Modificari importante in autorizarea lucrarilor de construire

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Sambata, 20 Ianuarie 2018, ora 20:46
19888 citiri

Modificari importante si de substanta sunt aduse printr-un proiect de lege aflat in dezbatere publica si care are drept principal scop reasezarea procesului de autorizare pentru lucrarile de construire in beneficiul cetatenilor.

Una din principalele schimbari este cea de abordare: in acest nou proiect de lege in centrul atentiei este pus solicitantul, ca si beneficiar, si statul ca si prestator de servicii.

De aceasta data nu doar investitorii sau proiectantii sunt sanctionati, ci si autoritatile publice care tergiverseaza emiterea documentelor sau cer suplimentar informatii care nu sunt prevazute in limitele legii.

Lucrarile de conformare la securitatea la incendiu ies de sub obligativitatea obtinerii autorizatiei de construire. Va fi suficient doar avizul Inspectoratelor Judetene pentru Situatii de Urgenta si asta numai daca doresti, caci el este consultativ.

Acest lucru vine in ajutorul autoritatilor publice, dar si al mediului privat prin faptul ca procesul de conformare se va accelera considerabil. La acest moment exista multe proiecte blocate in procesul birocratic al obtinerii autorizatiei de construire, in multe cazuri fara perspectiva de solutionare.

Depunerea documentatiilor privind obtinerea avizelor si acordurilor, precum si obtinerea raspunsului se vor putea face electronic. Institutiile emitente au obligatia sa realizeze infrastructura pentru ca acest lucru sa fie posibil.

O modificare importanta vizeaza bransarea constructiilor la utilitatile publice. Pana la acest moment, dincolo de autorizatia de construire pentru cladire, se solicita separat o autorizatie de construire si pentru bransarea constructiilor. Acest proces nu reprezenta decat o etapa birocratica inutila. Ramane la acest moment doar obligativitatea obtinerii acordului administratorului drumului.

Se interzice autoritatilor publice sa solicite avize sau acorduri care nu au o mentiune legala. De asemenea, avizele si acordurile se vor emite in maximum 15 zile. Autoritatea are obligatia ca in termen de 10 zile sa solicite prin posta electronica (daca beneficiarul doreste astfel) completarile necesare. Daca in 10 zile nu au fost emise pretentii, orice solicitare ulterioara nu mai poate fi luata in considerare.

Constituie exceptie avizul directiilor de cultura pentru cladirile care sunt monumente istorice. In acest caz, avizul se va emite in maximum 45 de zile. La acest moment un numar impresionant de dosare este blocat in asa zisele comisii de cultura.

In loc sa ajute pentru ca procesul sa poata incepe, comisiile pun noi si noi piedici, de fiecare data cand te prezinti cu documentatia spre avizare. Consecinta acestui lucru: nimeni nu se mai apuca sa reabiliteze cladirile monument istoric.

Probleme cu privire la termenele de emitere al avizelor se inregistreaza la acest moment si la Inspectoratele Judetene pentru Situatii de Urgenta (intarzieri cu lunile), dar si la Inspectoratul de Stat in Constructii (unde documentatiile se tot depun si se tot resping - desi solicitarile sunt rezolvate, la redepunere se vine cu altele noi, intr-un proces nesfarsit), cu precadere in Bucuresti.

Institutiile se plang de lipsa personalului necesar pentru emiterea avizelor in termen. Cele doua institutii, ca si in cazul avizelor comisiilor de cultura, constituie la acest moment piedici birocratice in procesul de autorizare.

Exista si sanctiuni ce se vor aplica autoritatilor publice care nu vor emite in termen documentele sau vor face solicitari care nu sunt mentionate expres in lege, personalul responsabil putand fi amendat.

Proiectul preia in mare masura si imbunatateste ordonanta de urgenta emisa in timpul guvernarii Ciolos. Este o propunere benefica, dar ramane sa vedem daca nu se va bloca in procesul birocratic sau, mai rau, interese meschine sa duca la blocarea actului normativ.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#modificari autorizatii constructii , #constructii