Peste 3 milioane de dolari stranse de cetateni intr-o saptamana ca sa salveze o fabrica de ciocolata

Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 12:36
4504 citiri
Peste 3 milioane de dolari stranse de cetateni intr-o saptamana ca sa salveze o fabrica de ciocolata
Foto: Facebook/Cadbury Dairy Milk

Dupa ce proprietarul Cadbury a anuntat ca va inchide fabrica de ciocolata din orasul neozeelandez Dunedin, o campanie la nivel national pentru salvarea fabricii a dus la strangerea a peste 4,7 milioane de dolari neozeelandezi (3,39 milioane de dolari americani) intr-o singura saptamana.

Pentru a impiedica mutarea fabricii in Australia, cetatenii obisnuiti s-au alaturat unei campanii pentru cumpararea unitatii care produce o serie de dulciuri foarte populare in Noua Zeelanda, relateaza miercuri DPA.

Anterior in cursul acestui an, proprietarul Cadbury, gigantul Mondelez (fost Kraft) a anuntat ca va inchide fabrica de ciocolata din Dunedin care produce branduri precum Jaffa, Pineapple Lump sau batoanele de ciocolata Buzz si Pinky. Anuntul a provocat indignare, intocmirea unei petitii publice, adunari de protest si chiar apeluri la boicotarea tuturor produselor Cadbury.

Decizia de a muta productia in Australia nu doar ca ar pune capat unei traditii de 150 de ani in orasul din sudul Noii Zeelande si ar provoca pierderea a 350 de slujbe, dar ar insemna si sfarsitul pentru productia locala a unora dintre bomboanele de ciocolata favorite ale neozeelandezilor.

"Fabrica de ciocolata a fost o parte integranta a industriei din Dunedin de cand cei mai multi dintre noi isi pot aduce aminte", a declarat consilierul local Jim O'Malley, fan declarat al Pineapple Lump.

"Mirosul, muncitorii, popularitatea turistica, faptul ca Cadbury era un exportator cu sediul la Dunedin sunt toate motive pentru care suntem atat de pasionati sa o luam inapoi", a spus el.

Totusi, intrucat proprietarii sustin ca in jur de 70% din produsele fabricate in Noua Zeelanda sunt exportate, in principal in Australia, unitatea este prea scumpa pentru a ramane in functiune. In pofida semnelor locale de solidaritate, Cadbury si-a mentinut decizia de a opri productia. Compania a aruncat insa un colac de salvare localnicilor din Dunedin saptamana trecuta, cand a cerut ca eventualele entitati interesate in fabricarea unor produse reprezentative la nivel local sa anunte acest lucru.

O'Malley a infiintat rapid Dunedin Manufacturing Holdings, un grup de voluntari care au incercat sa adune capital prin crowdfunding pentru pastrarea fabricii in Dunedin.

Desi a nevoie de 20 de milioane de dolari pentru a cumpara constructia si a relansa productia in interiorul fabricii Cadbury existente, el si-a propus un obiectiv initial de 5 milioane de dolari neozeelandezi pentru a atrage sprijinul comunitatii pentru strangerea de fonduri.

O saptamana mai tarziu, el se apropie deja de aceasta tinta. Pana miercuri, mii de sustinatori s-au angajat sa investeasca 4,7 milioane de dolari neozeelandezi. Visul de a detine o bucata din fabrica de ciocolata i-a atras insa chiar si pe straini. "Mai multe tari sunt reprezentate printre cei care au venit cu bani", a spus O'Malley.

Desi cei mai multi dintre cei interesati sunt din Noua Zeelanda, urmati de cei din Australia, exista si investitori din Zurich, Berlin, Seul, Manila, Singapore si multe state americane.

Cei mai multi au venit cu sume intre 1 si 1.000 de dolari, dar au fost si angajamente de peste 100.000 de dolari. Banii nu reprezinta donatii, ci investitii in noua companie.

"Facem apel la public sa investeasca intr-o companie care va fi detinuta de oameni", au precizat organizatorii.

"Anticipam ca va fi o afacere profitabila si care le va aduce profit investitorilor", a subliniat O'Malley.

Pe multi insa ii atrage nu promisiunea castigurilor, ci notiunea romantica de a detine o parte dintr-o fabrica de ciocolata. "Mi-ar placea sa detin 0,1% dintr-o fabrica de ciocolata", a scris unul dintre sustinatorii campaniei pe pagina de Facebook a acesteia.

Nu este pentru prima data cand neozeelandezii se angajeaza intr-o astfel de strangere de fonduri. Anul trecut, 39.239 de cetateni ai acestui stat au adunat 2,25 milioane de dolari pentru a cumpara Awaroa Inlet, o plaja de pe Insula de Sud a tarii.

Cand localnicul Duane Major a vazut ca plaja, definita ca "cea mai buna de pe planeta", era listata pe un site imobiliar, el s-a gandit ca ar fi bine ca aceasta sa nu se afle in proprietatea unei singure persoane si a initiat o campanie de crowdfunding. Doua luni mai tarziu, neozeelandezii au cumparat fasia de plaja de 800 de metri cu suprafata de sapte hectare, care a devenit parte din Parcul national Abel Tasman.

In conditiile in care mai ramane o saptamana pentru a aduna restul de bani pana la 21 iunie, localnicii din Dunedin sunt increzatori ca vor avea sprijinul necesar pentru a cumpara si conduce fabrica. "Suntem atat de aproape ca putem mirosi boabele de cacao", sustin organizatorii.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#salvare fabrica ciocolata, #fabrica ciocolata Cadbury , #fabrica