Ordinul Arhitectilor trage un semnal de alarma, dupa ce Dancila a zis ca desfiinteaza autorizatiile de constructie: Act riscant si discriminatoriu

Joi, 23 Mai 2019, ora 08:37
16895 citiri
Ordinul Arhitectilor trage un semnal de alarma, dupa ce Dancila a zis ca desfiinteaza autorizatiile de constructie: Act riscant si discriminatoriu
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Ordinul Arhitectilor din Romania transmite premierului Viorica Dancila ca o mult mai utila interventie in procedurile administrative ar fi "in directia vointei politice pentru eficientizarea procedurii administrative, in vederea asigurarii celeritatii si clarificarii procedurilor".

OAR a reactionat la anuntul facut marti de premier, care a spus ca Guvernul ar urma sa elimine autorizatia de construire pentru lucrari de investitii locale, astfel incat edilii sa poata accesa mai usor Fondul de Dezvoltare si Investitii.

"Exceptarea autoritatilor publice de la parcurgerea unor pasi esentiali, mai exact de verificare specializata a documentatiei investitiei, este un act riscant si discriminatoriu, incurajand indisciplina in constructii si nerespectarea legii", considera presedintele organizatiei, Alexandru Gavozdea.

El mai exprima disponibilitatea organizatiei de a furniza premierului "clarificari si propuneri de simplificare a procedurilor, pentru ca investitiile publice sa fie realizate la un nivel de calitate corespunzator, respectand legile domeniului".

Pozitia OAR, in cele ce urmeaza:

Scopul autorizatiei de construire este a de a asigura siguranta publica si de a ajuta statul sa tina evidenta interventiilor si investitiilor care se realizeaza in domeniul constructiilor, fie publice sau private, civile sau rezidentiale.

Ca urmare a recentelor declaratii de presa ale premierului Romaniei, doamna Viorica Dancila, privind eliminarea autorizatiei de construire pentru anumite investitii publice, Ordinul Arhitectilor din Romania aduce urmatoarele clarificari:

Obtinerea autorizarii interventiilor prin constructii este conditionata de parcurgerea unor proceduri.

Acestea sunt menite sa asigure protejarea unor valori sociale, a securitatii, a sanatatii umane si publice, a salubritatii si a patrimoniului arheologic, construit si natural.

Respectarea normelor de protectia mediului cu evitarea riscurilor naturale sau antropice este astfel obligatorie, iar o astfel de responsabilitate nu poate fi asumata doar de profesionistii din domeniul constructiilor prin documentatia de proiect, ci revine integrat si administratiei publice, care are obligatia sa vegheze la siguranta publica.

Incadrarea investitiei in strategia de amenajare a teritoriului pentru o dezvoltare integrata si durabila necesita, in concret, verificarea unor standarde de siguranta si de calitate in constructii.

Acestea sunt instituite prin norme tehnice, a caror respectare este asigurata de catre institutii specializate. Nerespectarea acestor prevederi este incadrata drept caz de indisciplina in constructii si este sanctionata contraventional sau penal, dupa caz.

In cadrul temei de finantare, investitiile publice sunt verificate pentru respectarea procedurilor privind etapele de proiectare si executie, prevazand inclusiv termene rezonabile, ceea ce necesita intotdeauna obtinerea autorizatiei de construire.

Daca exista o zona unde este binevenita interventia prim-ministrului, acesta este in directia vointei politice pentru eficientizarea procedurii administrative, in vederea asigurarii celeritatii si clarificarii procedurilor administrative.

Exceptarea autoritatilor publice de la parcurgerea unor pasi esentiali, mai exact de verificare specializata a documentatiei investitiei, este un act riscant si discriminatoriu, incurajand indisciplina in constructii si nerespectarea legii.

Citeste mai departe despre Ordinul Arhitectilor - alarma privind desfiintarea autorizatiilor de constructie: Tine de siguranta publica, mai bine simplificati procedurile pe Curs de Guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#Dancila elimina autorizatie constructie , #constructii