Industria intampina probleme: Ritmul de crestere s-a plafonat, iar antreprenorilor le-a mers mai greu

Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 16:20
2235 citiri
Industria intampina probleme: Ritmul de crestere s-a plafonat, iar antreprenorilor le-a mers mai greu
Foto: Arhiva Pixabay

Din cauza ca a venit cu cheltuieli si provocari mari, luna octombrie le-a mai temperat optimismul industriasilor din Romania, arata datele unui barometru realizat de Institutul Roman de Sondare a Opiniei Publice (Irsop) si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA).

Problemele antreprenorilor din industrie, la inceput de toamna, au tinut, in primul rand, de faptul ca - in ciuda cresterii cheltuielilor de productie - piata nu le-a prea permis sa scumpeasca bunurile si serviciile livrate.

Mai exact, cererea a fost mai mica, iar asta n-a permis decat scumpiri conjuncturale. Mai exact, potrivit datele barometrului realizat de IRSOP si SNSPA:

"Comenzile noi au coborat brusc de la 59 la 56 (de puncte - n.red.) . Cererea ramane volatila. In primele 10 luni ale anului, indexul a fluctuat intre 45 si 63 de puncte, in jurul unei medii multilunare de 55 de puncte.

Costurile de productie au urcat la 72 de puncte, fata de 70 in septembrie, atingand valoarea cea mai mare din ultimele 8 luni. Totodata indexul a depasit cu aproape 13% media istorica de 63 de puncte din ultimii 4 ani.

Preturile incasate de firme pentru produsele lor au ramas constante. Indexul din octombrie a avut fix 60 de puncte ca in septembrie. Deocamdata preturile practicate de firme se mentin pe o traiectorie de crestere usoara. Cresterea apare necesara in conditiile costurilor mari de productie si a necesitatii conservarii profitului si a lichiditatilor. Pe de alta parte, faptul ca firmele nu impun preturi mai mari arata ca actuala conjunctura nu e foarte buna".

Afacerile au mers mai greu si din cauza ca piata muncii este, inca, tensionata. Cu alte cuvinte, potrivit barometrului:

"Numarul de angajati ramane un factor instabil din cauza conditiilor tensionate de pe piata muncii, a politicilor salariale si a cererii volatile. In octombrie, indexul a coborat de la 50 la 48, in zona de contractie. De altfel, in ultimele 5 luni media indexului a fost 47 de puncte, semnaland inclinatia managerilor spre ajustarea descendenta a fortei de munca".

In aceste conditii, oamenii de afaceri isi fac griji cu privire la faptul ca ar putea fi nevoiti importe materii prime mai scumpe. In schimb, sperantele si le pun in principal, in ceea ce vor reusi sa exporte.

"Indexul global de optimism al managerilor si-a pierdut elanul de luna trecuta. Urcase cu patru puncte de la 56 la 60 intre august si septembrie, dar in octombrie nu a mai crescut decat cu un punct, ajungand la 61.

Valoarea indexului rezulta din agregarea asteptarilor distincte ale managerilor privind cererea, productia si incasarile viitoare.

Increderea managerilor in ce va fi peste 6 luni se bazeaza in special pe asteptari pozitive legate de export si de marirea portofoliului de comenzi care asteapta sa fie executate. Increderea in export a crescut de la 62 la 66, iar increderea in surplusul de comenzi a urcat de la 32 la 41.

Temerile sunt alimentate indeosebi de anticiparea cresterii costurilor de productie si a importurilor de materii prime. Tendinta de anticipare a unor costuri mai mari a crescut de la 63 in septembrie la 73 in octombrie, iar asteptarile privind intensificarea importurilor de materii prime, probabil mai scumpe, au urcat de la 58 la 61", se arata in barometrul citat.

Per total, potrivit aceleiasi surse, la nivelul intregii industrii romanesti, "in octombrie (...) cresterea s-a plafonat la nivelul lunii septembrie".

Puteti citi integral concluziile barometrului realizat de IRSOP si SNSPA aici:

Barometrul a fost realizat pe un esantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajati din Romania, care genereaza aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#barometru economie octombrie IRSOP SNSPA, #economie Romania octombrie tendinte, #octombrie greu oameni afaceri Romania , #industria