate? Raspunsul simplu ar fi ca nu a reusit sa obtina o finantare suplimentara in valoare de 200 de milioane de lire sterline (pe langa pachetul de 900 milioane lire sterline convenit deja) de la creditorii sai, printre care se numara si RBS, banca detinuta de statul britanic.

The Guardian arata ca, de fapt, problemele companiei sunt mult mai adanci de-atat. Au inceput in 2007, odata cu o fuziune dezastruoasa, au continuat cu acumularea unor datorii uriase si revolutia adusa de Internet in ceea ce priveste sejururile turistice. La toate acestea se adauga temerile legate de Brexit.

In mai, Thomas Cook a raportat pierderi in valoare de 1,5 miliarde de lire. Asta in conditiile in care, acum 12 ani, fuziunea cu MyTravel - cunoscuta mai degraba pentru brandurile Airtours si Going Places - promitea crearea unui gigant european in domeniul turismului. Dar planurile de acasa nu s-au potrivit cu cele din targ. Noul grup a avut profit doar intr-un singur an in ultima jumatate de decada, iar fuziunea a contribuit si mai mult la acumularea de datorii.

Un lucru e cert: colapsul Thomas Cook nu are ca sursa faptul ca britanicii nu mai calatoresc. Ba din contra: 60% din populatie a mers in concediu cel putin o data in strainatate in 2018, in crestere cu 57% fata de anul anterior.

In fapt, problema este ca oamenii nu mai calatoresc ca odinioara: folosesc mai mult companii aeriene low cost, isi rezerva singuri pe Internet camerele in care stau pe timpul vacantei si merg foarte des in city break-uri. Prin urmare, companiile care nu si-au actualizat si adaptat modelul de business, adica cele care au ramas "pe rit vechi", au avut mult de pierdut.

Este si cazul Thomas Cook - al carui model de business se bazeaza pe trei piloni principali: o agentie de turism, o companie aeriana si unitati de cazare. Toate trei au fost afectate de revolutia industriei, de turismul online si de succesul unor linii ariene precum Ryanair sau Wizzair.

Intr-o lume in care preferam sa facem lucrurile din cateva click-uri, inclusiv sa ne planificam vacantele, companiile care inca isi mentin agentii fizice au cel mai mult de pierdut. In Marea Britanie, doar un turist din sapte mai achizitioneaza un pachet turistic in acest fel. Si, in general, sunt cei de peste 65 de ani, cu venituri modeste.

Iar Thomas Cook are 560 de astfel de unitati - care inseamna costuri foarte mari si nu sunt deloc profitabile.

Si Tui, principalul rival, a avut de suferit in contextul noilor tendinte, insa situatia tour operatorului anglo-german este mai buna: in 2019, s-ar putea sa nu mai aiba profit, dar datoriile sale sunt mai mici decat cele ale Thomas Cook, detine majoritatea hotelurilor si vaselor de croaziera si poate prelua pachetele turistice achizitionate de clientii companiei rivale la preturi mai mari.

Nici vremea nu a tinut cu tour-operatorii. Schimbarile climatice au determinat un val de caldura in mai 2018 in Europa, care i-a facut pe turisti sa-si amane vacantele si sa se bucure de vremea frumoasa de acasa. In plus, in 2019, britanicii au asteptat venirea verii pentru a calatori, din cauza Brexit-ului.

Valoarea actiunilor companiei a inregistrat o scadere de 23%, saptamana trecuta, dupa anuntul privind nevoia de bani: Thomas Cook mai avea nevoie de o finantare de 200 milioane de lire sterline, pentru a putea plati serviciile turistice derulate in aceasta vara, in afara de restructurarea celor 900 de milioane de lire convenita cu actionarul principal, fondul de investitii chinez Fosun, si cu creditorii.

Dar negocierile au esuat, asa ca firma a luat o decizie drastica: "In pofida eforturilor considerabile, discutiile dintre diferitele parti participante la grup si noile surse de finantare posibile nu au dus la niciun acord. Consiliul de Administratie a ajuns prin urmare la concluzia ca nu are alta optiune decat sa ia masurile pentru a intra in lichidare judiciara cu efect imediat", se arata intr-un comunicat al grupului.

Decizia a declansat cea mai ampla operatiune de repatriere din istoria Marii Britanii, care vizeaza 150.000 de turisti aflati in vacanta peste hotare.

Secretarul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a declarat ca zeci de avioane charter, chiar si din Malaezia, au fost angajate pentru a aduce inapoi clientii firmei de turism. Totodata, lucreaza in plus si oamenii din call centere si aeroporturi.

"Falimentul Thomas Cook este o veste trista pentru toti, mai ales pentru cei aflati in vacanta deja. Guvernul si Autoritatea Civila de Aviatie UK (CAA) lucreaza non stop pentru a-i ajuta pe oameni", a transmis Shapps.

Departamentul pentru Transporturi a precizat ca toti clientii aflati in prezent in strainatate, plecati prin agentia Thomas Cook, sunt programati sa se intoarca in Marea Britanie in urmatoarele doua saptamani. Acestia vor fi adusi acasa cat mai aproape de data lor de intoarcere, rezervata prin Thomas Cook.

CAA a mentionat ca zborurile de repatriere sunt disponibile doar pentru pasagerii care au plecat in vacanta din Marea Britanie. In plus, vor fi adusi inapoi in UK si calatorii care nu au bilete de avion la compania aeriana Thomas Cook, dar si-au facut vacanta prin intermediul agentiei.

Operatiunea de repatriere se va desfasura pana duminica, 6 octombrie.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#thomas cook faliment, #thomas cook, #cea mai veche firma de turism , #insolventa